Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Смрт

Смрт

Где су мртви?

„Прах [си] и у прах ћеш се вратити.(Постанак 3:19)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки верују да се живот наставља после смрти — на небу, у паклу, аду или чистилишту. Други верују у поновно рођење у другачијем животном облику. С друге стране, они који одбацују таква објашњења сматрају да је смрт једноставно крај постојања.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Проповеднику 9:10 стоји да „нема ни рада, ни размишљања, ни знања, ни мудрости у гробу у који идеш“. Библија такође објашњава шта се дешава и с људима и са животињама приликом смрти. Она каже: „Сви иду на исто место. Сви су од праха постали и сви се у прах враћају“ (Проповедник 3:20).

 У каквом су стању мртви?

„Дух његов изађе из њега, и он се у прах враћа, тог дана пропадну све мисли његове.“ (Псалам 146:4)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи су поучени да од нечијег начина живота зависи шта ће бити с њим после смрти. Ако је чинио добро, биће награђен вечним блаженством; ако је чинио зло, биће вечно мучен. Неки тврде да човек после смрти мора да буде очишћен од греха у чистилишту пре него што му се дозволи да дође пред Бога. За оне који нису очишћени каже се да никада неће добити ту награду.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Мртви нису у стању блаженства нити у мукама. Заправо, пошто нису свесни ничега, они не осећају ништа и не могу ни помоћи ни наудити живима. У Проповеднику 9:5, 6 стоји: „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега [...] И љубави њихове и мржње њихове и љубоморе њихове нестало је, и никада више неће имати удела ни у чему што ће се чинити под сунцем.“

Има ли наде за мртве?

„Кад човек умре, може ли се у живот вратити? Све дане времена које ми је одређено чекаћу, док не дође избављење моје.“ (Јов 14:14)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

За онога ко заврши у паклу или аду нема никакве наде и он ће бити у вечним мукама.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Они који почивају у гробу биће ускрснути, то јест Божји Син ће их вратити у живот на земљи. Библија каже: „Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јован 5:26, 28, 29). Од њихових дела након ускрсења зависиће да ли ће добити вечни живот. *

^ одл. 14 Више информација може се наћи у 7. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.