Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли имате здраве десни?

Да ли имате здраве десни?

ОБОЉЕЊЕ десни је најчешће међу обољењима усне шупљине. Па ипак, оно у почетку понекад нема никакве симптоме. За њега је карактеристично неприметно појављивање и развијање. У Великом породичном саветнику о здрављу за болести десни се каже да су готово „најчешћи облик хроничних обољења уопште“. У једном медицинском часопису је речено да обољења десни „у великој мери утичу на појединце и друштва, и то због болова и непријатности, као и слабијег квалитета живота“ (International Dental Journal). Ако се боље упознате с овим веома честим обољењем, можда ћете га избећи.

Шта треба да знамо

Постоји неколико фаза болести десни. Прва фаза је упала десни, која се назива гингивитис. Показатељ може бити крварење десни приликом прања зуба или чишћења концем, а понекад и без неког очигледног разлога. На гингивитис може указивати и крварење десни приликом прегледа.

Следећа фаза обољења назива се парадонтитис. У тој фази кости и потпорна ткива која учвршћују зубе почињу да пропадају. Парадонтитис може проћи без икаквих симптома све док болест не узнапредује. Показатељи ове болести су стварање џепића, климање зуба, повећање размака између зуба, непријатан задах, повлачење десни при чему зуби изгледају дуже, као и крварење десни.

Узроци и последице обољења десни

Неколико фактора повећавају ризик од обољења десни. Најчешће је то зубни плак, то јест наслаге бактерија које се стално стварају на зубима. Уколико се те наслаге не одстране, бактерије могу проузроковати отицање десни. С временом десни почињу да се одвајају од зуба, при чему се плак пун бактерија таложи уз њихову  ивицу. Када бактерије доспеју у то подручје, упала се развија и почиње пропадање костију и ткива. Зубни плак, било да се налази испод десни или на њима, може да очврсне и претвори се у каменац. Каменац је такође прекривен бактеријама, а пошто је чврст и приања уз зубе, не може се тако лако одстранити. Тако бактерије све више оштећују десни.

Постоје и други фактори који доприносе обољењима десни. То могу бити лоша хигијена уста, коришћење лекова који слабе имунолошки систем, вирусне инфекције, стрес, дијабетес који се не лечи, прекомерно коришћење алкохола, пушење и хормонске промене у трудноћи.

Обољење десни има много последица. Болови или губитак зуба могу отежати жвакање и уживање у храни, и нарушити нечији изглед. Такође може доћи до потешкоћа у говору. Надаље, истраживања су показала да је хигијена уста повезана са општим здрављем.

Дијагноза и лечење

Како можете знати да ли су ваше десни здраве? Можда примећујете неке симптоме које смо поменули у чланку. Ако је тако, мудро је да одете код зубара који ће проценити у каквом су вам стању десни.

Да ли је обољење десни излечиво? Ако се открије у раној фази, може се излечити. Уколико дође до парадонтитиса, циљ је да се заустави даљи напредак болести како не би дошло до пропадања костију и ткива око зуба. Зубари користе посебне инструменте којима могу одстранити плак и каменац са зуба, као и испод и изнад ивице десни.

Чак и ако вам нису доступне зубарске услуге, можете смањити ризик да оболите од ове подмукле болести. Кључ је у превенцији. Исправна и редовна хигијена зуба и уста најбољи је начин да се спречи обољење десни.