Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Да ли ми Свето писмо може помоћи ако сам депресиван?

Да ли ми Свето писмо може помоћи ако сам депресиван?

Одговор из Светог писма

Да, јер нам нико не може боље помоћи него „Бог, који теши потиштене“ (2. Коринћанима 7:6).

Како Бог помаже депресивним особама?

  • Снага. Бог нас „теши“, али не тако што отклања све проблеме, већ тако што одговара на наше молитве када га молимо за снагу да истрајемо (Филипљанима 4:13). Можемо бити сигурни да је он спреман да нас саслуша, јер Библија каже: „Јехова је близу оних који су сломљеног срца, и спасава оне који су скрханог духа“ (Псалам 34:18). Заправо, Бог чује ваш позив у помоћ чак и када не можете пронаћи праве речи да бисте изразили своја осећања (Римљанима 8:26, 27).

  • Добри примери. Један библијски писац се молио Богу следећим речима: „Из бездана те призивам.“ Он је пронашао утеху у сазнању да Бог опрашта грехе. Зато му је рекао: „Ако ћеш на преступе гледати, Јах, Јехова, ко ће опстати? Али ти истински опрашташ, да би те се људи бојали“ (Псалам 130:1, 3, 4).

  • Нада. Осим што нам сада пружа утеху, Бог обећава да ће уклонити све проблеме који узрокују депресију. Када буде испунио то обећање, „оно што је пре било [укључујући и депресију] неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“ (Исаија 65:17).

Напомена: Иако се ослањају на помоћ коју пружа Бог, Јеховини сведоци траже и медицинску помоћ за болести као што је клиничка депресија (Марко 2:17). Међутим, ми не заговарамо неку конкретну методу лечења; сматрамо да свако треба да донесе личну одлуку о том питању.