Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служити са стражаром

Служити са стражаром

Служити са стражаром

„Јехова, цео сам дан на стражи, целу ноћ ја стражу чувам“ (ИСАИЈА 21:8).

1. За која је величанствена обећања сам Јехова сведок?

 ЈЕХОВА је Велики Намеравалац. Бунтовни анђео који је постао Сатана Ђаво ништа не може учинити да осујети Његову величанствену намеру да посвети Своје име и успостави славну власт Краљевства над рајском земљом (Матеј 6:9, 10). Под том влашћу, човечанство ће заиста бити благословљено. Бог ће ’за навек и смрт уништити. Јехова, Вечни, утрће сузе са свачијег лица‘. Срећни, уједињени људи уживаће у миру и благостању у сву вечност (Исаија 25:8; 65:17-25). Сам Јехова је сведок за ова величанствена обећања!

2. Које је људе Јехова поставио као сведоке?

2 Међутим, Величанствени Створитељ има и људе као сведоке. У претхришћанским временима, „облак сведока“, почев од Авеља, трчао је трку истрајности, често упркос огромним тешкоћама. Њихови изванредни примери су охрабрење за данашње лојалне хришћане. Христ Исус је највећи пример храброг сведока (Јеврејима 11:1–12:2). Сети се, на пример, његовог закључног сведочанства пред Понтијем Пилатом. Исус је објавио: „Ја сам се зато родио и зато сам дошао на свет, да сведочим за истину“ (Јован 18:37). Од 33. н. е. па до ове 2000. године, ревни хришћани су следили Исусов пример и настављали да сведоче, храбро објављујући ’величанствене Божје ствари‘ (Дела апостолска 2:11).

Вавилонско секташтво

3. Како се Сатана противио сведочанству које је дато о Јехови и његовој вољи?

3 Кроз миленијуме је велики Противник, Сатана Ђаво, злобно настојао да оспори сведочанство Божјих сведока. Као „отац лажи“, тај „велики змај, празмија... заводи целу настањену земљу“. Он немилосрдно води рат против оних који „држе Божје заповести“, и то посебно у овим последњим данима (Јован 8:44; Откривење 12:9, 17).

4. Како је настао Вавилон Велики?

4 Пре око 4 000 година, после Потопа Нојевог времена, Сатана је подигао Неврода, ’моћног ловца у противљењу Јехови‘ (Постање 10:9, 10 NW). Невродов највећи град, Вавилон (Вавел), постао је центар демонистичке религије. Кад је Јехова градитељима вавилонске куле помешао језике, народ се расејао по целој земљи поневши са собом своју криву религију. Тако је Вавилон постао извор светског царства криве религије, које је у књизи Откривења названо Вавилон Велики. Та књига прориче пропаст тог древног религиозног система (Откривење 17:5; 18:21).

Нација сведока

5. Коју је нацију Јехова организовао да буде његов сведок, али зашто је дозволио да она буде изгнана из своје земље?

5 Око 500 година после Неврода, Јехова је потомке верног Аврахама организовао у нацију Израел која би служила као Његов сведок на земљи (Исаија 43:10, 12). Многи појединци из те нације лојално су служили Јехови. Међутим, како су пролазили векови, крива веровања околних нација искварила су Израел, и тај народ који је био у савезу с Јеховом одвратио се од њега и почео да обожава лажне богове. Зато су 607. пре н. е., војске Вавилона, предвођене краљем Навуходоносором, уништиле Јерусалим и храм у њему, а већину Јевреја одвеле у изгнанство у Вавилон.

6. Коју је добру вест објавио Јеховин пророчански стражар, и када се она испунила?

6 Какав је то био тријумф криве религије! Међутим, надмоћ Вавилона била је кратког века. Око 200 година пре него што се ово догодило, Јехова је заповедио: „Иди, постави стражара, и што види нек ти јави.“ Коју је вест требало да тај стражар објави? „Паде, паде Вавилон, и сви кипови богова његових разбијени на земљи леже!“ (Исаија 21:6, 9). И свакако, ова пророчанска објава се обистинила 539. пре н. е. Моћни Вавилон је пао, а народ који је био у савезу с Богом убрзо затим је могао да се врати у своју домовину.

7. (а) Шта су Јевреји научили из тога што их је Јехова дисциплиновао? (б) У које су замке упали Јевреји који су се вратили из изгнанства, и с којом последицом?

7 Јевреји који су се вратили нешто су научили из свега тога, те су напустили идолопоклонство и спиритистичку религију. Међутим, како су године пролазиле, упадали су у друге замке. Неки су се заплели у грчку филозофију. Други су почели да наглашавају људска предања више од Божје Речи. Неки су пак били заведени национализмом (Марко 7:13; Дела апостолска 5:37). До времена кад се Исус родио, та нација се опет била одвратила од чистог обожавања. Премда су се поједини Јевреји одазвали на добру вест коју је Исус објављивао, нација као целина га је одбацила и зато је Бог одбацио њу (Јован 1:9-12; Дела апостолска 2:36). Израел више није био Божји сведок, тако да су Јерусалим и храм у њему били поново разорени 70. н. е., овај пут од стране римске војске (Матеј 21:43).

8. Ко је постао Јеховин сведок, и зашто је Павлово упозорење том сведоку дошло у право време?

8 У међувремену је настао хришћански ’Израел Божји‘, који је сада служио као Божји сведок нацијама (Галатима 6:16). Сатана је веома брзо сковао план да исквари ту нову, духовну нацију. До краја првог века, у скупштинама су могли да се примете секташки утицаји (Откривење 2:6, 14, 20). Павлово упозорење је дошло у право време: „Пазите, можда би вас неко могао одвести као свој плен помоћу филозофије и празне преваре по људском предању, по елементарним стварима света, а не по Христу“ (Колошанима 2:8).

9. Који су догађаји, баш као што је Павле и упозорио, довели до настанка хришћанског света?

9 На крају је религија многих који су тврдили да су хришћани била заражена грчком филозофијом, вавилонским религиозним идејама и касније људском „мудрошћу“ као што је теорија еволуције и виша критика. Било је управо онако како је Павле прорекао: „Ја знам да ће после мог одласка међу вас ући окрутни вукови који неће обзирно поступати са стадом, и између вас самих устаће људи који ће говорити изопачене ствари да би одвукли ученике за собом“ (Дела апостолска 20:29 30). Као последица тог отпада настао је хришћански свет.

10. Који су догађаји јасно показали да се нису сви препустили исквареном обожавању које се вршило у хришћанском свету?

10 Они који су били заиста предани чистом обожавању морали су да ’воде тешку борбу за веру која је једном за сва времена предата светима‘ (Јуда 3). Хоће ли сведочанство за чисто обожавање и за Јехову нестати са земље? Неће. Како се ближило време за уништење бунтовног Сатане и свих његових дела, било је очигледно да се нису сви препустили отпадничком обожавању које се вршило у хришћанском свету. У другој половини 19. века, у Питсбургу у Пенсилванији (САД), била је организована једна група искрених истраживача Библије и она је постала језгро Божје савремене класе Сведока. Ти хришћани су скретали пажњу на библијске доказе да је близу свршетак садашњег светског система. Према библијском пророчанству, ’свршетак‘ овог света је почео 1914, и био је обележен избијањем Првог светског рата (Матеј 24:3, 7). Постоје снажни докази да су Сатана и његове демонске хорде након те године били збачени с неба. Невољама испуњен 20. век пружио је јасне доказе о Сатаниној активности и о значајном испуњењу знака Исусове краљевске присутности у сили небеског Краљевства (Матеј, 24. и 25. поглавље; Марко, 13. поглавље; Лука, 21. поглавље; Откривење 12:10, 12).

11. Шта је Сатана покушао да уради, али како је тај покушај пропао?

11 У јуну 1918, Сатана је избезумљено покушао да избрише ове Истраживаче Библије, који су до тада проповедали у неколико земаља. Такође је настојао да уништи њихово законско тело, Watch Tower Bible and Tract Society. Одговорни службеници тог тела били су затворени и лажно оптужени за побуну, баш као и Исус у првом веку (Лука 23:2). Међутим, ти службеници су 1919. пуштени, што им је омогућило да наставе са својом службом. Касније су били потпуно ослобођени оптужбе.

’Стражар‘ који добро пази

12. Ко данас сачињава Јеховину класу стражара, и какав став они имају?

12 Према томе, кад је почело ’време краја‘, Јехова је поново имао једног стражара на свом месту, који је упозоравао људе на догађаје повезане с испуњењем Његових намера (Данило 12:4NW; 2. Тимотеју 3:1). До дан-данас, та класа стражара — помазани хришћани, Израел Божји — делује у складу с Исаијиним описом тог пророчанског стражара: „Он добро посматраше, добро пажаше, па повика као лав: Јехова, цео сам дан на стражи, целу ноћ ја стражу чувам“ (Исаија 21:7, 8). То је стражар који озбиљно схвата свој задатак!

13. (а) Коју поруку је објавио Јеховин стражар? (б) У ком смислу се може рећи да је Вавилон Велики пао?

13 Шта је тај стражар видео? Јеховин стражар, његова класа сведока, још једном је објавио: „Паде, паде Вавилон, и сви кипови богова његових разбијени [од Јехове] на земљи леже!“ (Исаија 21:9). Овај пут, после Првог светског рата, са свог узвишеног положаја ауторитета стрмоглавио се Вавилон Велики, светско царство криве религије (Јеремија 50:1-3; Откривење 14:8). Није ни чудо! Велики рат, како се тада називао, почео је у хришћанском свету, у коме је свештенство на обе стране потпиривало сукобе тако што је најбољем делу своје омладине проповедало да иду у ровове. Каква срамота! Године 1919, Вавилон Велики није могао спречити да Истраживачи Библије, како су Јеховини сведоци тада били познати, изађу из свог неактивног стања и да започну једну светску акцију сведочења која још увек траје (Матеј 24:14). То је значило пад за Вавилон Велики, баш као што је избављење Израела у шестом веку пре н. е. означило пад древног Вавилона.

14. Који часопис Јеховина класа стражара користи на истакнут начин, и како Јехова благосиља коришћење тог часописа?

14 Класа стражара је свој задатак увек обављала ревно и са снажном жељом да чини оно што је исправно. У јулу 1879, Истраживачи Библије су почели са издавањем овог часописа, који је тада био познат као Сионска Кула стражара и гласник Христове присутности. Свако издање од 1879. па до 15. децембра 1938, имало је на насловној страни речи „Стражару, што би ноћас? (Исаија 21:11)“ a Кула стражара већ 120 година савесно пази на светске догађаје и на њихово пророчанско значење (2. Тимотеју 3:1-5, 13). Божја класа стражара и њени другови, „друге овце“, користе овај часопис како би човечанству одлучно објављивали да је близу оправдање Јеховиног суверенитета посредством Христовог Краљевства (Јован 10:16). Да ли Јехова благосиља тог сведока? Од првог издања које је 1879. штампано у 6 000 примерака, Кула стражара данас широм света има тираж од преко 22 000 000 примерака на 132 језика — од чега на 121 излази симултано. Како је само на месту да религиозни часопис с највећом дистрибуцијом у свету буде управо онај часопис који велича име правог Бога Јехове!

Прогресивно чишћење

15. Које је прогресивно чишћење почело још пре 1914?

15 У раздобљу од око 40 година након почетка Христовог владања на небу године 1914, Истраживачи Библије су се ослободили многих небиблијских доктрина хришћанског света, као што су крштење мале деце, бесмртност људске душе, чистилиште, мучење у пакленој ватри и троједан Бог. Али било је потребно још времена да би се очистили од свих неисправних идеја. На пример, током 1920-их, многи Истраживачи Библије носили су једну значку с крстом и круном, и славили су Божић и друге паганске празнике. Међутим, да би обожавање било чисто, морају се одбацити сви трагови идолопоклонства. Божја Реч, Библија, мора бити једини темељ за веру једног хришћанина и за његов начин живота (Исаија 8:19, 20; Римљанима 15:4). Није исправно додавати нешто Божјој Речи или одузимати нешто од ње (Поновљени закони 4:2; Откривење 22:18, 19).

16, 17. (а) Коју је погрешну представу класа стражара имала неколико деценија? (б) Које је исправно објашњење за „олтар“ и „стуб“ у „Египту“?

16 Један пример подвлачи колико је то начело важно. Године 1886, Ч. Т. Расел је објавио књигу која је касније названа Божански план векова, у којој је била и једна табела која је раздобља историје човечанства повезала с Кеопсовом пирамидом у Египту. Мислило се да је тај споменик фараону Кеопсу онај споменик, то јест стуб, који се спомиње у Исаији 19:19, 20: „У то време биће олтар Јеховин усред земље египатске, и споменик [„стуб“, NW] Јеховин на међи њезиној. И биће то знак и сведочанство Јехови над војскама у земљи египатској.“ Каква би веза могла да постоји између те пирамиде и Библије? Па на пример, сматрало се да дужина неких пролаза у Кеопсовој пирамиди указује на време почетка ’велике невоље‘ из Матеја 24:21, како се тада разумело. Неки Истраживачи Библије су се заокупили мерењем разних обележја пирамиде не би ли утврдили када ће на пример доћи дан да иду на небо!

17 Та такозвана Библија у камену поштована је неколико деценија, све док Кула стражара, у издањима од 15. новембра и 1. децембра 1928, није јасно показала да Јехови није био потребан никакав камени споменик који су изградили пагански фараони и који има на себи демонске астролошке знакове, да би се тиме потврдило сведочанство дато у Библији. Уместо тога, разумело се да ово Исаијино пророчанство има духовну примену. У Откривењу 11:8, „Египат“ је симбол Сатаниног света. „Олтар Јеховин“ нас подсећа на прихватљиве жртве које приносе помазани хришћани као привремени становници у овом свету (Римљанима 12:1; Јеврејима 13:15, 16). Стуб „на [Египатској] међи“ указује на скупштину помазаних хришћана, која је „стуб и упориште истине“ и која стоји као сведок у „Египту“, свету који ти хришћани ускоро треба да напусте (1. Тимотеју 3:15).

18. (а) Како је Јехова наставио да разјашњава ствари искреним истраживачима Библије? (б) Ако је хришћанину тешко да разуме неко библијско разјашњење, који мудар став треба да има?

18 Како године пролазе, Јехова наставља да нам даје даљња разјашњења истине, укључујући и јасније разумевање његове пророчанске речи (Пословице 4:18). Задњих година били смо охрабрени да још једном с дубљим разумевањем испитамо — између осталог — нараштај који неће проћи док не дође крај, поређење о овцама и јарцима, одвратну ствар и када ће она стати на свето место, нови савез, преображење и визију храма из књиге Језекиља. Понекад нам је можда тешко да разумемо та најновија објашњења, али разлози за њих постају јасни у право време. Ако хришћанин не разуме у потпуности ново објашњење неког библијског стиха, добро је да понизно понови речи пророка Михеја: ’Ја ћу чекати Бога спасења свога‘ (Михеј 7:7ДК).

19. Како помазани остатак и њихови другови, друге овце, показују лављу храброст у овим последњим данима?

19 Сети се да је стражар ’повикао као лав: Јехова, цео сам дан на стражи, целу ноћ ја стражу чувам‘ (Исаија 21:8). Помазани остатак показује лављу храброст док разоткрива криву религију и људима показује пут до слободе (Откривење 18:2-5). Као „верни и разборити роб“, они обезбеђују Библије, часописе и друге публикације на многим језицима — „храну у право време“ (Матеј 24:45). Они предводе у сакупљању ’великог мноштва из свих нација и племена и народа и језика‘. И ови су очишћени Исусовом откупном крвљу и показују да имају лавовско срце док врше Богу „свету службу дан и ноћ“ (Откривење 7:9, 14, 15). Какав је плод током прошле године донела та мала група преосталих помазаних Јеховиних сведока и њихови другови, велико мноштво? То ће показати наш следећи чланак.

[Фуснота]

a Од 1. јануара 1939, то је било промењено у речи „Познаће они да сам ја Јехова (Језекиљ 35:15)“.

Да ли се сећаш?

• Које је сведоке Јехова подизао током година?

• Које је порекло Вавилона Великог?

• Зашто је Јехова дозволио да Јерусалим, главни град његове нације сведока, буде уништен 607. пре н. е.? 70. н. е.?

• Какав став показују Јеховина класа стражара и њени другови?

[Питања за разматрање]

[Слика на 7. страни]

„Јехова, цео сам дан на стражи“

[Слика на 10. страни]

Јеховина класа стражара озбиљно схвата свој задатак