Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Isus Hrist otkriva smisao života

Isus Hrist otkriva smisao života

DA LI je Isus imao smisaon život? Znamo da je odrastao u skromnim uslovima i da nije stekao mnogo materijalnih dobara. Za sebe je rekao da „nema gde da spusti glavu“ (Luka 9:57, 58). Pored toga, imao je neprijatelje koji su ga mrzeli, oklevetali i na kraju ubili.

Možda mislite: ’Ja ne zamišljam tako smisaon život!‘ Ali postoji još mnogo toga o Isusu što treba uzeti u obzir. Osmotrimo četiri važne stvari.

1. ISUS JE IMAO ODREÐENU SVRHU U ŽIVOTU — VRŠENJE BOŽJE VOLJE

„Moja je hrana da vršim volju onoga koji me je poslao.“ (Jovan 4:34)

Isus je i rečima i delima nastojao da vrši volju svog nebeskog Oca, Jehove. * U tome je zaista uživao i čak je to uporedio sa hranom, što se vidi u citiranom stihu. Pogledajmo u kojim okolnostima je on to rekao.

Isus je te reči izgovorio negde u podne (Jovan 4:6). Pre podne je pešačio po brdovitom samarijskom kraju i nema sumnje da je ogladneo. Čak su ga i učenici podsticali: „Učitelju, jedi“ (Jovan 4:31). U svom odgovoru, Isus je pokazao da ga izvršavanje zadatka koji mu je Bog poverio krepi i jača. Zar to nisu reči čoveka čiji život ima smisao?

2. ISUS JE VEOMA VOLEO SVOG OCA

„Volim Oca.“ (Jovan 14:31)

Isus je bio izuzetno blizak sa svojim nebeskim Ocem. Duboka ljubav ga je navela da govori o njemu — o njegovom imenu, nameri i osobinama. Rečima, delima i stavovima, Isus je savršeno odražavao Božju ličnost — do te mere da kada čitamo o Isusu, to je kao da gledamo portret njegovog Oca. Zato je u odgovoru na Filipovu molbu: „Pokaži nam Oca“, Isus odgovorio: „Ko je video mene, video je i Oca“ (Jovan 14:8, 9).

Isus je toliko voleo Oca da mu je bio poslušan do smrti (Filipljanima 2:7, 8; 1. Jovanova 5:3). Ta snažna ljubav je davala smisao njegovom životu.

 3. ISUS JE VOLEO LJUDE

„Niko nema veću ljubav od ove — da neko položi svoj život za svoje prijatelje.“ (Jovan 15:13)

Zbog naše nesavršenosti, naša budućnost izgleda sumorno. Biblija objašnjava: „Preko jednog čoveka [Adama] u svet [je] ušao greh i preko greha smrt, i tako se smrt proširila na sve ljude jer su svi sagrešili“ (Rimljanima 5:12). Sami nikako ne možemo izbeći smrt kao posledicu greha (Rimljanima 6:23).

Na svu sreću, Jehova je s puno ljubavi pružio rešenje za taj problem. Dopustio je da njegov savršen i bezgrešan Sin pati i umre kako bi se obezbedila otkupnina koja je bila potrebna da bi se čovečanstvo oslobodilo greha i smrti. Isusa je pokretala ljubav prema njegovom Ocu, kao i prema ljudima, i zato je spremno dao svoj savršeni život za nas (Rimljanima 5:6-8). Zbog takve nesebične ljubavi njegov život je imao smisao. *

4. ISUS JE ZNAO DA IMA LJUBAV I PRIZNANJE SVOG OCA

„Ovo je moj Sin, voljeni, koji je po mojoj volji.“ (Matej 3:17)

Ove reči je Jehova izgovorio s neba kada se Isus krstio. Tako je otvoreno pokazao da voli i priznaje svog Sina, Isusa. Zato je Isus s puno pouzdanja mogao da kaže: ’Otac me voli‘ (Jovan 10:17). Pošto je znao da ima ljubav i priznanje svog Oca, hrabro se suočio s protivljenjem i negativnim reakcijama. Ostao je uravnotežen i emocionalno stabilan kada se suočio sa smrću (Jovan 10:18). Nema sumnje da je saznanje da ga Otac voli i priznaje dalo još veći smisao njegovom životu.

Isusov život je svakako bio smisaon. Od njega možemo naučiti kako da i mi vodimo takav život. U sledećem članku ćemo osmotriti neke savete koje je Isus dao svojim sledbenicima.

^ odl. 6 Sveto pismo otkriva da je Jehova Božje ime.

^ odl. 15 Više detalja o vrednosti Isusove otkupne žrtve može se naći u 5. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.