Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li ste ’na gozbi bez prestanka‘?

Da li ste ’na gozbi bez prestanka‘?

„Svi su dani nevoljniku loši, a ko je veselog srca, na gozbi je bez prestanka.“ (Poslovice 15:15)

ŠTA znače ove reči? One opisuju unutrašnje stanje čoveka. „Nevoljnik“ se zadržava na negativnim stvarima i zbog toga su mu dani „loši“. Za razliku od njega, onaj ko je „veselog srca“ nastoji da pozitivno razmišlja i zato ima unutrašnju radost i, simbolično govoreći, „na gozbi je bez prestanka“.

Svi imamo probleme koji nas donekle mogu lišiti sreće. Pa ipak, možemo preduzeti nešto kako bismo sačuvali radost u teškim vremenima. Osmotrimo šta Biblija savetuje.

  • Nemojte se danas opterećivati onim što bi se moglo desiti sutra. Isus Hrist je rekao: „Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan, jer će sutrašnji dan imati svoje brige. Dosta je svakom danu svoga zla“ (Matej 6:34).

  • Usmerite pažnju na ono što je lepo u vašem životu. Možda, kada vam je teško, možete čak napraviti spisak svih tih lepih stvari i razmišljati o njima. Takođe, nemojte se previše baviti greškama iz prošlosti. Izvucite pouku iz njih i gledajte napred. Budite poput vozača koji povremeno gleda u retrovizor, a ne stalno. Pored toga, nemojte zaboraviti da Bog ’istinski oprašta‘ (Psalam 130:4).

  • Kada vas brige savladaju, poverite se prijatelju koji može da vas razveseli. „Od brige čoveku srce klone, a dobra reč ga razveseli“, stoji u Poslovicama 12:25. Ta „dobra reč“ može doći od člana porodice ili poverljivog prijatelja, to jest od nekoga ko nije ciničan i pesimističan, već vas „voli u svako doba“ (Poslovice 17:17).

Mudre misli iz Biblije pomogle su mnogima da pronađu radost u životu, čak i u teškim vremenima. Neka one i za vas budu izvor utehe.