Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Uticaj menopauze na život žene

Uticaj menopauze na život žene

„Tuga bi me preplavila bez ikakvog razloga i nagoveštaja. Plakala bih i pitala se da li ja to ludim.“ (Roza, * 50 godina)

„Probudite se ujutru i vidite da vam je kuća u haosu. Ne možete da pronađete svoje stvari. Ono što ste godinama postizali s lakoćom, sada deluje tako teško, a vi ne znate zašto.“ (Ana, 55 godina)

KOD ovih žena nije reč o nekoj bolesti, već o menopauzi. To je prirodna promena koja označava završetak reproduktivnog ciklusa žene. Da li se približavate tom periodu? Ili ste možda već u njemu? U oba slučaja, vi i vaši najbliži ćete se lakše izboriti s tom promenom ako razumete kakav uticaj ona ima na život žene.

Perimenopauza

Menopauzalna tranzicija, to jest perimenopauza, obuhvata razdoblje pre menopauze i samu menopauzu. * Međutim, u svakodnevnom govoru se za čitav taj period koristi izraz „menopauza“ ili „klimakterijum“.

Kod većine žena, perimenopauza počinje u četrdesetim godinama, ali kod nekih čak i u šezdesetim. U većini slučajeva menstrualni ciklus ne prestaje odjednom. Zbog toga što nivo hormona varira, kod žene može doći do izostanka ciklusa, krvarenja u neuobičajeno vreme ili obilnog krvarenja. Samo kod malog broja žena, ciklus prestaje odjednom, takoreći preko noći.

„Kod svake žene su simptomi menopauze drugačiji“, stoji u knjizi Menopause Guidebook. U Velikom porodičnom savetniku o zdravlju se među najčešćim simptomima navode „nastupi vrućine [...] koji mogu da izazovu znojenje“. Neke žene nakon toga obuzima osećaj hladnoće. Te tegobe mogu ometati san i crpsti snagu. Koliko dugo one  traju? Prema knjizi The Menopause Book, „kod nekih žena se u vreme menopauzalne tranzicije godinu-dve dana javlja poneki talas vrućine. Druge pate mnogo godina, a vrlo malo njih živi s povremenim talasima vrućine do kraja života“. *

Usled poremećaja ravnoteže hormona, kod žene se mogu javiti i depresija i promene raspoloženja, zbog čega će ona češće plakati. Takođe se javljaju problemi s koncentracijom i pamćenjem. Međutim, knjiga The Menopause Book objašnjava da je „izuzetno mala verovatnoća da će jedna žena imati sve simptome“. Zapravo, neke žene imaju tek poneku tegobu, a neke nemaju nikakve simptome.

Kako se izboriti

Tegobe se mogu ublažiti nekim promenama u načinu života. Na primer, žene koje puše mogu smanjiti učestalost nastupa vrućine tako što će prekinuti s tom štetnom navikom. Dobro je napraviti neke izmene u ishrani, na primer smanjiti unos alkohola, kofeina i hrane koja je začinjena ili bogata šećerom, ili ih potpuno izbaciti, budući da sve to može izazvati talase vrućine. Važno je voditi računa o tome da ishrana bude uravnotežena i raznovrsna.

Vežbanje takođe može u velikoj meri ublažiti simptome menopauze. Na primer, fizička aktivnost pomaže u borbi protiv nesanice i popravlja raspoloženje, a takođe je korisna za kosti i opšte zdravlje. *

Otvoreno komunicirajte

„Nema potrebe da tiho patite“, kaže ranije citirana Roza. „Ako otvoreno pričate s najbližima, oni neće previše brinuti kada zapaze kroz šta prolazite.“ Zapravo, imaće više strpljenja i razumevanja. „Ljubav je strpljiva, ljubav je dobra“ (1. Korinćanima 13:4, Savremeni srpski prevod).

Mnogim ženama pomaže i molitva, na primer onima kojima je teško što više ne mogu imati potomstvo. Biblija nas uverava: „[Bog] nas teši u svakoj našoj nevolji“ (2. Korinćanima 1:4). Takođe može biti utešno saznanje da je period menopauze samo privremen. Nakon toga, za ženu koja vodi računa o svom zdravlju nastupa još jedno lepo poglavlje u životu.

^ odl. 2 Imena su promenjena.

^ odl. 6 Lekari smatraju da je menopauza nastupila ukoliko žena 12 meseci nije imala menstruaciju.

^ odl. 8 Talase vrućine takođe izazivaju određeni lekovi i neka oboljenja, kao što su bolesti štitne žlezde i različite infekcije. Bilo bi mudro isključiti te faktore pre nego što se donese zaključak da su talasi vrućine povezani s menopauzom.

^ odl. 12 Da bi pomogli pacijentkinjama da lakše podnose menopauzu, lekari mogu preporučiti hormonsku terapiju, dodatke ishrani, antidepresive i druge preparate. Probudite se! ne zagovara nijedan proizvod ili terapiju.