Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

GLEDIŠTE BIBLIJE

Brak

Brak

Da li je brak samo društvena institucija?

„Što je Bog sastavio, čovek neka ne rastavlja.“ (Matej 19:6)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

U Božjim očima je brak mnogo više od društvene institucije. To je sveta zajednica muškarca i žene. Biblija kaže: „Od početka stvaranja ’[Bog] ih je načinio kao muškarca i ženu. Zato će čovek ostaviti svog oca i svoju majku, i njih dvoje biće jedno telo‘ [...] Dakle, što je Bog sastavio, čovek neka ne rastavlja“ * (Marko 10:6-9; Postanak 2:24).

Reči „što je Bog sastavio“ ne znače da je on unapred odredio ko će s kim stupiti u brak. Umesto toga, time što ukazuje na Stvoritelja kao na osnivača bračnog uređenja, Biblija ističe koliko ozbiljno treba da gledamo na njega. Parovi koji smatraju brak svetom i trajnom zajednicom ulažu veliki trud da im brak bude srećan. Šanse za uspeh su im još veće ako u Bibliji traže savete za to kako da kao muž i žena ispune svoje uloge.

 Koja je uloga muža?

„Muž [je] poglavar ženi.“ (Efešanima 5:23)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Da bi porodica dobro funkcionisala, neko mora da donosi konačne odluke. Tu odgovornost Biblija dodeljuje mužu. Međutim, to mu ne daje za pravo da se ponaša kao gospodar ili da bude nasilan. Ne treba ni da zapostavlja svoje obaveze, čime bi otežavao svojoj ženi da ga poštuje i nametao joj nepotreban teret. Naprotiv, Bog očekuje od njega da naporno radi kako bi brinuo o svojoj ženi, a takođe i da joj iskazuje čast kao svom najprisnijem i najpouzdanijem prijatelju (1. Timoteju 5:8; 1. Petrova 3:7). „Muževi treba da vole svoje žene kao svoje telo“, stoji u Efešanima 5:28.

Muž koji zaista voli svoju ženu ceni njene sposobnosti i talente i s poštovanjem uzima u obzir njeno mišljenje, posebno o nečemu što se tiče cele porodice. On ne treba da insistira na svome samo zato što je glava kuće. Kada Božji sluga Avraham nije uzeo u obzir razuman predlog svoje žene, Jehova Bog mu je rekao: „Poslušaj njen glas“ (Postanak 21:9-12). Avraham je ponizno poslušao i zbog toga je njegova porodica ostala ujedinjena i uživala mir i Božji blagoslov.

Koja je uloga žene?

„Žene, budite podložne svojim muževima.“ (1. Petrova 3:1)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Neposredno pre nego što je stvorio prvu ženu, Bog je rekao: „Nije dobro da čovek bude sam. Načiniću mu pomoćnicu da ga dopunjuje“ (Postanak 2:18). Trebalo je da muškarac i žena čine harmoničnu celinu. Dakle, Bog nije stvorio ženu tako da bude ista kao muškarac niti da se takmiči s njim, već da mu bude savršen partner. Zajedno su mogli da ispune zadatak koji su dobili od Boga — da napune zemlju svojim potomstvom (Postanak 1:28).

Bog je stvorio ženu s fizičkim, mentalnim i emocionalnim karakteristikama koje joj omogućavaju da ispuni svoju ulogu. Kada to mudro koristi i pritom pokazuje ljubav, ona mnogo doprinosi tome da brak bude srećan i pomaže mužu da oseća zadovoljstvo i emocionalnu sigurnost. U Božjim očima takva dobra žena zaslužuje hvalu * (Poslovice 31:28, 31).

^ odl. 5 Biblija dopušta razvod u slučaju preljube (Matej 19:9).

^ odl. 14 Bračni parovi mogu pronaći mnoge korisne informacije u rubrici „Saveti za porodicu“, koja redovno izlazi u ovom časopisu.