Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | RODITELJSTVO

Kako da sa svojim detetom razgovarate o sekstingu

Kako da sa svojim detetom razgovarate o sekstingu

IZAZOV

Čuli ste da je među mladima uobičajen seksting. ’Da li je moguće da bi i moje dete radilo tako nešto?‘, možda se pitate.

Želite da razgovarate s njim o tome — ali kako? Pre nego što razmotrimo neke predloge, pogledajmo zašto je među mladima popularan seksting * i zašto ne treba olako gledati na njega.

RAZLOZI

  • Neki tinejdžeri šalju poruke seksualne sadržine kao deo igre zavođenja.

  • Dešava se da neka devojka pošalje svoju nepristojnu sliku zato što je dečko nagovara na to.

  • Ponekad će neki dečko slati svima odreda vulgarnu sliku neke devojke da bi zabavljao društvo ili da bi joj se osvetio nakon raskida.

Bilo kako bilo, mobilni telefon u rukama nekog tinejdžera može postati opasno oružje. „Dovoljan je samo jedan ’klik‘“, kaže se u knjizi CyberSafe, „pa da se nekome zauvek zagorča život.“

Mnogi ne shvataju da kada neka slika završi u virtuelnom svetu, pošiljalac više nema kontrolu nad tim kako će se ona koristiti. U jednom izveštaju FBI-ja pominje se da je jedna 18-godišnja devojka „počinila samoubistvo nakon što je slika na kojoj je bila gola, koju je prosledila svom dečku, takođe dospela do stotine tinejdžera iz njene škole. Drugi đaci su prosleđivali njenu sliku i izgleda da su je maltretirali.“

Seksting takođe povlači sa sobom i neka pravna pitanja. Na primer, na nekim mestima maloletnici koji su drugim maloletnicima slali slike eksplicitnog sadržaja optuženi su za dečiju pornografiju i otvoren im je dosije kao seksualnim napasnicima. I vi kao roditelj možete imati problema sa zakonom ako niste preduzeli odgovarajuće mere kako dete ne bi bilo uključeno u seksting ili ako je vaše dete počinilo neki prekršaj.

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Postavite jasne granice. Iako ne možete imati potpunu kontrolu nad tim kako vaš tinejdžer koristi mobilni telefon, ipak mu možete jasno staviti do znanja svoja pravila, kao i posledice kršenja tih pravila. Zapamtite da kao roditelj imate pravo da znate kako vaš tinejdžer koristi mobilni telefon. (Biblijska misao: Efešanima 6:1.)

Pomozite detetu da dublje sagledava stvari. Mogli biste reći: „Postoje razna mišljenja o tome šta spada pod seksting. Kako bi ga ti definisao?“ „Koje su slike po tebi neprikladne?“ „Na nekim mestima zakon kažnjava maloletnika koji šalje sliku drugog maloletnika bez odeće. Da li ti misliš da je seksting toliko loš?“ „Zašto je seksting moralno neispravan?“ Pažljivo slušajte svog tinejdžera i pomozite mu da shvati do čega sve može dovesti samo jedna pogrešna poruka. (Biblijska misao: Jevrejima 5:14.)

Do čega sve može dovesti samo jedna pogrešna poruka?

Pričajte o zamišljenim situacijama. Možete svojoj ćerki reći: „Recimo da neki momak nagovara devojku da mu pošalje svoju seksi sliku. Šta ona treba da uradi? Da popusti pritisku iz straha da ga ne izgubi? Odbije ga, ali nastavi da flertuje s njim? Prekine kontakt? Kaže nekoj odrasloj osobi?“ Pomozite ćerki da sagledava stvari iz raznih uglova. Naravno, sličan pristup možete koristiti i kod sina. (Biblijska misao: Galatima 6:7.)

Apelujte na detetov osećaj za ispravno. Postavljajte mu pitanja poput: Koliko ti je važna dobra reputacija? Po čemu bi voleo da budeš poznat? Kako bi se osećao ako bi nekoga ponizio tako što bi prosledio njegovu nepristojnu sliku? S druge strane, šta bi mislio o sebi ako bi uradio ono što znaš da je ispravno? Pomozite svom tinejdžeru da ’sačuva čistu savest‘ (1. Petrova 3:16).

Pružite dobar primer. U Bibliji stoji da je Božja mudrost čista i nelicemerna (Jakovljeva 3:17). Da li pokazujete da živite u skladu s tim biblijskim rečima? „Treba da postavimo dobar primer tako što nećemo gledati prljave slike i posećivati sajtove koji su razvratnog sadržaja ili su ilegalni“, navodi se u knjizi CyberSafe.

^ odl. 5 „Seksting“ je slanje seksualno eksplicitnih poruka, fotografija ili video-snimaka putem mobilnog telefona. Više informacija možete naći na veb-sajtu jw.org u članku „Mladi pitaju — Šta treba da znam o sekstingu?“ (Idite na BIBLIJSKA UČENJA > TINEJDŽERI.)