Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako prestati sa svađama

Kako prestati sa svađama

IZAZOV

Da li vi i vaš bračni drug ne umete mirno da razgovarate? Da li se osećate kao da hodate po minskom polju, gde svaki vaš korak može voditi do eksplozije?

Ako je tako, budite uvereni da se situacija može popraviti. Ali najpre morate otkriti zbog čega se vi i vaš bračni drug mnogo svađate.

RAZLOZI

Nesporazumi.

Žena po imenu Jasmina * priznaje: „Ponekad svom suprugu kažem nešto što na kraju ne ispadne kako sam htela, ili sam ubeđena da sam mu nešto rekla, a u stvari to sam samo sanjala. Tako nešto mi se stvarno desilo!“

Razlike u mišljenju.

Bez obzira na to koliko se vas dvoje slažete, vaša gledišta će se u nečemu razlikovati. Zašto? Zato što ne postoje dve identične osobe, što može biti lek protiv monotonije u braku, ali može dovesti i do tenzija. Kod mnogih parova dešava se ovo drugo.

Loši uzori u detinjstvu.

„Moji roditelji su se mnogo svađali i vređali jedno drugo“, kaže žena po imenu Rahela, „tako da sam ja, kada sam se udala, razgovarala sa svojim mužem isto kao što je moja majka razgovarala s mojim ocem. Nisam naučila da pokazujem poštovanje.“

Pravi problem nije tako očigledan.

Ponekad se iza neke žestoke svađe ne krije ono što ju je iniciralo, već nešto sasvim drugo. Na primer, ako neki bračni drug započne svađu rečima: „Uvek kasniš!“, to možda nije zbog tačnosti, već zbog toga što misli da je njegovog bračnog druga baš briga za njega.

Šta god da je uzrok problema, česte svađe mogu naškoditi vašem zdravlju i na kraju čak mogu voditi do razvoda. Stoga, kako možete prestati sa svađama?

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Svađe se mogu izbeći ukoliko se ustanovi pravi problem. Kad se situacija stiša, preduzmite sa svojim bračnim drugom sledeće korake.

1. Neka svako od vas napiše na parče papira problem zbog kog je nastala svađa. Na primer, muž bi možda napisao: „Ceo dan si provela s prijateljicama i nisi me nijednom nazvala.“ Žena bi možda napisala: „Iznervirao si se zbog toga što sam bila s prijateljicama.“

2. Otvorenog uma razgovarajte o sledećem: Da li je ovaj problem stvarno bio ozbiljan? Da li se moglo preći preko toga? U nekim slučajevima će, zarad mira u kući, možda biti dovoljno da se složite da se niste složili i da nesporazum pokrijete ljubavlju. (Biblijska misao: Poslovice 17:9.)

Ako dođete do zaključka da ste se posvađali oko neke sitnice, izvinite se jedno drugom i stavite tačku na to. (Biblijska misao: Kološanima 3:13, 14.)

Ako samo jedno od vas misli da je stvar ozbiljnija ili to pak mislite oboje, pređite na sledeći korak.

3. Oboje zapišite kako ste se osećali tokom rasprave. Na primer, muž bi možda napisao: „Osećao sam kao da ti je lepše u društvu tvojih prijateljica nego u mom.“ Žena bi možda napisala: „Osećala sam da se prema meni ophodiš kao prema detetu koje mora da se pravda svom ocu.“

4. Razmenite papire i pročitajte ih. U čemu je bio pravi problem? Razgovarajte o tome šta je svako od vas mogao drugačije da uradi kako ne bi došlo do svađe. (Biblijska misao: Poslovice 29:11.)

5. Nakon ovih koraka, razgovarajte o tome kakvu ste pouku izvukli i kako će vam to pomoći da ubuduće rešavate ili izbegavate nesporazume.

^ odl. 7 Imena su promenjena.