Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Kako prekinuti „hladni rat“

Kako prekinuti „hladni rat“

IZAZOV

Kako to da dvoje koji su se jedno drugom zavetovali na ljubav dođu u situaciju da satima, pa čak i danima, ne govore jedno s drugim? ’Pa, bar se više ne svađamo‘, možda kažu u sebi. Pa ipak, problem ostaje nerešen i oboje su i dalje nesrećni.

RAZLOZI

Osveta. Neki svog supružnika „kažnjavaju“ tako što prestaju da govore s njim. Recimo da muž napravi neki plan za vikend, a da svoju ženu ne pita za mišljenje. Ona je ljuta kada sazna za to i kaže mu da je bezosećajan. On joj uzvraća tako što joj kaže da se strašno lako vređa. Žena demonstrativno prekida razgovor i više ne želi da komunicira. Drugim rečima, ona kao da kaže: ’Ti si mene povredio, a sad ću i ja tebe‘.

Ucena. Neki započinju „hladni rat“ da bi dobili ono što žele. Recimo da muž i žena planiraju neko putovanje i da ona želi da s njima pođu i njeni roditelji. Mužu se to ne dopada. ’Jesi li se ti udala za mene ili za svoje roditelje?‘ On zatim prestaje da razgovara s njom i izbegava je nadajući se da će ona popustiti i uraditi po njegovom.

Naravno, kada nastane neki problem, traženje „tajm-auta“ može bračnom paru dati priliku da tu situaciju reši hladne glave. Takva vrsta ćutanja može biti od koristi. Biblija kaže da postoji „vreme kad se ćuti“ (Propovednik 3:7). Međutim, kada se ćutanjem vraća milo za drago ili kada ono služi kao emocionalna ucena, to ne samo da ne rešava problem već i narušava međusobno poštovanje u braku. Kako možete sprečiti da se to vama dogodi?

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Prvi korak u okončavanju „hladnog rata“ jeste shvatiti da ta metoda na kraju krajeva ne donosi trajno rešenje. Istina, ćutanjem ćete možda svom supružniku vratiti milo za drago ili ga naterati da se povinuje vašim željama. Ali da li zaista želite da se tako ophodite prema osobi kojoj ste se zavetovali na ljubav? Postoji bolji način da se problemi reše.

Budite razboriti. U Bibliji čitamo da ljubav „nije razdražljiva“ (1. Korinćanima 13:4, 5). Stoga, nemojte burno reagovati na izjave koje su samo proizvod emocija, kao što su: „Nikad me ne slušaš“ ili „Stalno kasniš.“ Umesto toga, trudite se da razaberete šta stoji iza tih reči. Na primer, „Nikad me ne slušaš“ može u stvari značiti: „Nije ti stalo do mog mišljenja.“ (Biblijska misao: Poslovice 14:29.)

Na svog bračnog druga gledajte kao na saradnika, a ne kao na konkurenciju

Spustite ton glasa. Rasprave prete da izmaknu kontroli ako se ne prekinu. Međutim, postoji nešto što možete učiniti da do toga ne dođe. U knjizi Fighting for Your Marriage, u kojoj se govori o odnosima u braku, piše: „Da biste smanjili tenzije i sprečili da stvari izmaknu kontroli od velike je pomoći da spustite ton glasa i uvažite mišljenje svog supružnika. Često je to sve što je potrebno.“ (Biblijska misao: Poslovice 26:20.)

Razmišljajte u množini, a ne u jednini. U Bibliji stoji: „Neka niko ne gleda svoju korist, nego korist drugoga“ (1. Korinćanima 10:24). Ako na svog bračnog druga gledate kao na saradnika, a ne kao na konkurenciju, manje su šanse da ćete se vređati i svađati, a zatim i odbijati da razgovarate. (Biblijska misao: Propovednik 7:9.)

„Hladni rat“ je nešto što se kosi s biblijskim savetom: „Neka tako i svako od vas voli svoju ženu kao samog sebe, a žena neka duboko poštuje svog muža“ (Efešanima 5:33). Zašto se s bračnim drugom ne biste dogovorili da u vašem braku nema mesta za „hladni rat“?