Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Pazite da vaše reči ne bole

Pazite da vaše reči ne bole

IZAZOV

Svaki put kada dođe do svađe, vi i vaš supružnik upućujete salve uvreda jedno drugom. Postalo je uobičajeno da se vređate i sada je to „normalan“ način izražavanja u vašem braku.

Ako je to i kod vas slučaj, znajte da možete naučiti da koristite reči koje ne bole. Najpre treba da ustanovite šta je uzrok tome i zašto je dobro da to promenite.

RAZLOZI

Primer roditelja. Mnogi muževi i žene su rasli u porodicama u kojima je uvredljiv govor bio uobičajen. Jedno ili oboje možda koriste način izražavanja koji su čuli od svojih roditelja.

Uticaj zabave. U komedijama i humorističkim serijama, ponižavajuć govor se provlači kroz šalu, što kod gledalaca ostavlja utisak da to nije štetno, već da je čak i zabavno.

Kultura. U nekim društvima se očekuje da se „pravi“ muškarci ponašaju zapovednički, a da žene budu ratoborne kako ne bi izgledale nejako. Tokom sukoba, takvi supružnici mogu gledati jedno na drugo kao na suparnike, umesto kao na saveznike. Zato su njihove reči poput otrova umesto poput melema.

Šta god da je uzrok, uvredljiv govor može voditi do razvoda, kao i do mnogih zdravstvenih problema. Neki čak kažu da reči mogu mnogo više boleti od udaraca. Primera radi, jedna žena koju je muž zlostavljao i verbalno i fizički rekla je sledeće: „Za mene su uvrede čak gore od udaraca.“

Šta možete učiniti ako ste dozvolili da teške reči naruše vaš brak?

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Pokazujte empatiju. Stavite se u poziciju svog bračnog druga i pokušajte da sebi dočarate kako se oseća zbog vaših reči. Po mogućstvu, setite se neke konkretne prilike kada ste rekli nešto što boli. Ostavite po strani ono što ste rekli; usredsredite se na to kako se vaš supružnik oseća zbog toga. Vidite li načine na koje ste mogli biti ljubazniji jedno prema drugom, a ne nanositi bol? U Bibliji stoji: „Blag odgovor smiruje gnev, a oštra reč izaziva jarost“ (Poslovice 15:1).

Posmatrajte primerne bračne parove. Ako su loši primeri uzrok vašeg načina izražavanja, potražite dobre. Slušajte kako komuniciraju bračni parovi čiji je govor vredan oponašanja. (Biblijska misao: Filipljanima 3:17.)

Oživite osećanja koja ste nekada imali. Uzrok bolnih reči često je srce, a ne jezik. Stoga, razmišljajte pozitivno o svom bračnom drugu i negujte lepa osećanja prema njemu. Prisetite se stvari koje ste nekada zajedno radili. Gledajte stare fotografije. Čemu ste se smejali? Koje su vas osobine privukle jedno drugom? (Biblijska misao: Luka 6:45.)

Kažite kako nešto utiče na vas. Umesto da rečima napadnete svog bračnog druga, kažite mu kako nešto utiče na vas. Na primer, veće su šanse da će druga strana lepo reagovati ako kažete: ’Kada praviš planove bez mene, osećam kao da nije važno šta ja mislim‘, nego ako kažete: ’To baš liči na tebe — uvek praviš planove bez mene!‘ (Biblijska misao: Kološanima 4:6.)

Znajte kada je dosta. Ako situacija počne da se zakuvava i vidite da gubite kontrolu nad svojim rečima, možda je najbolje da prekinete razgovor. Uglavnom nema ničeg lošeg u tome da se sklonite dok se stvari ne slegnu. (Biblijska misao: Poslovice 17:14.)

Uzrok bolnih reči često je srce, a ne jezik