Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 SAVETI ZA PORODICU | BRAK

Važnost kompromisa

Važnost kompromisa

IZAZOV

Vi i vaš bračni drug ne možete da se složite. U suštini, imate tri mogućnosti:

  1.  Možete tvrdoglavo insistirati da bude po vašem.

  2.  Možete se ćutke povinovati želji bračnog druga.

  3.  Možete oboje učiniti kompromis.

’Ali ne sviđa mi se ideja o činjenju kompromisa‘, možda kažete. ’U tom slučaju kao da niko ne dobija!‘

Međutim, ne mora biti tako, ukoliko činite ustupke na pravi način. Ali pre nego što vidimo kako je to moguće, pogledajmo nekoliko činjenica o toj važnoj veštini.

ŠTA TREBA DA ZNATE

Za kompromis je neophodna saradnja. Pre braka ste verovatno navikli da sami donosite odluke. Sada su okolnosti drugačije, i vama i vašem supružniku brak treba da bude važniji od ličnih želja. Nemojte na to gledati kao na korak unazad, već razmislite o onome što time dobijate. „Kada se dvoje ljudi udruže, rešenje do kog zajedno dođu može biti bolje od onog koje bi svako ponaosob mogao da smisli“, kaže žena po imenu Aleksandra.

Za kompromis je potrebno biti otvorenog uma. „Ne morate se slagati sa svim što vaš supružnik kaže ili u šta veruje, ali morate biti spremni da iskreno uzmete u obzir njegov stav“, piše bračni savetnik Džon Gotman. „Ako sedite prekrštenih ruku i vrtite glavom u znak neslaganja (ili samo tako mislite) dok vaš bračni drug nastoji da razgovara s vama o nekom problemu, taj razgovor je uzaludan.“ *

Za kompromis su neophodne neke žrtve. Niko ne želi da živi s bračnim drugom koji zastupa stav: „Ili ovako ili nikako.“ Daleko je bolje kada su obe strane spremne na neke žrtve. „Ponekad popustim svom mužu jer želim da ga usrećim, a nekad on to učini za mene“, kaže žena po imenu Džun. „U braku treba da se i daje i prima — a ne samo prima.“

 ŠTA MOŽETE UČINITI

Dobar početak. Razgovor se često završi tonom glasa kojim se i započne. Ako počnete oštrim rečima, teško da ćete u miru postići neki dogovor. Dobro je primeniti biblijski savet: „Obucite se u [...] dobrotu, poniznost, blagost i dugotrpljivost“ (Kološanima 3:12). Te osobine će vam pomoći da rešite neki problem, a da se pritom ne posvađate. (Biblijska misao: Kološanima 4:6.)

Zajednički temelj. Ako vaši pokušaji da učinite neki ustupak uvek prerastu u ogorčenu svađu, možda se vi i vaš bračni drug previše usredsređujete na razlike u gledištima. Bilo bi bolje da ustanovite u čemu se slažete. Da biste pronašli zajednički temelj, probajte sledeće:

Neka svako napravi spisak s dve kolone. U prvoj koloni zapišite šta vam je najvažnije u nekoj stvari. U drugoj koloni navedite u čemu ste spremni da popustite. Zatim razgovarajte o onome što ste napisali. Možda ćete ustanoviti da ono što vam je oboma najvažnije i nije tako nepomirljivo. U tom slučaju, neće vam biti isuviše teško da učinite kompromis. Čak i ako su te razlike nepomirljive, kada vam je sve zapisano crno na belo, steći ćete kompletnu sliku o problemu.

Razmena ideja. Neki problemi se lako rešavaju. Međutim, kada je reč o nečem ozbiljnijem, supružnici mogu ojačati svoju vezu ako razmenjuju ideje i tako dođu do rešenja do kog pojedinačno verovatno ne bi došli. (Biblijska misao: Propovednik 4:9.)

Spremnost da se promeni mišljenje. Biblija kaže: „Dakle, neka tako i svako od vas voli svoju ženu kao samog sebe, a žena neka duboko poštuje svog muža“ (Efešanima 5:33). Kada je sve prožeto ljubavlju i poštovanjem, bračni drugovi će spremnije uzeti u obzir mišljenje druge strane — čak i promeniti svoje. Čovek po imenu Kameron kaže: „Postoje stvari koje niste voleli da radite, ali ste ih uz supružnika kasnije čak zavoleli.“ (Biblijska misao: Postanak 2:18.)

^ odl. 12 Iz knjige The Seven Principles for Making Marriage Work.