Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поуке из примера Исусове мајке Марије

Поуке из примера Исусове мајке Марије

Поуке из примера Исусове мајке Марије

Да ли сте се икада осетили немоћно пред неким неочекиваним проблемом или одговорношћу? Да ли вам црпе снагу свакодневна борба да саставите крај с крајем? Можда сте међу милионима људи које муче неизвесност и страх јер су морали да оду из своје земље као избеглице. И ко од нас још није осетио дубок бол и празнину након смрти драге особе?

ДА ЛИ сте знали да је Марија, Исусова мајка, доживела све те недаће? И не само то, она их је успешно пребродила! Шта можемо научити из њеног примера?

Нема сумње да су скоро сви чули за Марију. То је сасвим разумљиво јер је она имала јединствену улогу у извршењу Божје намере. Поред тога, милиони људи јој одају посебну част. Католичка и православна црква је називају пресветом и уздижу је као узор вере, наде и милосрђа. Многи су поучени да је Марија посредница између људи и Бога.

Шта ви мислите о Исусовој мајци? Што је још важније, какво гледиште Бог има о њој?

Јединствена одговорност

Марија је била Илијева ћерка и потицала је из израелског племена Јуда. Она се у Библији први пут спомиње у повезаности с једним необичним догађајем. Појавио јој се анђео који је рекао: „Здраво, милошћу дарована, Јехова је с тобом.“ Марија се најпре уплашила и „почела да размишља шта би тај поздрав могао да значи“. Зато јој је анђео рекао да јој је указана част да добије изузетну, али веома озбиљну одговорност. Требало је да затрудни, роди и одгаја Божјег Сина (Лука 1:26-33).

Каква је само одговорност поверена тој младој неудатој жени! Како ће она реаговати? Марија се с правом могла питати ко ће поверовати у њену причу. Да ли ће због те трудноће изгубити љубав свог вереника Јосифа или бити изложена јавној срамоти? (Поновљени закони 22:20-24). Па ипак, без оклевања је прихватила ту јединствену одговорност.

Марија се подложила вољи свог Бога, Јехове, јер је имала снажну веру. Била је уверена у то да ће он бринути о њој. Зато је усхићено рекла: „Ево Јеховине робиње! Нека ми буде по твојој речи.“ Спремно се суочила с потешкоћама које су је чекале јер је веома ценила ту посебну прилику да прослави Бога (Лука 1:38).

Када је Марија рекла Јосифу да је трудна, он је намеравао да раскине њихову веридбу. То мора да је био страховито болан период за обоје. У Библији се не каже колико је то трајало. Међутим, њих двоје су сигурно осетили велико олакшање када се Јосифу појавио Јеховин анђео. Тај Божји гласник му је објаснио како је Марија затруднела и рекао му да је доведе кући као своју супругу (Матеј 1:19-24).

Тешка времена

Данас се многе будуће мајке месецима припремају за долазак бебе на свет. Док је очекивала рођење свог првог детета, Марија је вероватно чинила исто. Међутим, непредвиђени догађаји су пореметили њене планове. Цар Август је издао наредбу да се попише становништво и сви су морали да путују у свој родни крај да би били уписани. Зато је Јосиф повео Марију, која је тада била у деветом месецу трудноће, на путовање од око 150 километара које је вероватно превалила на леђима магарета! Витлејем је био препун људи а Марији је било потребно неко мирно место где ће се породити. Једини смештај који су успели да пронађу била је једна штала. Порођај на таквом месту сигурно није био лак и Марија се вероватно осећала непријатно и уплашено.

У тим пресудним тренуцима свог живота, Марија се несумњиво усрдно молила Јехови, с поуздањем да ће се он бринути о њој и њеној беби. Касније су се појавили пастири који су похрлили да виде новорођенче. Испричали су како су им анђели рекли да је то дете „Спаситељ — Христ, Господ“. Затим читамо: „Марија је чувала све те речи у свом срцу и размишљала о њима.“ Дубоко размишљање о тим речима уливало јој је снагу (Лука 2:11, 16-19).

Како је с нама? Вероватно сви доживљавамо болне тренутке. Осим тога, Библија показује да „време невоље и непредвиђени догађаји“ могу снаћи свакога од нас, доносећи најразличитије тешкоће и изазове на наш пут (Проповедник 9:11). Када се то деси, да ли постајемо огорчени и кривимо Бога? Зар не би било боље да опонашамо Маријин став и приближимо се Јехови Богу тако што ћемо црпсти поуке из његове Речи, Библије, и затим дубоко размишљати о ономе што смо научили? То ће нам сигурно помоћи да изађемо на крај с тешким околностима.

Сиромаштво и бекство у другу земљу

Марија се суочавала и с другим недаћама, као што је сиромаштво и бекство из своје земље. Да ли сте и ви доживели тако нешто? Према једном извештају, „половина светског становништва — скоро три милијарде људи — живи с мање од два долара дневно“, а милиони других једва састављају крај с крајем, иако живе у развијеним земљама. Како је с вама? Да ли вас свакодневна борба да обезбедите својој породици храну, одећу и кров над главом исцрпљује, а понекад и слама?

Библија показује да су Јосиф и Марија били сиромашни. Како то знамо? Матеј, Марко, Лука и Јован нам у својим јеванђељима откривају неке чињенице. На пример, сазнајемо да су 40 дана након Исусовог рођења Марија и Јосиф отишли у храм да принесу оно што је било прописано Законом — „две грлице или два млада голуба“ (Лука 2:22-24). * Такав принос био је предвиђен само за оне који су били и сувише сиромашни да би принели мушко јагње. То показује да Марији и Јосифу није било лако да збрину потребе своје породице. Упркос томе, успели су да створе дом у ком је било пуно љубави. Нема сумње да су им духовне вредности биле на првом месту (Поновљени закони 6:6, 7).

Недуго после Исусовог рођења Маријин живот се још једном из корена променио. Божји анђео је рекао Јосифу да са својом породицом побегне у Египат (Матеј 2:13-15). То је био други пут да је Марија морала да напусти познату средину, али овог пута је то значило одлазак у другу земљу. У Египту је постојала велика јеврејска заједница, па су њих двоје вероватно боравили међу својим народом. Па ипак, живот у страној земљи може бити тежак и проузроковати сметеност. Да ли сте ви и ваша породица међу милионима оних који су отишли из своје земље, можда због добробити своје деце или да би избегли опасност? Ако је тако, онда добро разумете неке потешкоће с којима се Марија вероватно суочавала у Египту.

Одана супруга и брижна мајка

Ако се изузму записи о Исусовом рођењу и детињству, Марија се мало спомиње у јеванђељима. Ипак, знамо да су она и Јосиф имали барем још шесторо деце. Можда је за вас то нешто сасвим ново, али осмотрите шта је речено у јеванђељима.

Јосиф је гајио дубоко поштовање према Маријиној јединственој улози у рођењу Божјег Сина. Због тога, као што стоји у Матеју 1:25, „није имао односе с њом док није родила сина“. Реч „док“ у овом стиху указује на то да су после Исусовог рођења Јосиф и Марија имали нормалне односе као муж и жена. Извештаји из јеванђеља показују да су њих двоје с временом добили синове и ћерке. На пример, Јаков, Јосиф, Симон и Јуда били су Исусова полубраћа. Поред њих, Јосиф и Марија су имали најмање две ћерке (Матеј 13:55, 56). Међутим, та деца су била зачета на уобичајен начин. *

Марија је била духовно зрела особа. Иако Закон није захтевао да жене присуствују прослави Пасхе, она је сваке године путовала с Јосифом у Јерусалим на тај празник (Лука 2:41). То значи да је сваки пут прелазила скоро 300 километара у оба правца, и то са све бројнијом породицом! Али та путовања су сигурно била прилике у којима је породица уживала.

Данас многе жене опонашају Маријин добар пример. Оне напорно и несебично раде на томе да испуне своје библијске обавезе. Те одане супруге често показују велико стрпљење, истрајност и понизност. Размишљање о Маријином ставу помаже им да духовне вредности ставе испред тежњи за удобношћу и ужицима. И оне, попут Марије, знају да заједничко служење Богу с мужем и децом јача и уједињује њихову породицу.

Једном приликом, када су се Јосиф и Марија враћали из Јерусалима с прославе празника — овог пута можда с неколико деце — приметили су да 12-годишњи Исус није с њима. Можете ли замислити зебњу коју је Марија осећала током очајничке тродневне потраге за њим? Када су га напокон нашли у храму, Исус им је рекао: „Зар нисте знали да морам бити у дому свог Оца?“ Поново је, каже се у Библији, Марија „брижно чувала све ове речи у свом срцу“. То је још један показатељ њене снажне духовности. Она је дубоко размишљала о свему што се догађало у вези са Исусом. Годинама касније, Марија је писцима јеванђеља вероватно причала о том и другим догађајима из Исусовог детињства који су још увек били живи у њеном сећању (Лука 2:41-52).

Храбра упркос патњама и губитку

Шта се десило са Исусовим поочимом Јосифом? Након што се кратко спомиње у вези с претходно описаним догађајем из Исусовог детињства, у јеванђељима се о њему више ништа не каже. Неки на то гледају као на показатељ да је умро негде пре почетка Исусове службе. * У сваком случају, Марија је пред крај Исусове службе вероватно већ била удовица. Пред саму своју смрт, Исус је бригу о њој поверио апостолу Јовану (Јован 19:26, 27). Мала је вероватноћа да би то учинио да је Јосиф још увек био жив.

Марија и Јосиф су прошли много тога заједно! Посећивали су их анђели, бежали су од окрутног владара, селили се више пута и подигли велику породицу. Колико су само вечери седели заједно и разговарали о Исусу, питајући се шта га чека у будућности и бринући да ли га на прави начин поучавају и припремају за то. Затим је Марија изненада остала сама.

Да ли вас је смрт раставила од брачног друга? Да ли још увек осећате бол и празнину које такав губитак проузрокује и који могу потрајати годинама? Нема сумње да је Марија пронашла утеху у својој вери и сазнању да ће бити ускрсење (Јован 5:28, 29). * Међутим, иако јој је то пружило утеху, њеним проблемима ту није био крај. Попут многих самохраних мајки у наше време, и она се нашла пред тешким задатком да брине о деци без помоћи супруга.

По свему судећи, Исус је преузео бригу о породици после Јосифове смрти. Како су његова браћа одрастала, преузимали су свој удео у породичним одговорностима. Када је имао „око тридесет година“, Исус је отишао од куће и започео своју службу (Лука 3:23). Већину родитеља обузму и лепа и тужна осећања када им деца одрасту и дође време да се осамостале и оду од куће. Уложили су у њих толико времена, труда и емоција, да осећај празнине који им се усели у срце дуго траје. Да ли су ваша деца отишла од куће тежећи за својим циљевима? Да ли сте поносни на њих, али у исто време желите да су вам ближе? Онда можете замислити како се Марија осећала када је Исус напустио дом.

Неочекивани испити

Уследио је још један испит, нешто чему се Марија вероватно никад није надала. Док је Исус проповедао, многи су постали његови следбеници, али то није био случај с његовом браћом. У Светом писму се каже: „Његова браћа нису исказивала веру у њега“ (Јован 7:5). Марија им је сигурно причала о томе шта јој је анђео рекао — да је Исус „Божји Син“ (Лука 1:35). Па ипак, за Јакова, Јосифа, Симона и Јуду, он је био само њихов старији брат. Тако су се у Маријиној породици јавила различита верска уверења.

Да ли се она због тога обесхрабрила и престала да се труди да промени њихов став? Нипошто! Док је једном приликом проповедао у Галилеји, Исус је ушао у једну кућу да би јео, а мноштво људи се окупило да га слуша. Ко је био напољу и тражио га? Његова мајка и браћа. Када је Исус био у близини, она га је пратила и највероватније водила са собом његову браћу и сестре, надајући се да ће они почети да другачије гледају на њега (Матеј 12:46, 47).

Слично томе, можда се и ви свесрдно трудите да следите Исусове стопе, док други чланови породице то не желе да чине. Немојте се обесхрабрити због тога и немојте одустати! Попут Марије, многи су годинама стрпљиво покушавали да придобију чланове породице пре него што су видели икакву промену. Без обзира на то како други људи реагују, Бог веома цени такву истрајност (1. Петрова 3:1, 2).

Најболнији ударац

Последња Маријина невоља о којој се говори у Светом писму без сумње јој је задала неописиву патњу. Гледала је како њен вољени син умире у мукама након што га је његов народ одбацио. Смрт детета се описује као „најтрагичнији губитак“ и „најразорнији ударац“, било да је дете мало или је одрасла особа. Баш као што је проречено деценијама пре тога, Марија је осећала као да је прободена мачем (Лука 2:34, 35).

Да ли је дозволила да је тај најтежи испит уништи у емоционалном погледу или ослаби њену веру у Јехову? Није. Када се поново спомиње у Библији, налазимо је како се устрајно моли заједно са Исусовим ученицима. Није била сама — ту су били и њени остали синови који су до тада почели да исказују веру у свог старијег брата. То је сигурно било велика утеха за њу! (Дела апостолска 1:14). *

Марија је имала смисаон и испуњен живот као побожна жена, супруга и мајка. Током своје службе Богу доживела је пуно лепих тренутака. Такође је пребродила бројне испите и кушње. Када се суочимо с неочекиваним изазовима или смо забринути због породичних проблема, можемо много научити из тога што је наставила да верно служи Богу упркос потешкоћама (Јеврејима 10:36).

Међутим, шта се може рећи о посебној части која се у неким религијама исказује Марији? Да ли оно што Библија каже о њеној јединственој улози пружа оправдање да се она обожава?

[Фусноте]

^ Једна од птица се приносила као жртва за грех (Левитска 12:6, 8). Испуњавајући ту законску одредбу, Марија је показала свесност да је, попут свих несавршених људи, наследила последице греха који је починио Адам, први човек (Римљанима 5:12).

^ Као чињеницу вредну пажње они истичу да се Јосиф ниједном не спомиње у записима о Исусовој служби, за разлику од Исусове мајке, браће и сестара. На пример, Марија је присуствовала свадби у Кани и чак преузимала одређену иницијативу, али нема указивања на Јосифа (Јован 2:1-11). У другој прилици, људи из Исусовог родног града су га назвали Маријиним, а не Јосифовим сином (Марко 6:3).

^ Библијско обећање о ускрсењу детаљније је осмотрено у 7. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

^ Видети оквир  „Она је имала храбрости за промену“, на 7. страни.

[Оквир/Слика на 6. страни]

 Да ли је Исус имао браћу и сестре?

Да, имао је. Неки теолози су покушавали да оспоре ту чињеницу, иако се у јеванђељима неколико пута јасно указује на њу (Матеј 12:46, 47; 13:54-56; Марко 6:3). Међутим, библисти су скренули пажњу на две ствари у вези с теоријама да Марија није имала више деце. Као прво, иза њих стоји одређена намера — да се подупре доктрина која се појавила много касније, црквено учење да је Марија целог живота остала девица. Као друго, пажљиво испитивање открива да су такве теорије неосноване.

На пример, поборници једне од тих теорија тврде да су „браћа“ која се спомињу у Библији заправо Јосифови синови из претходног брака. То гледиште није истинито, јер би се тиме оспорило Исусово законско право да као прворођени син наследи Давидову краљевску власт (2. Самуилова 7:12, 13).

Према другој теорији, та браћа су Исусови рођаци. Међутим, у грчком делу Светог писма се користе различите речи када се указује на „рођеног брата“, „брата од стрица или тетке“ и „рођака“. Због тога изучавалац Френк Гебелајн назива те теолошке теорије неуверљивим и закључује: „Најлогичније разумевање израза ’браћа‘... јесте да се он односи на Маријине и Јосифове синове, који су према томе били Исусова браћа по мајци.“

[Оквир на 7. страни]

 Она је имала храбрости за промену

Марија је била Јеврејка и припадала је јеврејској религији. Ишла је у оближњу синагогу, јеврејско место за састајање и учење, и посећивала је храм у Јерусалиму. Међутим, како је њено знање о Божјој намери расло, почела је да увиђа да традиција њених предака више није у складу с Божјом вољом. Јеврејске верске вође су сковале заверу да њен син, Месија, буде убијен. Пре него што се то десило, Исус им је отворено рекао: „Ево, ваша кућа вам се оставља напуштена“ (Матеј 23:38). Религија којој је Марија припадала од детињства изгубила је Божје одобравање (Галатима 2:15, 16).

Када је била основана хришћанска скупштина, Марија је имала око 50 година. Шта је она учинила? Да ли је размишљала да, пошто је рођена у јеврејској вери, не жели да напусти традицију својих праочева? Да ли је рекла да је престара да нешто мења? Наравно да није! Марија је схватила да Божји благослов сада почива на хришћанској скупштини и зато је имала вере и храбрости за промену.

[Слика на 5. страни]

Морали су да побегну у Египат

[Слика на 8. страни]

Највећа несрећа која може задесити мајку