Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Зашто Бог не услишава неке молитве?

Зашто Бог не услишава неке молитве?

Бог је веома приступачан. Као што се отац који воли своју децу радује када му се она слободно обраћају, тако је и Јехови драго када му се молимо. Међутим, попут мудрог оца, Бог има добре разлоге због којих не испуњава увек оно што тражимо. Да ли су ти разлози тајна или нам он путем Библије помаже да их разумемо?

Апостол Јован је рекао: „У овоме се уздамо у Бога: шта год да молимо у складу с његовом вољом, он нас чује“ (1. Јованова 5:14). Наше молитве морају бити у складу с Божјом вољом. Оно за шта се неки моле у супротности је с његовом вољом — на пример, да извуку премију на лутрији или да добију опкладу. Други се моле с погрешним мотивима. Исусов ученик Јаков је упозорио на такав неисправан став када је рекао: „Тражите, а не добијате, јер са злом намером тражите, да то потрошите на своје себичне жеље“ (Јаков 4:3).

Примера ради, замислите да се пред фудбалску утакмицу играчи оба тима моле за победу. Не би било разумно очекивати да ће Бог одговорити на такве противречне молитве. Исто важи и за ратове у којима се зараћене стране моле за победу.

Они који безобзирно крше Божје законе не могу очекивати да ће им молитве бити услишене. Јехови је било толико одбојно лицемерно служење неких да им је рекао: „Многе молитве изговарате, али ја их не слушам, јер су вам руке пуне крви“ (Исаија 1:15). Библија каже: „Ко одвраћа ухо да не слуша закон, и молитва је његова мрска“ (Пословице 28:9).

С друге стране, Јехова увек обраћа пажњу на искрене молитве својих слугу које дају све од себе да би вршиле његову вољу. Па ипак, да ли то значи да ће испунити сваку њихову молбу? Не. Осмотримо неке примере из Светог писма.

Мојсије је имао посебно близак однос с Богом. Па ипак, и његове молитве су морале да буду „у складу с [Божјом] вољом“. Супротно ономе што је Бог рекао, Мојсије је усрдно молио да уђе у хананску земљу: „Молим те, допусти ми да пређем тамо и да видим ону добру земљу преко Јордана.“ Али, раније му је било речено да због греха који је починио неће ући у ту земљу. Зато Јехова није услишио његову молитву већ му је рекао: „Доста! Не помињи ми то више“ (Поновљени закони 3:25, 26; 32:51).

Апостол Павле је молио да Јехова отклони проблем који је назвао својим ’трном у телу‘ (2. Коринћанима 12:7). Тај „трн“ је можда било неко хронично обољење очију или стални напади противника и ’лажне браће‘ (2. Коринћанима 11:26; Галатима 4:14, 15). Павле је написао: „Три пута [сам] молио Господа да то уклони од мене.“ Међутим, Бог је знао да ће Павлово истрајно проповедање упркос том мучном ’трну у телу‘ пружити упечатљиво сведочанство о Божјој моћи и Павловом безусловном поуздању у Њега. Бог није отклонио Павлов проблем већ му је рекао: „Моја сила [се] у потпуности показује кад си слаб“ (2. Коринћанима 12:8, 9).

Можемо бити уверени да Бог зна боље од нас да ли би било најбоље да испуни оно што смо тражили. Када одговара на наше молитве, он увек има у виду наше добро, поступа с љубављу и у складу са својом намером која је изнесена у Библији.