Пређи на садржај

Пређи на садржај

ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Да ли хришћани треба да славе Божић?

Да ли хришћани треба да славе Божић?

Милиони људи широм света славе Божић како би обележили дан Христовог рођења. Међутим, да ли су Исусови блиски сарадници славили његов рођендан? Шта Свето писмо каже о рођенданским прославама? Одговори на ова питања помоћи ће нам да разумемо да ли хришћани треба да славе Божић.

Као прво, у Светом писму се нигде не наводи да су Исус и друге верне Божје слуге славили рођендане. Заправо, у њему се помињу само две рођенданске прославе, а у оба случаја су то били рођендани владара који нису служили Јехови Богу. Осим тога, обе прилике се помињу у лошем светлу (Постанак 40:20; Марко 6:21). Према једној енциклопедији, први хришћани су „рођендане сматрали паганским обичајем“ и нису их славили (Encyclopædia Britannica).

Ког датума је Исус рођен?

Свето писмо не открива када је тачно Исус рођен. „Датум Христовог рођења не може се сазнати из Н[овог] З[авета], нити из било ког другог извора“, стоји у Маклинтоковој и Стронговој енциклопедији о хришћанству (Cyclopedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature). Да је Исус желео да његови следбеници славе његов рођендан, нема сумње да би се побринуо да знају тачан датум његовог рођења.

Као друго, нигде у Светом писму нема ни назнака о томе да су Исус и његови ученици славили Божић. Према једној католичкој енциклопедији (New Catholic Encyclopedia), прослава Божића се први пут спомиње тек у IV веку. Тај податак налазимо „у алманаху римског летописца Филокала, који је он саставио на основу документа из 336. године“. Дотад је прошло неколико векова од завршетка писања Библије и од Исусове смрти. Према томе, сасвим је логично што су Маклинток и Стронг у својој енциклопедији закључили да „слављење Божића није Божја заповест, нити потиче из Н[овог] З[авета]“. *

Шта је Исус рекао да треба да обележавамо?

Као Велики Учитељ, Исус је својим следбеницима давао јасна упутства о томе шта треба да раде и она су записана у Библији. Међутим, нигде се не наводи да им је рекао да славе Божић. Баш као што учитељ не жели да његови ученици раде нешто мимо његових упутстава, тако ни Исус не жели да његови следбеници иду „преко онога што је написано“ у Светом писму (1. Коринћанима 4:6).

С друге стране, хришћани јесу обележавали један дан у години — годишњицу Христове смрти. Сам Исус им је то заповедио. Упутио их је у то када и како то треба да раде. Сва та упутства, као и датум Исусове смрти, записани су у Библији (Лука 22:7, 19; 1. Коринћанима 11:25).

Дакле, Божић је заправо прослава рођендана, а први хришћани нису славили рођендане јер су знали да је тај обичај паганског порекла. Поред тога, у Библији се нигде не помиње да су Исус и његови следбеници славили Божић. Након што су размислили о овим чињеницама, милиони хришћана широм света схватили су да Божић није хришћански празник.

^ одл. 6 Више информација о пореклу божићних обичаја може се наћи у чланку „Питања читалаца — Шта је истина о Божићу?“, у Стражарској кули од 1. децембра 2014. Овај часопис можете пронаћи и на веб-сајту jw.org.