Пређи на садржај

Пређи на садржај

ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Зашто Бог допушта да јачи тлаче слабије?

Зашто Бог допушта да јачи тлаче слабије?

У Библији налазимо записе о тужним примерима тлачења слабијих. Тако нешто се десило Навутеју. * Краљ Израела Ахав је у десетом веку пре н. е. допустио својој жени, Језавељи, да убије Навутеја и његове синове како би он преузео његов виноград (1. Краљевима 21:1-16; 2. Краљевима 9:26). Зашто је Бог допустио тако страшну злоупотребу моћи?

„Бог [...] не може да лаже.“ (Титу 1:2)

Усредсредимо се на један важан разлог: Бог не може да лаже (Титу 1:2). Какве то везе има с тлачењем? На самом почетку људске историје, Бог је упозорио људе да ће побуна против њега водити до жалосног исхода — смрти. Тако се и догодило. Смрт је постала саставни део људског постојања од њихове побуне у Едену. Први смртни случај је био управо последица насиља. Десило се то када је Каин убио свог брата Авеља (Постанак 2:16, 17; 4:8).

Од тада се цела људска историја може укратко описати следећим речима: „Човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9). Да ли се ове речи из Библије испуњавају? Јехова је упозорио Израелце, свој народ, да ће их краљеви угњетавати и да ће због тога вапити за помоћ (1. Самуилова 8:11-18). Чак је и мудри краљ Соломон наметнуо народу тежак порез (1. Краљевима 11:43; 12:3, 4). Зли краљеви попут Ахава били су још гори према људима. Размислите о следећем: Да је Бог спречио све то угњетавање, зар не би заправо испало да је лагао?

„Човек влада над човеком на несрећу његову.“ (Проповедник 8:9)

Не треба да заборавимо да је Сатана тврдио да људи служе Богу из себичних мотива (Јов 1:9, 10; 2:4). Ако би Бог сачувао све своје слуге од угњетавања, зар то не би ишло у прилог Сатаниној тврдњи? А уколико би све људе сачувао од патње, зар не би учествовао у још већој лажи? Наиме, многи би закључили да људи могу успешно владати без Бога. Али Божја Реч каже управо супротно — човек никако не може управљати собом (Јеремија 10:23). Тек ће под влашћу Божјег Краљевства неправда нестати.

Да ли то онда значи да Бог не чини ништа у вези с тлачењем? Никако. Ево две ствари које он чини: Као прво, он разоткрива тај проблем, приказује насиље у правом светлу. На пример, у својој Речи је изнео све детаље о Језавељиној злобној завери против Навутеја. У њој се такође говори да се иза тих злодела крије један моћни владар, који покушава да остане у сенци (Јован 14:30; 2. Коринћанима 11:14). Библија каже да је то Сатана Ђаво. Дакле, тиме што нам Бог говори шта је зло и тлачење, и ко стоји иза тога, он нам помаже да препознамо зло и клонимо га се. Ако то будемо чинили, омогућиће нам вечну будућност.

Као друго, Бог нам пружа наду у свет без патње. То што је разоткрио, осудио и казнио Ахава и Језавељу, као и многе друге попут њих, уверава нас да ће он једног дана казнити све који данас чине зло (Псалам 52:1-5). Бог нам такође гарантује да ће због оних који га воле ускоро отклонити све тужне последице злодела. * Тада ће верни Навутеј и његови синови оживети, и то на рајској земљи у којој неће бити неправде (Псалам 37:34).

^ одл. 3 Видети чланак „Примери вере“ у овом издању.

^ одл. 8 Видети 11. поглавље књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.