Пређи на садржај

Пређи на садржај

Маријина улога у Божјој намери

Маријина улога у Божјој намери

Маријина улога у Божјој намери

КАДА је током своје службе на земљи Исус говорио пред мноштвом народа, једна жена је повикала: „Срећна је утроба која те је носила и груди које су те дојиле!“ Да је Исус желео да се његовој мајци одаје посебна част, ово је била одлична прилика да подстакне људе на то. Уместо тога, он је одговорио: „Не, него срећни су они који слушају Божју реч и држе је!“ (Лука 11:27, 28).

Исус није посебно уздизао своју мајку изнад других нити је икада рекао својим следбеницима да то чине. Али, зашто онда многи искрени верници обожавају Марију? Осмотримо нека уобичајена учења о Исусовој мајци у светлу онога што стоји у Светом писму.

„Милости пуна“, „благословљена... међу женама“

Када је анђео Гаврило посетио Марију да би јој објаснио каква ће бити њена улога у Божјој намери, поздравио ју је речима: „Здраво, милошћу дарована, Јехова је с тобом“ (Лука 1:28). Тај поздрав се може превести и на следећи начин: „Здраво, милости пуна! Господ је с тобом.“ Убрзо после тога, Јелисавета је изразила добродошлицу Марији, рекавши: „Благословљена си ти међу женама и благословљен је плод твоје утробе!“ (Лука 1:42). Да ли ови поздрави указују на то да Марији треба исказивати посебну част?

Не, не указују. Премда су у католичкој и православној религији те речи укључене у молитве Марији, у Библији не налазимо оправдан разлог да јој се упућују молитве. Гаврило и Јелисавета су изразили поштовање према улози коју је Марија имала као мајка Месије, али се нигде у Светом писму не указује да јој се треба молити. Напротив, када су ученици замолили Исуса да их научи како да се моле, он им је рекао да молитве треба упућивати његовом Оцу. Чувена молитва коју им је Исус дао као узор почиње речима: „Оче наш, који си на небесима“ (Матеј 6:9).

Међу владарима

Према још једном распрострањеном учењу, Марија је сада „Царица Небеска“, што је титула која јој се не даје нигде у Библији. Међутим, Библија открива да Марија има посебно место у Божјој небеској организацији. Које је то место?

Исус је рекао да ће неки од његових верних ученика владати с њим у његовом краљевству (Лука 22:28-30). Он ће те особе опуномоћити да служе као ’свештеници нашем Богу, и они ће краљевати над земљом‘ (Откривење 5:10). Библија недвосмислено показује да је Марија међу онима који су добили тај узвишен положај. Како то знамо?

Сигурно се сећате да се после Исусове смрти Марија устрајно молила с његовим ученицима и браћом. У тим приликама обично је било окупљено око 120 особа, укључујући и неке жене (Дела апостолска 1:12-15). „На дан Педесетнице“, каже се у Библији, „сви су били заједно на истом месту“, када је на њих изливен Божји свети дух који им је дао способност да говоре разним језицима (Дела апостолска 2:1-4).

Чињеница да је Марија била међу онима на које је изливен свети дух потврђује да су она и друге жене такође изабране да буду Исусови сувладари у његовом небеском краљевству. То нам даје снажне разлоге да верујемо да је Марија сада са Исусом у небеској слави (Римљанима 8:14-17). Запазите на који ће посебан начин она и други Исусови сувладари учествовати у испуњењу Божје намере.

Улога у преношењу дивних благослова

Из библијске књиге Откривење сазнајемо да ће 144 000 особа бити ускрснуто у небеску славу да заједно са Исусом служе као свештеници, судије и краљеви (Откривење 14:1, 4; 20:4, 6). Као свештеници, они ће помагати да сви верни људи добију благослове које је омогућила Исусова жртва и да постану савршени у духовном, моралном и физичком погледу (Откривење 21:1-4). То ће бити предивно време за све верне Јеховине слуге! *

Марија је имала и још увек има улогу у испуњењу Јеховине намере. Због њене понизности, вере, послушности, мајчинске пожртвованости, а посебно због истрајности упркос невољама, она је особа вредна опонашања. Треба је високо ценити због улоге у рођењу Месије и преношењу вечних благослова човечанству.

Међутим, Марија нам најважнију поуку пружа тиме што, као и све друге верне Божје слуге, обожава само Јехову и ниједног другог бога. Заједно са осталим Христовим сувладарима на небу, она радосно говори: „Ономе који седи на престолу [Јехови Богу] и Јагњету [Исусу Христу] нека је благослов и част и слава и моћ у сву вечност“ (Откривење 5:13; 19:10).

[Фуснота]

^ Више појединости о тим благословима може се наћи у 8. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

[Истакнути текст на 10. страни]

Треба да опонашамо Маријину понизност, веру и послушност