Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ОСМО ПОГЛАВЉЕ

Шта је Божје Краљевство?

Шта је Божје Краљевство?
  • Шта нам Свето писмо говори о Божјем Краљевству?

  • Шта ће Божје Краљевство учинити?

  • Када ће Бог остварити своју вољу на земљи?

1. Коју ћемо чувену молитву сада размотрити?

МИЛИОНИ људи широм света знају за молитву Оченаш, то јест Молитву Господњу. Реч је о чувеној молитви коју је сам Исус Христ изговорио када је поучио своје ученике како да се моле. Ако размотримо прве три ствари за које нас је Исус поучио да се молимо, добићемо одговоре на нека важна питања.

2. За које је три ствари Исус поучио своје ученике да се моле?

2 Исус је својим ученицима најпре рекао следеће: „Молите се, дакле, овако: ’Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи‘“ (Матеј 6:9-13). Шта значе ове речи?

3. Шта треба да знамо о Божјем Краљевству?

3 Већ смо научили пуно тога о Божјем имену, Јехова. Говорили смо и о томе шта је Божја воља, то јест о томе шта је он учинио и шта ће још учинити за човечанство. Међутим, на шта је Исус мислио када нам је рекао да се молимо: „Нека дође краљевство твоје“? Шта је Божје Краљевство? Како  ће се његовим доласком посветити Божје име? И како ће Бог путем Краљевства остварити своју вољу на земљи?

ШТА ЈЕ БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО

4. Шта је Божје Краљевство и ко је изабран за краља?

4 Божје Краљевство је власт коју је успоставио Јехова Бог. Он је за краља тог Краљевства изабрао Исуса Христа. Исус је већи од свих људских владара и за њега се каже да је „Краљ краљева и Господар господара“ (1. Тимотеју 6:15). Он има моћ да учини далеко више добра од било ког људског владара, чак и од најбољег међу њима.

5. Где се налази Божје Краљевство и над чиме ће владати?

5 Одакле ће Божје Краљевство владати? Размислимо најпре где се Исус сада налази. Већ смо говорили о томе да је био убијен на мученичком стубу и да је после тога ускрснуо. Убрзо након тога, био је узнесен на небо (Дела апостолска 2:33). Према томе, Божје Краљевство се налази на небу. Зато се оно у Светом писму назива „небеско краљевство“ (2. Тимотеју 4:18). Премда је Божје Краљевство на небу, оно ће владати над земљом. (Прочитати Откривење 11:15.)

6, 7. Због чега је Исус изузетан владар?

6 Због чега је Исус изузетан владар? Као прво, он никада неће умрети. Упоређујући Исуса с људским владарима, Библија каже да је он „једини који има бесмртност“ (1. Тимотеју 6:16). То значи да ће све што Исус буде урадио за нас вечно трајати.

7 На други разлог због ког је Исус изузетан владар указује се у следећем библијском пророчанству: „На њему ће почивати Јеховин дух, дух  мудрости и разборитости, дух савета и силе, дух знања и страха од Јехове. Он ће уживати у страху од Јехове. Неће судити по ономе што види, нити ће укоравати по ономе што чује. По правди ће судити сиромашнима, праведно ће укоравати бранећи кротке на земљи“ (Исаија 11:2-4). Ове речи показују да ће Исус бити праведан и саосећајан Краљ. Да ли бисте желели таквог владара?

8. Ко ће владати са Исусом?

8 Вреди запазити и то да Исус неће владати сам. На пример, апостол Павле је рекао Тимотеју: „Ако истрајемо, с њим ћемо и краљевати“ (2. Тимотеју 2:12). Дакле, са Исусом ће у небеском Краљевству владати верне особе које је Бог изабрао, међу којима су и Павле и Тимотеј. Колико њих ће имати ту част?

9. Колико ће особа владати са Исусом и када је Бог почео да их бира?

9 Као што смо видели у претходном поглављу, апостолу Јовану је била дата једна визија у којој је видео како „Јагње [Исус Христ] стоји на гори Сиону [свом краљевском положају на небу] и с њим сто четрдесет и четири хиљаде оних који имају његово име и име његовог Оца написано на својим челима“. Ко су тих 144 000 особа? Сам Јован нам одговара: „Они следе Јагње куда год оно пође. Откупљени су од људи као првине Богу и Јагњету“ (Откривење 14:1, 4). То су верни следбеници Исуса Христа који су изабрани да би владали с њим на небу. Након што ускрсну као духовна бића, они ће „краљевати над земљом“ заједно са Исусом (Откривење 5:10). Још од времена апостола, Бог бира верне хришћане који ће припадати групи од 144 000 Исусових сувладара.

10. Зашто је за људе добро што ће над њима владати Исус и његови сувладари?

 10 Зашто је Бог одредио да над људима владају Исус и његових 144 000 сувладара? Зато што нас воли. Зашто то можемо рећи? Пре свега, Исус зна шта значи бити човек и шта је патња. Павле је рекао да је Исус „неко ко не само што може да саосећа с нама у нашим слабостима, него је и попут нас искушан у свему, али није згрешио“ (Јеврејима 4:15; 5:8). И његови сувладари су као људи издржали многе невоље. Осим тога, били су несавршени и суочавали су се с разним болестима. Зато нема сумње да ће разумети проблеме с којима се људи суочавају.

ШТА ЋЕ БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО УЧИНИТИ?

11. Зашто је Исус рекао ученицима да се моле да Божја воља буде на небу?

11 Када је Исус рекао својим ученицима да се моле да дође Божје Краљевство, такође им је рекао да се моле да Божја воља буде „како на небу тако и на земљи“. На небу, где Бог пребива, верни анђели одувек чине оно што је по његовој вољи. Међутим, у 3. поглављу ове књиге сазнали смо да је један анђео постао непослушан Богу и да је навео Адама и Еву на грех. О том злом анђелу, који нам је познат као Сатана Ђаво, говорићемо више у 10. поглављу. Сатани и анђелима који су одлучили да га следе, то јест демонима, било је дозвољено да остану на небу. Дакле, неко време је на небу било и оних који нису поступали по Божјој вољи. То се променило када је Божје Краљевство почело да влада и када је Исус Христ повео рат против Сатане. (Прочитати Откривење 12:7-9.)

12. Која се два важна догађаја описују у Откривењу 12:10?

 12 У Светом писму се овако описују догађаји који су се тада одиграли на небу: „Чуо сам јак глас на небу како говори: ’Сада је настало спасење и моћ и краљевство нашег Бога и власт његовог Христа, јер је збачен тужитељ наше браће [Сатана], који их је дан и ноћ оптуживао пред нашим Богом!‘“ (Откривење 12:10). Да ли сте запазили два важна догађаја о којима се ту говори? Као прво, почело је да влада Божје Краљевство, са Исусом Христом као Краљем. И као друго, Сатана је збачен с неба на земљу.

13. До какве је промене дошло након што је Сатана збачен с неба?

13 До какве је промене тада дошло на небу? У Библији читамо: „Веселите се, небеса, и ви који пребивате на њима!“ (Откривење 12:12). Због чега су верни анђели могли да се радују? Због тога што на небу више нема Сатане и демона, него само оних који су верни Јехови Богу. На небу сада владају савршени мир и јединство јер сви чине оно што је по Божјој вољи.

Када су Сатана и демони збачени с неба, на земљи су настале невоље, којима ће ускоро доћи крај

14. Шта се дешава на земљи због тога што је Сатана збачен с неба?

14 Међутим, како се то одразило на земљу? У Библији пише: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:12). Сатана је веома љут због тога што је збачен с неба и што му је преостало још само мало времена. Због тога он ствара тешкоће и проблеме на земљи, о којима ћемо говорити у следећем поглављу. Међутим, како ће Бог остварити своју вољу на земљи?

15. Шта је Божја воља у вези са земљом?

15 У 3. поглављу смо видели да је Бог у еденском врту открио да је његова воља да земља буде  рај у ком ће вечно живети праведни људи. То се није одмах остварило зато што је Сатана навео Адама и Еву на грех. Међутим, то не значи да се Божја воља променила. Библија каже: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). Бог ће то остварити путем свог Краљевства. На који начин?

16, 17. Шта нам Данило 2:44 говори о Божјем Краљевству?

16 Осмотримо пророчанство које се налази у Данилу 2:44. Тамо пише: „У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека.“ Шта из ових речи сазнајемо о Божјем Краљевству?

17 Као прво, сазнајемо да ће Божје Краљевство бити успостављено „у данима тих краљева“, то јест док још увек постоје друге власти. Као друго, разумемо да ће Краљевство вечно постојати. Неће га поразити нити заменити нека друга власт. Као треће, видимо да ће избити рат између Божјег Краљевства и људских власти. Победиће Божје Краљевство и на крају ће само оно владати над човечанством. Људи ће добити најбољу власт.

18. Како се зове рат између Божјег Краљевства и људских власти?

18 Свето писмо открива доста детаља о рату између Божјег Краљевства и људских власти. На пример, оно каже да ће, како се крај приближава, демони ширити лажи како би завели „краљеве целог света“. С којом сврхом? Да их „сакупе за рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“. Људски владари ће бити сакупљени „на место које се на хебрејском зове Армагедон“ (Откривење  16:14, 16, фуснота). На основу онога што се каже у ова два стиха, можемо закључити да се одлучујућа битка између људских власти и Божјег Краљевства назива Армагедон.

19, 20. Зашто нам је потребно Божје Краљевство?

19 Зашто нам је потребно Божје Краљевство? Као прво, грешни смо и због тога оболевамо и умиремо. Под Божјим Краљевством ћемо добити вечни живот. Вероватно се сећате да смо у 5. поглављу ове књиге говорили о Исусовој откупној жртви и да смо осматрали ове речи из Јеванђеља по Јовану: „Бог је толико волео свет да је дао свог јединорођеног Сина, да нико ко исказује веру у њега не буде уништен, него да има вечни живот“ (Јован 3:16).

20 Као друго, данас има много зла. Многи људи лажу, варају и неморално живе. Они једноставно не желе да чине оно што је по Божјој вољи и зато ће бити уништени у Божјем рату, Армагедону. (Прочитати Псалам 37:10.) Као треће, данашње власти немају моћ да реше проблеме, а неке су окрутне или корумпиране. Тим властима није стало до тога да људи буду послушни Богу. У Библији се отворено каже: „Човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9).

21. Како ће Бог путем Краљевства остварити своју вољу на земљи?

21 Након Армагедона, постојаће само једна власт — Божје Краљевство. Бог ће путем тог Краљевства учинити многе промене. На пример, биће уклоњени Сатана и демони (Откривење 20:1-3). Захваљујући Исусовој откупној жртви, они који су верни Богу више неће бити болесни нити ће умирати. Моћи ће вечно да живе. (Прочитати Откривење 22:1-3.) Земља ће бити претворена у  рај. Тако ће Бог путем свог Краљевства остварити своју вољу на земљи и посветити своје име. На крају ће под влашћу Краљевства сви славити Јеховино име.

БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО ПОЧИЊЕ ДА ВЛАДА

22. Како знамо да Божје Краљевство није дошло када је Исус био на земљи, нити одмах након што је ускрснуо?

22 Пошто је Исус својим следбеницима рекао да се моле да дође Божје Краљевство, јасно је да Краљевство у то време још није дошло. Да ли је оно почело да влада када је Исус био узнесен на небо? Није. То знамо зато што су и Петар и Павле рекли да се на Исусу, након што је ускрснуо, испунило пророчанство из Псалма 110:1: „Јехова је рекао мом Господу: ’Седи мени с десне стране, док не положим непријатеље твоје за подножје ногама твојим‘“ (Дела апостолска 2:32-35; Јеврејима 10:12, 13). Дакле, требало је да прође неко време пре него што је Исус почео да влада.

Бог ће путем Краљевства остварити своју вољу на земљи

23. (а) Када је Божје Краљевство почело да влада? (б) Шта ће бити размотрено у следећем поглављу?

23 Колико је времена требало да прође? Крајем 19. и почетком 20. века, Истраживачи Библије, данас познати као Јеховини сведоци, разумели су да ће 1914. година бити важна. (Више информација о  тој години може се наћи у Додатку, у делу под називом „Зашто је 1914. година значајна?“.) Оно што се дешава у свету од 1914. потврђује да су били у праву. Те године су почела да се испуњавају пророчанства која доказују да је Христ постао Краљ и да је Божје небеско Краљевство почело да влада. Дакле, Сатани је преостало „мало времена“ (Откривење 12:12; Псалам 110:2). Бог ће путем свог Краљевства ускоро учинити све што је потребно како би остварио своју вољу на земљи. Да ли се радујете томе? Да ли верујете у то? У следећем поглављу ћемо говорити о неким доказима који потврђују да је то време заиста близу.