Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Шта је истина о Божићу?

Шта је истина о Божићу?

Милиони људи широм света славе Божић из разних разлога. Многи од њих током тог празника радо проводе време с породицом и пријатељима, док други више размишљају о Богу или помажу сиромашнима. Све то само по себи није лоше. Међутим, постоји и друга страна овог празника. Осмотримо неке чињенице.

Као прво, иако многи сматрају да је Божић празник у знак сећања на Христово рођење, већина историчара се слаже да је датум његовог рођења непознат. У делу The Christian Book of Why се наводи да су „рани хришћани одбијали да издвоје датум који би славили као дан Исусовог рођења“ због тога што су желели да се „одвоје од свих паганских обичаја“. Занимљиво је запазити да се у Библији нигде не спомиње да је Исус славио свој рођендан, или рођендан неке друге особе. С друге стране, својим следбеницима је заповедио да обележавају дан његове смрти (Лука 22:19).

Као друго, многи стручњаци на пољу религије се слажу да већина божићних обичаја нема хришћанско, већ паганско порекло. Неки од тих обичаја су: веровање у Деда Мраза, кићење божићне јелке, украшавање дома божићним венцима, размена поклона, коришћење божићних свећа, паљење бадњака и певање божићних песама. Што се тиче неких од ових обичаја, у књизи The Externals of the Catholic Church стоји: „Колико нас зна да су размењивање божићних поклона и украшавање домова и цркава божићним венцима заправо пагански обичаји?“

„Колико нас зна да су размењивање божићних поклона и украшавање домова и цркава божићним венцима заправо пагански обичаји?“ (The Externals of the Catholic Church)

Можда се питате шта има лоше у томе да се држимо ових наизглед безазлених обичаја. Да бисмо добили одговор на то питање, осмотримо и трећу чињеницу коју вреди узети у обзир: Сам Бог каже да се не смемо држати паганских обичаја ако желимо да га обожавамо на исправан начин. Преко свог пророка Амоса, Јехова Бог је непослушном народу древног Израела рекао: „Мрзим ваше празнике, одбацио сам их [...] Уклони од мене буку својих песама“ (Амос 5:21, 23).

Зашто им је Бог упутио овако оштре речи? Запазите како је народ северног краљевства Израела поступао. Њихов први краљ, Јеровоам, желео је да одврати народ од тога да иде у јерусалимски храм да тамо обожава Јехову Бога. Зато је начинио два златна телета, једно у Дану а друго у Ветиљу, којима би се народ клањао. Такође је увео празнике и поставио свештенике који би служили народу (1. Краљевима 12:26-33).

Израелци су мислили да нема ничег лошег у ономе што су чинили. На крају крајева, сматрали су да тиме обожавају Бога и да му угађају. Али шта је Бог мислио о томе? То нам јасно показују оштре речи које им је Бог упутио преко Амоса и других пророка. Осим тога, Бог је преко пророка Малахије рекао: „Ја [сам] Јехова, ја се не мењам“ (Малахија 3:6). Да ли на основу свега овога можемо закључити како Бог данас гледа на многе божићне обичаје?

Након што су размислили о овим чињеницама, милиони људи су одлучили да не славе Божић. Они радо проводе време с породицом и пријатељима и помажу другима кад год то пожеле у току године.