Пређи на садржај

Пређи на садржај

ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Да ли је Ускрс хришћански празник?

Да ли је Ускрс хришћански празник?

Ускрс, то јест Васкрс, у Православној енциклопедији се описује као „главни хришћански празник у част Васкрсења Христова“. Међутим, да ли је то стварно хришћански празник?

Када археолози желе да утврде аутентичност неког предмета, морају да обрате пажњу на детаље. Слично томе, да бисмо утврдили да ли је Ускрс хришћански празник, треба да испитамо детаље повезане с њим.

Пре свега, Исус није рекао својим следбеницима да обележавају његово ускрсење, већ његову смрт. Апостол Павле је обележавање Христове смрти назвао ’Господовом вечером‘ (1. Коринћанима 11:20; Лука 22:19, 20).

Поред тога, Encyclopædia Britannica наводи да многи ускршњи обичаји „немају никакве везе“ са Исусовим ускрсењем, већ да „потичу од народних обичаја“. На пример, Словенска митологија: енциклопедијски речник каже да је с јајетом, које је уобичајени ускршњи симбол, повезан „мотив савладавања смрти кроз живот који је затворен у јајету“. А о зецу, који је такође ускршњи симбол, у делу The Encyclopedia of Religion стоји следеће: „Зец је био познат као изузетно плодна животиња и зато је симболизовао долазак пролећа.“

Филип Волтер, професор средњовековне књижевности, објашњава како су такви обичаји постали део прославе Ускрса. Он је написао да је у процесу „христијанизације паганских религија“ било лако повезати Исусово ускрсење са слављењем „преласка из смрти (зиме) у живот (пролеће)“. Према његовим речима, пагани су захваљујући томе лакше уврстили „хришћанске прославе“ у свој календар, што је и допринело њиховом масовном преобраћењу на хришћанство.

До процеса „христијанизације“ није дошло док су апостоли били живи, будући да су они спречавали продор паганизма (2. Солуњанима 2:7). Апостол Павле је упозорио шта ће се догодити након његове смрти: „Између вас самих дићи ће се људи који ће износити искривљена учења да би одвукли ученике за собом“ (Дела апостолска 20:29, 30). Крајем првог века, апостол Јован је написао да су се већ појавили неки који су покушавали да заведу хришћане (1. Јованова 2:18, 26). Тиме је отворен пут за усвајање паганских обичаја.

„Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима.“ (2. Коринћанима 6:14)

Ипак, неки сматрају да увођење одређених ускршњих обичаја није било погрешно, већ да је паганима помогло да разумеју значење Исусовог ускрсења. Међутим, апостол Павле, који је искрено желео да помогне људима да боље разумеју Исусову улогу, није тако мислио. Иако је био изложен многим паганским обичајима док је путовао по Римском царству, он није усвојио ниједан од њих. Напротив, он је упозорио хришћане: „Не ујармљујте се у неједнак јарам с неверницима. Јер шта имају заједничко праведност и безакоње? Или шта имају заједничко светлост и тама? ’Зато изађите из њихове средине и одвојте се‘, каже Јехова, ’и не дотичите више ништа нечисто‘“ (2. Коринћанима 6:14, 17).

Шта можемо закључити након што смо испитали ове детаље? Јасно је да Ускрс није хришћански празник.