Пређи на садржај

Пређи на садржај

 СЕДМО ПОГЛАВЉЕ

Да ли ћемо поново видети оне који су умрли?

Да ли ћемо поново видети оне који су умрли?
  • Зашто можемо веровати у ускрсење?

  • Како знамо да Јехова жели да ускрсне мртве?

  • Ко ће ускрснути?

1-3. Ког непријатеља сви имамо и како нам Свето писмо пружа утеху?

ЗАМИСЛИТЕ да бежите од неког опасног непријатеља. Он је много јачи и бржи од вас. Пошто је убио неке ваше пријатеље, знате да нема милости. Ма колико се трудили да му умакнете, он вам је све ближе. Изгледа да вам нема спаса. Међутим, одједном се појављује неко ко жели да вас избави. Он је далеко јачи од тог непријатеља и обећава да ће вам помоћи. Сада вам је много лакше!

2 У извесном смислу, свима нама је један такав непријатељ за петама. Као што смо видели у претходном поглављу, у Светом писму је смрт описана као непријатељ ком нико не може да умакне. Већини нас је смрт однела неке драге особе. Међутим, Јехова је далеко јачи од смрти и већ је показао да је може победити. Он обећава да ће је уништити, и то заувек. Библија каже: „Као последњи непријатељ биће уништена смрт“ (1. Коринћанима 15:26). Зар то није дивно?

3 Штавише, Јехова обећава да ће мртви ускрснути, то јест да ће поново живети (Исаија 26:19). Када размислимо о томе колико нас боли када умре  неко кога волимо, још више ценимо ово дивно обећање.

КАДА УМРЕ НЕКО КОГА ВОЛИТЕ

4. (а) Шта нам открива Исусова реакција на смрт драге особе? (б) Ко су били Исусови блиски пријатељи?

4 Да ли сте изгубили неку драгу особу? Када доживимо такав губитак, сигурно смо веома тужни и осећамо се беспомоћно. У таквим тренуцима нам Божја Реч може пружити утеху. (Прочитати 2. Коринћанима 1:3, 4.) Свето писмо нам открива како Јехова и Исус гледају на смрт. Будући да је Исус у свему попут свог Оца, његова реакција на смрт драге особе помаже нам да разумемо како се Јехова осећа када неко умре (Јован 14:9). Осмотримо како је Исус реаговао када је умро Лазар. Пошто су Лазар и његове сестре, Марија и Марта, живели у Витанији, близу Јерусалима, Исус је имао обичај да сврати код њих када је ишао у Јерусалим. Тако су постали блиски пријатељи. У Библији стоји: „Исус је волео Марту, њену сестру и Лазара“ (Јован 11:5).

5, 6. (а) Како је Исус реаговао када је видео Лазареве ожалошћене рођаке и пријатеље? (б) Зашто је утешно размишљати о овом догађају?

5 Како се Исус осећао када му је умро пријатељ? У Библији се каже да је, видевши Лазареве ожалошћене рођаке и пријатеље, био „дубоко дирнут и потресен“ и да је заплакао (Јован 11:33, 35). Да ли то значи да је Исус изгубио сваку наду? Наравно да не. Он је знао да ће се убрзо десити нешто дивно (Јован 11:3, 4). Па ипак, осећао је бол и тугу због смрти драгог пријатеља.

6 Утешно је размишљати о овом догађају јер из њега сазнајемо да Исус и његов Отац, Јехова, мрзе смрт. Али Јехова Бог може да победи тог непријатеља.  Хајде да видимо шта је Исус урадио помоћу Божје силе.

„ЛАЗАРЕ, ИЗАЂИ!“

7, 8. (а) Зашто су људи мислили да за Лазара више нема наде? (б) Шта се догодило с Лазарем?

7 Будући да је Лазар био сахрањен у једној пећини, Исус је рекао да се склони камен којим је она била затворена. Марта је рекла да је Лазарево тело, пошто је то био већ четврти дан, сигурно почело да се распада (Јован 11:39). Гледано из људског угла, за Лазара није било никакве наде.

Лазарево ускрсење донело је велику радост (Јован 11:38-44)

8 Када су људи склонили камен, Исус је повикао: „Лазаре, изађи!“ Шта се затим догодило? „Умрли је изашао“ (Јован 11:43, 44). Можемо замислити колико су се обрадовали сви који су то видели. Лазареве сестре, рођаци, пријатељи и комшије били су у жалости због његове смрти. А сада је он поново био с њима. Нису могли да верују својим очима! Сигурно су једва чекали да га загрле. Била је то величанствена победа над смрћу.

Илија је ускрснуо сина једне удовице (1. Краљевима 17:17-24)

9, 10. (а) Како је Исус показао одакле је добио моћ да ускрсне Лазара? (б) Зашто је добро да читамо делове Библије који говоре о особама које су ускрснуле?

9 Исус није тврдио да је својом снагом учинио то чудо. Из молитве коју је упутио непосредно пре него што је ускрснуо Лазара, било је јасно да Јехова стоји иза тог чуда. (Прочитати Јована 11:41, 42.) То није био једини случај када је Јехова употребио своју моћ на тај начин. Лазар је само једна од девет особа чије је ускрсење забележено у Божјој Речи. * Стварно је дивно прочитати и проучити делове Библије који  говоре о томе. Из њих сазнајемо да Бог није пристран, јер је међу онима који су ускрснули било и младих и старих, и мушкараца и жена, и Израелаца и неизраелаца. Такође видимо колику је радост ускрсење донело људима. На пример, када је Исус вратио у живот једну девојчицу, њени родитељи су били „ван себе од усхићења“ (Марко 5:42). Сигурно никада нису заборавили оно што је Јехова учинио за њих.

Апостол Петар је ускрснуо хришћанку Дорку (Дела апостолска 9:36-42)

10 Наравно, особе које је Исус ускрснуо на крају су поново умрле. Да ли су онда они узалуд били ускрснути? То никако не бисмо могли рећи. Када читамо о тим догађајима, то јача нашу веру да ће се нешто слично догодити и у будућности. Такође нам помаже да разумемо истину о смрти.

ШТА УЧИМО ИЗ ЛАЗАРЕВОГ УСКРСЕЊА

11. Како Лазарево ускрсење потврђује оно што пише у Проповеднику 9:5?

11 Библија каже да „мртви нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5). Они нигде не постоје. То потврђује и Лазарево ускрсење. Да ли је Лазар, након што је ускрснуо, причао о томе како је било дивно на небу? Или можда о томе како је страшно у паклу? Библија не каже да је Лазар рекао било шта слично томе. Током четири дана, колико је био мртав, он није био свестан ничега. Било је то као да спава (Јован 11:11).

12. Зашто можемо бити сигурни да је Лазар ускрснуо?

12 Лазарево ускрсење нам потврђује и то да је ускрсење нешто реално. Исус је ускрснуо Лазара пред многим очевицима. Чак ни верске вође, које су мрзеле Исуса, нису то порицале. Зато су се и питале: „Шта да радимо? Овај човек [Исус] чини многа чуда“ (Јован 11:47). Многи су дошли да виде ускрснулог Лазара и због тога је још више њих почело да верује  у Исуса. Лазар је за њих био живи доказ да је Исус послат од Бога. Тај доказ је био тако снажан да су неке јеврејске верске вође отишле толико далеко да су планирале да убију и Исуса и Лазара (Јован 11:53; 12:9-11).

13. Зашто можемо веровати да ће Јехова ускрснути мртве?

13 Да ли је заиста реално веровати у ускрсење? Јесте, јер је Исус рекао да ће једног дана ускрснути „сви који су у гробовима“ (Јован 5:28). Јехова је Створитељ живота. Да ли је онда тешко веровати да он може поново да створи живот? Наравно, да би ускрснуо некога, он мора да се сети свих детаља у вези с том особом. Да ли он то може? Узмимо у обзир да у свемиру постоји безброј милијарди звезда, а Бог свакој од њих зна име (Исаија 40:26). Према томе, Јехова Бог може да се сети сваког детаља у вези с нашим драгим умрлима. Осим тога, он има моћ да их врати у живот.

14, 15. Како из Јовових речи видимо да Јехова жели да ускрсне мртве?

14 Из Библије сазнајемо да Јехова има велику жељу да ускрсне мртве. Верни Божји слуга Јов је поставио питање: „Кад човек умре, може ли се у живот вратити?“ Затим је рекао да ће чекати у гробу док га се Бог не буде поново сетио. Обраћајући се Јехови, рекао је: „Позваћеш ме, и ја ћу ти се одазвати. Ужелећеш се дела руку својих“ (Јов 14:13-15).

15 Дакле, Јехова једва чека да врати мртве у живот. То је заиста утешно! Али како ће изгледати ускрсење? Ко ће ускрснути и где?

„СВИ КОЈИ СУ У ГРОБОВИМА“

16. Како ће свет изгледати када мртви буду ускрснули?

16 Људи који су били враћени у живот били су поново са својим породицама. Слично ће бити и у  будућности, само што мртви неће ускрснути у свету пуном ратова, криминала и болести. Као што смо видели у 3. поглављу, Бог ће целу планету претворити у рај. Они који ускрсну имаће прилику да живе вечно на земљи у миру и срећи.

17. Ко ће ускрснути?

17 Ко ће ускрснути? Исус је рекао да ће „сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи“ (Јован 5:28, 29). Слично пише и у Откривењу 20:13: „Море је предало мртваце који су били у њему и смрт и гроб предали су мртваце који су били у њима.“ (Видети Додатак, део под називом „Шта су ’шеол‘ и ’хад‘?“.) Дакле, милијарде људи ће оживети. Апостол Павле је такође рекао да ће Бог „ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15). Шта то значи?

У рају ће мртви ускрснути и поново ће бити са својим породицама

18. (а) Ко су „праведници“ који ће ускрснути? (б) Како нам помаже нада у ускрсење?

18 У „праведнике“ спадају многи људи о којима читамо у Светом писму и који су живели пре Исусовог доласка на земљу. Међу њима су Ноје, Аврахам, Сара, Мојсије, Рута, Јестира и многи други који су били верни Богу. Неки од њих се спомињу у 11. поглављу посланице Јеврејима. Међутим, у „праведнике“ који ће ускрснути спадају и Јеховине слуге које умру у наше време. Пошто имамо наду у ускрсење, не морамо да се плашимо смрти (Јеврејима 2:15).

19. Ко су „неправедници“ и коју ће им прилику Јехова пружити?

19 Шта ће бити с милијардама људи који нису служили Јехови јер га нису упознали? Они се у Библији називају „неправедницима“. Ни они неће бити заборављени, већ ће такође ускрснути. Добиће довољно времена да упознају истинитог Бога и одлуче да ли ће му служити. Током периода од хиљаду година, мртви ће ускрснути и биће им дата прилика да заједно  с верним људима на земљи служе Јехови. То ће бити дивно време. Библија указује на тај период као на Судњи дан. *

20. Шта је „гехена“ и ко тамо одлази?

20 Да ли то значи да ће ускрснути сваки човек који је икада живео? Не, јер Свето писмо говори да се неки који су умрли налазе у „гехени“ (Лука 12:5). Израз „гехена“ потиче од назива долине која се налазила ван зидина древног Јерусалима, у којој се спаљивало смеће и лешеви животиња. Тамо су се бацали и лешеви погубљених злочинаца, на које се гледало као на оне који нису достојни сахране и ускрсења. Зато је „гехена“ одговарајућ симбол вечног уништења. Тамо, симболично речено, одлазе они који неће ускрснути. Међутим, ко одређује да ли ће неко ускрснути? Јехова је Судија који доноси коначну одлуку, али ће и Исус учествовати у суђењу живима и мртвима (Дела апостолска 10:42). Јехова никада неће ускрснути оне које је просудио као зле особе које не желе да се промене.

УСКРСЕЊЕ ОНИХ КОЈИ ЋЕ ЖИВЕТИ НА НЕБУ

21, 22. (а) Где ће након ускрсења живети неке особе? (б) Ко је први ускрснуо као духовно биће?

21 Свето писмо такође говори да ће неки ускрснути да би живели на небу. Они неће ускрснути као људи, већ као духовна бића. И сам Исус Христ је ускрснуо на такав начин.

22 Јехова није дозволио да његов верни Син остане у гробу (Псалам 16:10; Дела апостолска 13:34, 35). Бог га је ускрснуо, али не као човека. Апостол Петар објашњава да је Христ био „убијен у телу, али  је оживљен у духу“ (1. Петрова 3:18). То је стварно било велико чудо. Христ је био поново жив као моћно духовно биће. (Прочитати 1. Коринћанима 15:3-6.) Иако је он први који је ускрснуо на такав посебан начин, није и једини (Јован 3:13).

23, 24. Која група хришћана се назива „мало стадо“ и колико их има?

23 Знајући да ће се ускоро вратити на небо, Исус је својим верним следбеницима рекао да ће им тамо припремити место (Јован 14:2). На оне који иду на небо, Исус је указао као на „мало стадо“ (Лука 12:32). Колико њих ће бити у тој релативно малој групи верних хришћана? Према Откривењу 14:1, апостол Јован каже: „Погледао сам, кад гле — Јагње [Исус Христ] стоји на гори Сиону и с њим сто четрдесет и четири хиљаде оних који имају његово име и име његовог Оца написано на својим челима.“

24 Тих 144 000 хришћана, међу којима су и Исусови верни апостоли, живеће на небу. Када они ускрсавају? Према речима апостола Павла, они ускрсавају за време Христове присутности (1. Коринћанима 15:23). Као што ћемо видети у 9. поглављу, ми живимо управо у том времену. То значи да они од 144 000 који умру у наше време одмах ускрсавају као духовна бића (1. Коринћанима 15:51-55). Међутим, велика већина оних који буду ускрснули живеће у рају на земљи.

25. О чему ће бити речи у наредном поглављу?

25 Јехова ће заиста победити нашег непријатеља, смрт, и то једном за сва времена! (Прочитати Исаију 25:8.) Али шта ће радити они који буду живели на небу? Владаће са Исусом у Божјем Краљевству. О том Краљевству ћемо више сазнати у наредном поглављу.

^ одл. 19 Више информација о Судњем дану и о томе на основу чега ће се судити људима може се наћи у Додатку, у делу под називом „Шта је Судњи дан?“.