Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли моје дете треба да се крсти?

Да ли моје дете треба да се крсти?

Да ли моје дете треба да се крсти?

„ТОЛИКО сам срећан што се моја ћерка крстила, а знам да је и она срећна због тога“, рекао је Карлос, a наш брат са Филипина. Један брат из Грчке је написао: „Моја супруга и ја смо срећни што се наше троје деце крстило још док су били у тинејџерским годинама. Они лепо духовно напредују и срећни су што служе Јехови.“

Родитељи су сигурно пресрећни када се њихова деца крсте, али понекад њихову срећу прати и зебња. „Била сам и врло срећна и врло забринута“, рекла је једна мајка. Зашто су јој осећања била помешана? „Знала сам да мој син за своје поступке сада сноси пуну одговорност пред Јеховом.“

Требало би да сви млади имају циљ да служе Јехови као његови крштени Сведоци. Па ипак, богобојазни родитељи можда размишљају на следећи начин: ’Знам да моје дете лепо духовно напредује, али се питам да ли ће оно бити довољно јако да се одупре притиску да чини оно што је неисправно и да ли ће остати беспрекорно пред Јеховом.‘ Други се можда питају: ’Да ли ће моје дете наставити да радосно и ревно служи Јехови чак и када се нађе у искушењу да да̂ предност материјалним стварима?‘ Имајући то у виду, која библијска начела могу помоћи родитељима да процене да ли је њихово дете спремно за крштење?

Постати Христов ученик — најважнији услов за крштење

Библија не говори о томе са колико година би неко могао да се крсти, већ о условима које треба да испуни да би се крстио. Исус је својим ученицима дао следећу заповест: „Стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их“ (Мат. 28:19). Према томе, крштење је корак који предузимају они који већ јесу Христови ученици.

Шта значи бити Христов ученик? Insight on the Scriptures каже: „Овај израз се односи на оне који осим што верују у Христова учења и живе по тим учењима.“ Да ли су деца уопште способна да буду прави Христови ученици? Једна сестра која преко 40 година служи као мисионарка у Латинској Америци рекла је за себе и своје две сестре следеће: „Имале смо довољно година да схватимо да желимо да служимо Јехови и живимо у рају. То што смо се предале Јехови помогло нам је да будемо чврсте када смо се суочавале са искушењима типичним за младе. Никада нисмо зажалиле што смо се предале Богу још док смо биле девојчице.“

По чему ћеш видети да је твоје дете постало Христов ученик? У Библији стоји: „И дете делима својим показује да ли ће дело његово бити чисто и право“ (Посл. 20:11). Погледајмо сада на основу чега ће духовни напредак детета ’бити очигледан‘ (1. Тим. 4:15).

По чему се види да је неко Христов ученик

Да ли вам је дете послушно? (Кол. 3:20). Да ли обавља кућне послове које сте му доделили? У Библији се за дванаестогодишњег Исуса каже: „Био им је послушан [својим родитељима]“ (Лука 2:51). Наравно, данас ниједно дете не може бити савршено послушно својим родитељима. Па ипак, прави хришћани треба да ’у свему иду Исусовим стопама‘. Према томе, млади који желе да се крсте треба да буду познати по томе да су послушни својим родитељима (1. Петр. 2:21).

Размисли о следећим питањима: Да ли твоје дете ’најпре тражи Краљевство‘ тиме што учествује у служби проповедања колико год може? (Мат. 6:33). Да ли радо разговара с другима о доброј вести или мораш да га подстичеш да иде у службу проповедања и сведочи на вратима? Је ли свесно које одговорности има некрштени објавитељ? Има ли жељу да поново посети заинтересоване особе с којима је разговарало? Да ли се пред школским друговима и наставницима изјашњава као Јеховин сведок?

Да ли су му скупштински састанци важни? (Пс. 122:1). Да ли воли да коментарише током Разматрања Стражарске куле и током Скупштинског разматрања Библије? Да ли воли да учествује у Теократској школи проповедања? (Јевр. 10:24, 25).

Да ли се твоје дете труди да буде беспрекорно пред Богом тако што пази с ким се дружи, како у школи тако и ван ње? (Посл. 13:20). Какав је његов избор када су у питању музика, филмови, телевизијске емисије, видео-игрице и коришћење интернета? Показују ли његове речи и дела да жели да живи у складу с библијским начелима?

Колико добро твоје дете познаје Библију? Може ли својим речима испричати оно што научи током вечери за породично проучавање Библије? Уме ли да објасни основна библијска учења? (Посл. 2:6-9). Да ли воли да чита Библију и да проучава литературу коју објављује верни и разборити роб? (Мат. 24:45). Да ли поставља питања у вези с библијским учењима и стиховима?

Ова питања ти могу помоћи да процениш духовни напредак свог детета. Након што размислиш о њима, можда ћеш доћи до закључка да твоје дете треба да се побољша на неким подручјима живота пре него што се крсти. Али ако својим поступцима показује да је постало Христов ученик и да је заиста предало живот Богу, можда ћеш одлучити да му дозволиш да се крсти.

Јехову могу славити и деца

Многи који су служили Богу били су му верни још у тинејџерским годинама, па чак и раније. Сети се Јосифа, Самуила, Јосије и Исуса (Пост. 37:2; 39:1-3; 1. Сам. 1:24-28; 2:18-20; 2. Лет. 34:1-3; Лука 2:42-49). Филип је своје четири ћерке, које су пророковале, сигурно поучавао о Богу још од раног детињства (Дела 21:8, 9).

Један наш брат из Грчке је рекао: „Крстио сам се са 12 година. Никада се нисам покајао због тога. Од тада су прошле 24 године, од којих сам 23 провео у пуновременој служби. Љубав према Јехови ми је увек помагала да изађем на крај са изазовима које доноси младост. Са 12 година нисам толико познавао Библију као што је сада познајем. Али знао сам да волим Јехову и да желим да му заувек служим. Срећан сам што ми помаже у томе.“

Особа из чијег се начина живота види да је прави Христов ученик треба да се крсти, без обзира на то да ли је млађа или старија. Апостол Павле је написао: „Срцем [се] исказује вера и тако се постиже праведност, а устима се обзнањује вера и тако се постиже спасење“ (Римљ. 10:10). Када неки млад Христов ученик предузме тако важан корак као што је крштење, то ће сигурно утицати како на његов живот тако и на живот његових родитеља. Немој ничему дозволити да тебе или твоје дете лиши среће која стоји пред вама.

[Фуснота]

a Нека имена су промењена.

[Оквир на 5. страни]

Реално гледиште о крштењу

Неки родитељи на крштење гледају као на похвалан, али ризичан корак, као што је рецимо и добијање возачке дозволе. Али да ли ће крштење и света служба Богу на било који начин угрозити нечију будућност? Библија каже да неће. У Пословицама 10:22 пише: „Благослов од Јехове обогаћује, и никакав бол Бог при том не задаје.“ Апостол Павле је младом Тимотеју написао следеће: „Нема сумње, оданост Богу и јесте извор великог добитка кад је човек задовољан оним што има“ (1. Тим. 6:6).

Тачно је да није лако служити Јехови. Јеремија је имао доста проблема док је служио као Божји пророк. Међутим, он је записао како је на њега деловало то што служи истинитом Богу: „Твоја реч ме је обрадовала и развеселила ми срце, јер ја твоје име носим, Јехова, Боже над војскама“ (Јер. 15:16). Јеремија је знао да је служба Богу извор радости. Сатанин свет је извор проблема. Родитељи треба да помогну својој деци да то схвате (Јер. 1:19).

[Оквир/Слика на 6. страни]

Да ли моје дете треба да сачека са крштењем?

Понекад родитељи сматрају да је боље да дете сачека са крштењем, чак и ако испуњава услове за то. Зашто неки родитељи тако мисле?

Плашим се да би моје дете касније могло починити озбиљан грех и бити искључено. Да ли је разумно мислити да млада особа која одлаже крштење није одговорна пред Богом за своје поступке? Соломон је младима упутио следеће речи: „Знај да ће те за све [што радиш] истинити Бог извести на суд“ (Проп. 11:9). Павле је све нас, без обзира на то колико година имамо, подсетио да ће ’свако положити Богу рачун за себе‘ (Римљ. 14:12).

Сваки Божји слуга, био он крштен или не, одговоран је пред Богом. Осим тога, немој сметнути с ума ни то да Јехова штити своје слуге тако што ’не дозвољава да буду искушани више него што могу поднети‘ (1. Кор. 10:13). Све док су „трезвени“ и док се боре да не поклекну у искушењу могу рачунати на Божју подршку (1. Петр. 5:6-9). Једна наша сестра је написала: „Деца која су крштена имају више разлога да се клоне лоших ствари које нуди овај свет. Мој син се крстио са 15 година и сматра да је крштење једна врста заштите. Он је рекао: ’Једноставно не размишљаш о томе да ли да урадиш нешто што Јеховин закон забрањује.‘ Крштење снажно мотивише особу да буде праведна у Божјим очима.“

Ако си и речју и делом поучавао своју децу да буду послушна Јехови, можеш бити сигуран да ће бити таква и кад се крсте. У Пословицама 20:7 стоји: „Праведник живи беспрекорно. Срећни су синови његови после њега.“

Волео бих да моје дете прво оствари неке циљеве. Деца треба да науче да раде како би се с временом могла осамосталити. Међутим, опасно је подстицати их на то да се првенствено усредсреде на стицање образовања и финансијске сигурности уместо на служење истинитом Богу. У вези са ’семеном‘, то јест речју о Краљевству, које не доноси плод, Исус је рекао: „А које је посејано међу трње, то је онај који слуша реч, али бриге овог света и заводљиво богатство угуше реч, и он остане без плода“ (Мат. 13:22). Ако родитељ подстиче дете да тежи ка светским циљевима, па оно свој однос с Богом почне да сматра мање важним, дете на крају може изгубити жељу да му служи.

Говорећи о деци која испуњавају услове за крштење али чији родитељи сматрају да је још рано за то, један искусан старешина је рекао: „Ако спречавате дете да се крсти, могли бисте га обесхрабрити и уништити његов духовни полет.“ Један путујући надгледник је написао: „Што се тиче духовних ствари, дете би се могло осећати несигурно или мање вредно. Можда ће због тога успех потражити у свету.“

[Слика]

Да ли прво треба да заврши факултет?

[Слика на 3. страни]

Дете својим делима показује да је Христов ученик

[Слике на 3. страни]

Припрема се за састанке и учествује на њима

[Слика на 4. страни]

Послушно је родитељима

[Слика на 4. страни]

Иде у службу проповедања

[Слика на 4. страни]

Моли се