Префрли се на текстот

Јеховини сведоци

Select language македонски

Најчесто поставувани прашања во врска со Јеховините сведоци

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Дали Јеховините сведоци имаат платени свештеници?

Дали има поделба на свештеници и обични верници? Кои од нив служат како проповедници?

НАЈЧЕСТО ПОСТАВУВАНИ ПРАШАЊА

Дали Јеховините сведоци имаат платени свештеници?

Дали има поделба на свештеници и обични верници? Кои од нив служат како проповедници?

Дали Јеховините сведоци имаат правила за љубовните врски?

Дали љубовните врски се чисто за забава или нешто посериозно?

Зошто Јеховините сведоци промениле некои свои верувања?

Не треба да нѐ изненади тоа што се прават промени во верувањата. И Божјите слуги од библиски времиња повеќепати морале да си го сменат гледиштето.

Верувања

Дали Јеховините сведоци веруваат во Исус?

Дознај зошто е многу важно вистинските христијани да веруваат во Исус.

Дали Јеховините сведоци сметаат дека само нивната религија е исправна?

Дали Исус рекол дека има многу патишта што водат до спасение?

Дали Јеховините сведоци сметаат дека само тие ќе се спасат?

Библијата објаснува кој ќе може да се спаси.

Дали Јеховините сведоци се толерантни кон другите религии?

Дознај зошто толеранцијата е одлика на вистинските христијани.

Зошто Јеховините сведоци не прифаќаат трансфузија на крв?

Постојат многу заблуди во врска со Јеховините сведоци и трансфузијата на крв. Дознај ги библиските причини поради кои Сведоците не примаат крв.

Дали Јеховините сведоци ја признаваат науката?

Дали нивните верувања им противречат на научните откритија?

Дали ја извртувате Библијата за да одговара на вашите верувања?

Самите проверете дали Јеховините сведоци ја извртуваат Библијата.

Зошто Јеховините сведоци промениле некои свои верувања?

Не треба да нѐ изненади тоа што се прават промени во верувањата. И Божјите слуги од библиски времиња повеќепати морале да си го сменат гледиштето.

Организација

Колку Јеховини сведоци има низ целиот свет?

Дознај како го одредуваме бројот на Јеховини сведоци во светот.

Кој е основачот на Јеховините сведоци?

Прочитај зошто Чарлс Тејз Расел не бил основач на една нова религија.

Како се финансира делото на Јеховините сведоци?

Дознај како светското проповедничко дело и понатаму расте, иако не се бараат прилози ниту десетоци.

Дали Јеховините сведоци даваат десеток?

Дали од Јеховините сведоци се бара да приложуваат точно одредена сума на пари?

Дали Јеховините сведоци имаат платени свештеници?

Дали има поделба на свештеници и обични верници? Кои од нив служат како проповедници?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Како се организирани собранијата на Јеховините сведоци?

Дознај како добиваме водство и поуки на организиран начин.

Што е Watch Tower Bible and Tract Society?

Како е поврзано со делото на Јеховините сведоци?

Зошто Јеховините сведоци не даваат одговор на секое обвинение против нив?

Кога ќе се соочат со некои обвиненија против нив, Јеховините сведоци ги следат библиските начела за да проценат дали е „време за молчење“ или „време за зборување“ (Проповедник 3:7).

Членство

Колку Јеховини сведоци има низ целиот свет?

Дознај како го одредуваме бројот на Јеховини сведоци во светот.

Како можам да станам Јеховин сведок?

Во Матеј 28:19, 20 се опишани три чекори.

Дали мора да станам Јеховин сведок ако ја проучувам Библијата со некого од нив?

Јеховините сведоци водат бесплатни библиски курсеви со милиони луѓе низ целиот свет. Но, дали мора да станеш Јеховин сведок ако ја проучуваш Библијата со некого од нив?

Дали некој може да се откаже од тоа да биде Јеховин сведок?

Има два начина на кои може да се направи тоа.

Дали Јеховините сведоци ги избегнуваат поранешните членови?

Понекогаш исклучувањето е неопходно и може да помогне некому да се врати во собранието.

Проповедање

Зошто Јеховините сведоци одат од куќа до куќа?

Дознај каква задача им дал Исус на своите први ученици.

Зошто Јеховините сведоци одат кај луѓе кои веќе имаат своја религија?

Што нѐ мотивира да одиме кај луѓе кои имаат своја религија?

Што е тоа библиски курс?

Дознај го одговорот на прашањата во врска со нашиот библиски курс.

Дали Јеховините сведоци вршат мисионерска служба?

Кој учествува во мисионерската служба, и зошто? Има ли некоја посебна обука за мисионери?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Дали жените кои се Јеховини сведоци проповедаат?

Состаноци и служба за Бог

Зошто местото каде што се собираат Јеховините сведоци не се нарекува црква?

Дознај зошто Јеховините сведоци местото каде што се собираат го нарекуваат „Сала на Царството“.

Како гледаме на Библијата

Дали е точен Преводот Нов свет?

Зошто Преводот Нов свет се разликува од другите преводи?

Дали ја извртувате Библијата за да одговара на вашите верувања?

Самите проверете дали Јеховините сведоци ја извртуваат Библијата.

Придонес кон општеството и став кон политиката

Зошто Јеховините сведоци не одат во војна?

Јеховините сведоци се познати низ цел свет по тоа што не војуваат. Дознај зошто не одиме во војна.

Дали Јеховините сведоци помагаат кога ќе се случи некоја катастрофа?

Прочитај како Јеховините сведоци помагаат кога ќе се случи некоја катастрофа.

Секојдневен живот

Дали Јеховините сведоци одат на лекар?

Некои луѓе мислат дека Јеховините сведоци воопшто не одат на лекар. Дали ова е точно?

Зошто Јеховините сведоци не прифаќаат трансфузија на крв?

Постојат многу заблуди во врска со Јеховините сведоци и трансфузијата на крв. Дознај ги библиските причини поради кои Сведоците не примаат крв.

Дали Јеховините сведоци ги растураат семејствата или ги зајакнуваат?

Јеховините сведоци понекогаш се обвинети дека ги растураат семејствата. Но, како гледаат Сведоците на бракот?

Дали Јеховините сведоци имаат правила за љубовните врски?

Дали љубовните врски се чисто за забава или нешто посериозно?

Како гледаат Јеховините сведоци на разводот?

Дали Јеховините сведоци им помагаат на паровите што имаат брачни проблеми? Потребна ли е дозвола од старешините за да може некој Јеховин сведок да се разведе?

Дали Јеховините сведоци забрануваат одредени филмови, книги или песни?

Кои библиски начела треба да ги земе предвид еден христијанин кога избира забава?

Обичаи и прослави

Зошто Јеховините сведоци не слават Божиќ?

Многумина слават Божиќ иако знаат од каде потекнува. Дознај зошто Јеховините сведоци не го слават овој празник.

Зошто Јеховините сведоци не слават Велигден?

За повеќето луѓе Велигден е христијански празник. Тогаш, зошто Јеховините сведоци не го слават?

Каков став имаат Јеховините сведоци кон погребите?

Начинот на кој Јеховините сведоци ги организираат погребите се темели на она што го вели Библијата за состојбата на мртвите. Кои работи им помагаат во тоа како да го организираат погребот?

Кои се Јеховините сведоци

Дали Јеховините сведоци се христијани?

Дознај во што се разликуваме од другите религии кои се нарекуваат христијански.

Дали Јеховините сведоци се американска секта?

Разгледај четири факти во врска со оваа меѓународна организација.

Дали Јеховините сведоци се ционисти?

Ние ги темелиме нашите верувања на Библијата која не воздигнува ниту една етничка група.