Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako da proučavanje bude prijatnije i delotvornije

Kako da proučavanje bude prijatnije i delotvornije

Kako da proučavanje bude prijatnije i delotvornije

Kako možemo pronaći više zadovoljstva u proučavanju Biblije? Kako ono može biti delotvornije? Osmotrimo ukratko tri važna koraka koji će nam pomoći da izvučemo maksimalnu korist iz ličnog proučavanja Biblije.

1 POMOLI SE. Prvi korak je molitva (Ps. 42:8). Zašto? Na proučavanje Božje Reči treba da gledamo kao na deo našeg obožavanja Boga. Zato je potrebno da molimo Jehovu da imamo ispravan stav i pomoć svetog duha (Luka 11:13). Dugogodišnja misionarka Barbara kaže: „Uvek se pomolim pre nego što čitam ili proučavam Bibliju. Zahvaljujući tome, osećam da je Jehova uz mene i da mu je ugodno ono što radim.“ Molitva pre proučavanja otvara naš um i srce za bogatu duhovnu trpezu koja je pred nama.

2 DUBOKO RAZMIŠLJAJ. Zbog ograničenog vremena, neki samo površno čitaju Božju Reč. Međutim, oni propuštaju priliku da izvuku pouke iz proučavanja Biblije. Karlos, koji služi Jehovi više od 50 godina, shvatio je da je veoma važno da odvoji vreme za duboko razmišljanje da bi njegovo proučavanje bilo delotvornije. On kaže: „Sada čitam manje strana u Bibliji — otprilike dve strane svakog dana. Tako mogu više vremena posvetiti razmišljanju o onome što sam pročitao i izvući važne pouke“ (Ps. 77:12). Kada izdvojimo vreme za duboko razmišljanje, tada ćemo još bolje poznavati i razumeti Božju volju (Kol. 1:9-11).

3 PRIMENI. Ako vidimo zašto je dobro da nešto radimo, više ćemo imati koristi od toga. To se svakako može reći za proučavanje Biblije. „Proučavanje mi pomaže da prevaziđem svakodnevne probleme i daje mi snagu da pomažem drugima“, kaže Gabrijel, mladi brat koji ima naviku da redovno proučava Bibliju. On dodaje: „Trudim se da ono što naučim primenim u praksi“ (Pon. zak. 11:18; Is. Nav. 1:8). Bog nam pruža obilje informacija koje možemo usvojiti i primeniti (Posl. 2:1-5).

4 SAŽETAK. Zaista je čast što možemo puno toga učiti od Jehove, Izvora svake mudrosti! (Rimlj. 11:33). Zato, kada sledeći put budeš proučavao, ne zaboravi da se najpre pomoliš Jehovi i zamoliš ga za ispravan stav i sveti duh. Zatim povremeno napravi pauzu kako bi duboko razmišljao o onome što si pročitao. Takođe, usvoji i primeni u praksi ono što si naučio. Kada preduzmeš ove važne korake, uvidećeš da tvoje proučavanje Biblije postaje sve prijatnije i delotvornije.