Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Da li težnja za bogatstvom ugrožava vaše zdravlje?

Da li težnja za bogatstvom ugrožava vaše zdravlje?

Da li težnja za bogatstvom ugrožava vaše zdravlje?

AKO biste sutra postali veoma bogati, šta biste uradili? Opustili se i uživali u životu? Napustili posao i provodili više vremena s porodicom i prijateljima? Počeli da se bavite nečim što vam zaista pričinjava zadovoljstvo? Zanimljivo je što mnogi koji su se obogatili ne rade ništa od toga. Oni ostatak života posvećuju zarađivanju još novca — bilo da bi otplatili nove dugove ili da bi stekli još veće bogatstvo.

Međutim, neki koji su postupali na taj način primećuju da je materijalizam loše uticao na njihovo zdravlje, porodični život i karakter njihove dece. U novije vreme se u nekim knjigama, člancima, TV emisijama i filmovima ljudi podstiču da pojednostave svoj život i prestanu da robuju materijalnim stvarima. Često se ukazuje na to da okupiranost sticanjem bogatstva može dovesti do mentalnih, emocionalnih, pa i fizičkih oboljenja.

Naravno, zabrinutost u pogledu opasnosti povezanih s materijalizmom nije ništa novo. Pre skoro 2 000 godina u Bibliji je zapisano: „Oni koji su odlučili da se obogate upadaju u iskušenje i zamku i u mnoge nerazumne i štetne želje, koje guraju ljude u uništenje i propast. Jer je ljubav prema novcu koren svakog zla i zbog nje su neki odlutali od vere i naneli sebi mnoge patnje“ (1. Timoteju 6:9, 10).

Da li je to istina? Da li onima koji su zaokupljeni sticanjem novca i materijalnih dobara to stvarno donosi probleme? Ili imaju sve — bogatstvo, zdravlje i srećnu porodicu? O tome će biti reči u sledećem članku.