Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Zašto sticati duhovno bogatstvo

Zašto sticati duhovno bogatstvo

Zašto sticati duhovno bogatstvo

DA BI se neko obogatio u materijalnom pogledu, potrebno je mnogo rada i odricanja. Isto se može reći i za sticanje duhovnog bogatstva. Na to ukazuju sledeće Isusove reči: „Skupljajte sebi blago na nebu“ (Matej 6:20). Duhovno bogatstvo se ne sabira samo od sebe. Samo to što neko pripada određenoj religiji neće ga učiniti duhovno bogatom osobom, kao što mu ni sâmo posedovanje računa u banci neće doneti bogatstvo. Da bi neko imao prisan odnos s Bogom, razvio duhovnost i s njom povezane poželjne osobine potrebni su odlučnost, vreme, kao i mnogo truda i odricanja (Poslovice 2:1-6).

Može li se imati oboje?

Zar se ne može biti duhovno bogat i istovremeno imati materijalno obilje? Možda, ali samo se jedan od ta dva cilja može uspešno ostvariti. Isus je rekao: „Ne možete robovati Bogu i bogatstvu“ (Matej 6:24b). Zašto ne? Zato što se težnja za duhovnim i težnja za materijalnim bogatstvom međusobno sukobljavaju. Jedna aktivnost ometa drugu. Zato je Isus, pre nego što je podstakao svoje učenike da skupljaju duhovno bogatstvo, rekao: „Ne skupljajte više sebi blago na zemlji“ (Matej 6:19).

Šta će se dogoditi ako neko odbaci Isusov savet i pokuša da stiče i duhovno i materijalno bogatstvo? Isus je rekao: „Niko ne može robovati dvojici gospodara, jer ili će jednog mrzeti, a drugog voleti, ili će jednom biti privržen, a drugoga prezirati“ (Matej 6:24a). Ako osoba istovremeno teži i za jednim i za drugim, onda joj duhovne aktivnosti, čak i ako učestvuje u njima iz osećaja obaveze, s vremenom mogu postati smetnja koja izgleda da se uvek ispreči na putu. Umesto da se oslanja na Boga, osoba bi čak mogla početi da gleda na novac i ono što se njime može kupiti kao na glavno sredstvo za izlaženje na kraj sa životnim brigama. Baš kao što je Isus rekao: „Tvoje će srce uvek biti tamo gde je tvoje bogatstvo“ (Matej 6:21Today’s English Version).

Svaki hrišćanin treba da ozbiljno razmisli o tom biblijskom savetu pre nego što odluči čemu će posvetiti svoje vreme i pažnju i gde će biti usmereno njegovo srce. To što Bog ne postavlja određene granice u pogledu toga koliko bogatstvo jedan hrišćanin može posedovati ne znači da ignorisanje njegovih upozorenja u vezi s pohlepom može proći nekažnjeno (1. Korinćanima 6:9, 10). Kao što smo videli, oni koji se ne obaziru na biblijske savete i žele da steknu materijalno bogatstvo nanose sebi štetu u duhovnom, mentalnom i emocionalnom pogledu (Galatima 6:7). Nasuprot tome, Isus je rekao da će oni koji su svesni svojih duhovnih potreba biti srećni (Matej 5:3). Sigurno je da naš Stvoritelj i njegov Sin znaju šta je najbolje za našu sreću i dobrobit! (Isaija 48:17, 18).

Odluka zbog koje nećete zažaliti

Šta ćete izabrati, Boga ili bogatstvo? Očigledno je da moramo pokloniti određenu pažnju svojim materijalnim potrebama. U svom prvom pismu Timoteju, apostol Pavle je rekao: „Zaista, ako se neko ne brine za svoje, a naročito za svoje ukućane, odrekao se vere i gori je od nevernika.“ Pavle je takođe podstakao hrišćane da se ne uzdaju u bogatstvo, nego u Boga i da se „bogate dobrim delima“ (1. Timoteju 5:8; 6:17, 18). Šta će vama biti najvažnije? Čemu ćete težiti? Među dobrim delima na koja je Pavle ukazao najvažnije je učestvovanje u propovedanju i stvaranju učenika, što je zadatak koji je Isus dao svojim sledbenicima (Matej 28:19, 20). Kada hrišćani spremno pojednostave svoj život, ne samo da bi se opustili i uživali u slobodnom vremenu već da bi više učestvovali u toj važnoj aktivnosti, oni ’skupljaju blago koje je dobar temelj za budućnost‘ u novom svetu koji je Bog obećao. Oni već sada uviđaju „koliko je bolje steći [duhovno bogatstvo] nego zlato“ (1. Timoteju 6:19; Poslovice 16:16; Filipljanima 1:10).

Osmotrimo iskustvo Edija, čiji su roditelji postali Jehovini svedoci kada je on bio mlad. U jednom trenutku, njegova porodica je izgubila svu imovinu i morali su da se isele iz svog doma. Edi priča: „Uvek sam brinuo o tome šta bi se moglo desiti ako bismo došli u situaciju da izgubimo sve. U to vreme, našli smo se upravo u takvim okolnostima. Znate li šta se desilo? Ništa! I dalje smo imali hranu, piće i odeću. Jehova se pobrinuo da imamo ono što nam je potrebno i s vremenom smo se oporavili od gubitka. Tada sam uvideo da treba ozbiljno da shvatim ono što je Isus obećao u Mateju 6:33 — ako nam Božje Kraljevstvo bude na prvom mestu u životu, nikada nećemo morati da budemo teskobno zabrinuti za svoje materijalne potrebe.“ Danas Edi i njegova supruga učestvuju punovremeno u putujućoj službi, to jest posećuju skupštine Jehovinih svedoka. Oni imaju ono što im je potrebno. Što je još važnije, duhovno su bogati.

Neizmerni blagoslovi

Za razliku od doslovnog bogatstva koje lopovi mogu ukrasti, duhovno bogatstvo je trajno (Poslovice 23:4, 5; Matej 6:20). Istina je da je duhovni napredak teže proceniti. Odrediti do koje mere je neko uspeo da razvije ljubav, radost ili veru nije tako jednostavno kao kada se radi o nečijem finansijskom napretku. Ali blagoslovi koje donosi duhovno bogatstvo su neizmerni. Govoreći o učenicima koji su zbog duhovnih stvari napustili čak i svoje domove i polja — ono što im je davalo materijalnu sigurnost — Isus je rekao: „Zaista, kažem vam, niko nije ostavio kuću ili braću ili sestre ili majku ili oca ili decu ili njive radi mene i radi dobre vesti, a da neće sada, u ovom vremenu, dobiti stostruko: i kuće i braću i sestre i majke i decu i njive, s progonstvima, a u poretku koji dolazi večni život“ (Marko 10:29, 30).

Šta će biti na prvom mestu u vašem životu? Bog ili bogatstvo?

[Slike na stranama 8, 9]

Da li želite da steknete materijalno bogatstvo...

... ili duhovno bogatstvo?