Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Šta ima loše u tome da se tajno zabavljamo?

Šta ima loše u tome da se tajno zabavljamo?

Mladi pitaju...

Šta ima loše u tome da se tajno zabavljamo?

Jasmina a nije znala šta da uradi. Sve je počelo kada je Josip, drug iz razreda, počeo da se zanima za nju. „Bio je veoma simpatičan“, kaže ona, „a prijatelji su mi govorili da je to najpristojniji dečko kog ću ikada upoznati. Nekoliko devojaka se interesovalo za njega, ali on nije obraćao pažnju na njih. Sviđala sam mu se samo ja.“

Nije prošlo dugo i Josip je pozvao Jasminu da izađu. Jasmina kaže: „Rekla sam da mi, pošto sam Jehovin svedok, roditelji ne bi dozvolili da se zabavljam s nekim ko ne deli moja religiozna uverenja. Ali onda se Josip dosetio nečega. Pitao je: ’Zašto se ne bismo zabavljali tako da tvoji roditelji ne znaju za to?‘“

KAKVA bi bila tvoja reakcija kada bi osoba koja se tebi sviđa iznela takav predlog? Možda će te iznenaditi što je Jasmina najpre prihvatila Josipov predlog. „Bila sam uverena da bih, ukoliko bih se zabavljala s njim, mogla da mu pomognem da zavoli Jehovu“, kaže ona. Ali kako se situacija dalje odvijala? Saznaćemo kasnije. Najpre da razmotrimo kako čak i inače primerni mladi hrišćani poput Jasmine mogu nesvesno upasti u zamku da se tajno zabavljaju.

Zašto to rade

Neki mladi počinju da se zabavljaju veoma rano. „Viđala sam decu koja imaju 10 ili 11 godina s dečkom ili devojkom!“, kaže Suzan iz Velike Britanije. Zbog čega toliko žure? To se često dešava zbog prirodne privlačnosti među polovima kao i usled pritiska vršnjaka. „Tvoji hormoni polude, a u školi svi izlaze s nekim“, kaže Lois iz Australije.

Ali, zašto se neki tajno zabavljaju? „Verovatno se plaše šta će im roditelji reći“, kaže Džefri iz Velike Britanije. Dejvid iz Južnoafričke Republike slaže se s tim. „Oni znaju da neće naići na odobravanje, zato ništa i ne govore roditeljima.“ Devojka po imenu Džejn iz Australije ukazuje na još jednu mogućnost. „Zabavljanje u tajnosti je u neku ruku pobuna“, kaže ona. „Ako misliš da se ne ophode prema tebi kao prema mladoj odrasloj osobi, kakvom sebe smatraš, ti odlučiš da radiš šta želiš i jednostavno to ne govoriš svojim roditeljima. Lako je čuvati tajnu.“

Naravno, Biblija ti nalaže da slušaš svoje roditelje (Efešanima 6:1). I ako ti roditelji ne dozvoljavaju da se zabavljaš, oni sigurno imaju dobre razloge za to. Na primer, ukoliko su tvoji roditelji Jehovini svedoci, oni bi želeli da započneš vezu s nekim suvernikom — i to tek kada ste oboje spremni da stupite u brak. b Zato se nemoj iznenaditi ako pomisliš nešto slično ovome:

Osećam se zapostavljeno jer se svi zabavljaju osim mene.

Sviđa mi se neko ko ne deli moja religiozna uverenja.

Želim da se zabavljam s nekim suvernikom iako je prerano da razmišljam o braku.

Verovatno si svestan šta bi tvoji roditelji rekli o ovim izjavama. I duboko u sebi znaš da su oni u pravu. Ipak, možda se osećaš poput Manami iz Japana koja kaže: „Pritisak da se bude u vezi toliko je snažan da ponekad sumnjam u svoj stav. Danas je mladima neverovatno da se ne zabavljaš s nekim.“ Neki u takvoj situaciji započeli su vezu koju kriju od svojih roditelja. Na koji način?

„Rekli su nam da čuvamo tajnu“

Već sam izraz „tajno zabavljanje“ ukazuje na to da postoji mera varanja. Neki kriju svoju vezu tako što komuniciraju prvenstveno preko telefona ili Interneta. Kada su s drugima oni su samo prijatelji, dok mejlovi, poruke na mobilnom i telefonski pozivi pričaju sasvim drugu priču.

Kaleb iz Nigerije spominje još jednu lukavu metodu: „Neki mladi koji se tajno zabavljaju koriste šifre i nadimke kada razgovaraju dok su s prijateljima tako da drugi uopšte ne razumeju o čemu oni pričaju.“ Druga taktika je da se organizuje neko okupljanje, samo da bi se par mogao sresti. Džejms iz Velike Britanije priča: „Jednom prilikom je nekoliko nas bilo pozvano da se nađemo na jednom mestu, da bismo na kraju shvatili da je sve to organizovano da bi dve osobe bile zajedno. Rekli su nam da čuvamo tajnu.“

Kao što je Džejms spomenuo, onima koji se tajno zabavljaju pomažu njihovi prijatelji. „Bar jedan prijatelj zna za to, ali on ništa ne govori zbog nepisanog pravila ’nemoj nikome reći‘“, kaže Kerol iz Škotske.

Često dolazi do otvorenog nepoštenja. „Mnogi skrivaju svoju vezu tako što lažu roditelje o tome gde idu“, kaže Bet iz Kanade. Misaki iz Japana priznaje da je činila upravo to. „Morala sam da pažljivo smišljam šta ću reći“, kaže ona. „Veoma sam pazila da ne kažem nijednu laž osim onih koje su povezane s mojim zabavljanjem da bih uspela da zadržim poverenje roditelja.“

Zamke tajnog zabavljanja

Ukoliko si u iskušenju da se tajno zabavljaš s nekim — ili to upravo činiš — treba da uzmeš u obzir sledeće.

Kuda će me odvesti prevara? Nameravaš li da u dogledno vreme stupiš u brak s tom osobom? „Zabavljanje bez namere da stupiš u brak je kao da reklamiraš nešto što ne prodaješ“, kaže Evan iz Sjedinjenih Država. U Poslovicama 13:12 se kaže: „Od predugog iščekivanja razboli se srce.“ Da li zaista želiš da zbog tebe neko do koga ti je stalo oseća bol u srcu?

Kako Jehova gleda na to što činim? Biblija kaže da je „sve golo i otkriveno pred očima onoga kome moramo položiti račun“ (Jevrejima 4:13). Stoga, ako kriješ da se zabavljaš s nekim — ili pomažeš svom prijatelju koji to čini — Jehova to već zna. A ukoliko je u to uključeno i laganje, zaista treba da budeš zabrinut. Jehova strogo osuđuje laganje. U stvari, u Bibliji je „lažljiv jezik“ posebno istaknut među stvarima koje on mrzi (Poslovice 6:16-19).

Zaista, ako se tajno zabavljaš, uskraćuješ sebi zaštitu koju možeš imati kada je tvoja veza poznata i drugima. Nije čudo što su neki koji su se tajno zabavljali počinili nemoral. Džejn iz Australije spominje jednu drugaricu koja se tajno zabavljala s jednim dečkom iz škole i vodila dvostruki život. „U vreme kad je njen otac saznao za to, bila je već trudna“, kaže Džejn.

Ako si možda u tajnoj vezi, sigurno ćeš učiniti pravu stvar ako to kažeš svojim roditeljima ili zrelom odraslom hrišćaninu. I ako imaš prijatelja koji se tajno zabavlja, nemoj učestvovati u tome tako što mu pomažeš da se krije (1. Timoteju 5:22). Na kraju krajeva, kako bi se osećao ako bi ta veza imala loše posledice? Zar ne bi i ti barem delimično snosio odgovornost? Zamisli da je tvoj prijatelj dijabetičar i da u tajnosti jede slatkiše. Šta ako si to otkrio, ali te prijatelj preklinje da ne kažeš nikome? Oko čega bi se najviše brinuo — kako da to što bolje zataškaš ili kako da preduzmeš nešto da bi toj osobi možda čak spasao život?

Ista je situacija ako poznaješ nekoga ko se tajno zabavlja. Nemoj brinuti ako se vaše prijateljstvo prekine! S vremenom, pravi prijatelj će uvideti da si to učinio zato što mu želiš najbolje (Poslovice 27:6).

„Znala sam šta moram da uradim“

Jasmina, koju smo pomenuli u uvodu, promenila je svoje mišljenje o tajnom zabavljanju kada je čula iskustvo jedne hrišćanke koja je bila u istoj situaciji. „Nakon što sam čula kako je ona raskinula“, kaže Jasmina, „znala sam šta moram da uradim.“ Da li je to bilo lako? Ne! „Bio je to jedini dečko koji mi se ikada zaista sviđao“, kaže ona. „Plakala sam svaki dan nekoliko nedelja.“

Ipak, Jasmina je znala još nešto — da voli Jehovu i da iako je krenula u lošem pravcu, zaista želi da radi ono što je ispravno. S vremenom je bol zbog raskida popustio. „Sada je“, kaže Jasmina, „moj odnos s Jehovom bolji nego ikada. Tako sam zahvalna što nam on daje potrebna uputstva u pravo vreme!“

Više članaka iz serije „Mladi pitaju...“ može se naći na vebsajtu www.watchtower.org/ype

ZA RAZMIŠLJANJE

◼ Pogledaj ponovo tri izjave odštampane masnim slovima na 27. strani. Da li neka od njih opisuje kako se ti ponekad osećaš? Koja?

◼ Šta možeš da uradiš u toj situaciji a da ne započneš tajnu vezu?

[Fusnote]

a Neka imena u ovom članku su promenjena.

b Videti članak „Mladi pitaju... Sa koliko godina mogu početi da se zabavljam?“, koji je objavljen u izdanju Probudite se! od januara 2007.

[Okvir na 28. strani]

Tajnovitost ili privatnost?

Kada je u pitanju zabavljanje, nije svaka tajnovitost povezana s varanjem. Zamisli da mladić i devojka koji imaju dovoljno godina da stupe u brak odluče da se bolje upoznaju, ali neko vreme žele da zadrže izvesnu meru privatnosti. Razlog može biti ono o čemu govori mladić po imenu Tomas: „Oni ne žele da im drugi dosađuju pitanjima poput: ’Onda, kada ćete se venčati?‘“

Preteran pritisak drugih zaista može biti štetan (Pesma nad pesmama 2:7). Zbog toga neki parovi, iako vode računa da se ne izoluju preterano, ne žele da se na samom početku zna za njihovu vezu (Poslovice 10:19). „To im daje vremena da vide da li će zaista nastaviti tu vezu“, kaže 20-godišnja Ana. „Ukoliko žele, onda će je i obznaniti.“

U isto vreme, bilo bi pogrešno skrivati vezu od onih koji imaju pravo da znaju za nju, kao što su tvoji roditelji i roditelji osobe s kojom se zabavljaš. Ukoliko ne možeš da otvoreno razgovaraš o tome, treba da se zapitaš zašto je to tako. Da li se nalaziš u sličnoj situaciji poput Jasmine koju smo pomenuli u uvodu ovog članka? Da li u svom srcu znaš da bi tvoji roditelji imali opravdane razloge da se usprotive toj vezi?

[Okvir na 29. strani]

SAVET RODITELJIMA

Nakon što ste pročitali prethodni članak, možda se pitate: ’Da li bi moje dete krilo vezu od mene?‘ Zapazite šta su za Probudite se! mladi rekli o tome zbog čega su neki možda u iskušenju da započnu tajnu vezu, a zatim razmislite o pitanjima koja slede nakon njihovih izjava.

„Neka deca ne nalaze podršku u svom domu i zato traže oslonac u vezi“ (Vesna)

Kako kao roditelj možete da budete uvereni da su emocionalne potrebe vaše dece ispunjene u dovoljnoj meri? Postoji li još nešto što možete učiniti u tom pogledu? Ako da, šta bi to moglo biti?

„Kada sam imala 14 godina, jedan dečko koji je učestvovao u razmeni učenika pitao me je da se zabavljamo. Pristala sam. Mislila sam da bi bilo lepo da imam dečka koji će me zagrliti“ (Dina)

Da je Dina vaša ćerka, kako biste postupili u toj situaciji?

„Zahvaljujući mobilnim telefonima veoma je lako skrivati vezu. Roditelji nemaju pojma šta se dešava!“ (Anita)

Koje mere opreza možete da preduzmete kada je u pitanju to kako vaše dete koristi mobilni telefon?

„Mnogo je lakše skrivati vezu kada roditelji ne pridaju dovoljno pažnje tome šta njihova deca rade i s kim se druže“ (Timotej)

Postoje li neki načini da u većoj meri budete uključeni u život vašeg deteta, a da ga pri tom ne ograničavate previše?

„Često roditelji nisu kod kuće sa svojom decom. Ili previše veruju svojoj deci kada ih puštaju da s drugima odlaze na neka mesta“ (Nikola)

Razmislite o tome s kim se vaše dete najviše druži. Da li zaista znate šta oni rade kada su zajedno?

„Neki mladi se tajno zabavljaju jer su im roditelji preterano strogi“ (Petar)

Kako možete uspeti u tome da „vaša razumnost bude poznata“ a da pri tom ne dovedete u pitanje biblijske zakone i načela? (Filipljanima 4:5)

„U ranim tinejdžerskim godinama, imala sam nisko samopoštovanje i čeznula sam za pažnjom. Počela sam da se dopisujem putem Interneta s dečkom iz obližnje skupštine i zaljubila se u njega. Pored njega sam se osećala posebnom“ (Lana)

Mislite li da je postojao neki bolji način da se Lanine potrebe zadovolje kod kuće?

Zašto ne biste iskoristili ovu stranicu i članak za mlade da započnete razgovor s vašim sinom ili ćerkom? Najbolji lek protiv tajnovitosti jeste srdačna i otvorena komunikacija. Da biste otkrili potrebe mladih, neophodno je vreme i strpljenje, ali dobri rezultati su vredni uloženog truda (Poslovice 20:5).