Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Miljenik proizvođača parfema

Miljenik proizvođača parfema

Miljenik proizvođača parfema

OD DOPISNIKA PROBUDITE SE! IZ ITALIJE

PARFEMI su poznati od davnina. U biblijska vremena, svi koji su to mogli sebi da priušte koristili su ih u ličnoj higijeni, kao i da bi njihova odeća, posteljina i dom prijatno mirisali. Za izradu parfema korišćeni su aloja, balzam i neki začini kao što je cimet (Poslovice 7:17; Pesma nad pesmama 4:10, 14).

Osnovni sastojci parfema još uvek su esencije koje se dobijaju iz biljaka. Došli smo na Kalabriju, najjužniji deo Italije da bismo videli gde se proizvodi jedan od tih sastojaka. Možda niste čuli za bergamot, ali kažu da se mirisna nota tog voća nalazi u približno trećini ženskih parfema i u polovini muških kolonjskih voda na tržištu. Ovo je prilika da se upoznate s bergamotom.

Bergamot je zimzeleni agrum. Cveta u proleće, a njegovi glatki žuti plodovi veličine pomorandže sazrevaju u kasnu jesen ili početkom zime. Mnogi stručnjaci smatraju da je bergamot dobijen ukrštanjem, a njegovo poreklo nije u potpunosti razjašnjeno. Ovo drvo ne raste u divljini niti se može gajiti iz semena. Da bi dobili nove biljke, uzgajivači moraju da kaleme izdanke bergamota na biljke sličnih vrsta kao što su limeta i pomorandža.

Proizvođači parfema cene bergamot zbog njegovih jedinstvenih kvaliteta. U jednoj knjizi se objašnjava da esencija dobijena iz ove biljke ima retko svojstvo da se „stapa s različitim aromama i povezuje ih, spajajući ih u jedan buke, to jest karakterističan miris. Svakoj mirisnoj kompoziciji u čiji sastav ulazi ona daje notu posebne svežine“. a

Povoljni uslovi na Kalabriji

Istorijski izvori pokazuju da se bergamot gajio na Kalabriji još početkom 18. veka i da su meštani povremeno prodavali njegovu esenciju putnicima koji su prolazili kroz to područje. Međutim, uzgajanje u komercijalne svrhe bilo je vezano za kolonjsku vodu. Đan Paolo Feminis, Italijan koji je živeo u Nemačkoj, napravio je 1704. godine toaletnu vodu koju je nazvao akva admirabilis, što znači „čudesna voda“. Njen glavni sastojak bila je esencija bergamota. Taj miris je kasnije nazvan „kolonjska voda“, prema Kelnu, gradu u kom je napravljen.

Prvi voćnjak sa stablima bergamota bio je zasađen oko 1750. u gradu Ređo di Kalabrija. Prilična dobit koju je donosila prodaja njegove esencije pružila je podstrek za daljnje uzgajanje. Ovom drveću prija blaga klima i mesto na južnoj strani, zaštićenoj od hladnih severnih vetrova. Ne voli jake vetrove, iznenadne promene temperature i dugotrajnu vlagu. Idealne uslove za njegov rast pruža jedan uski pojas zemlje širok samo 5 kilometara, a dugačak 150 kilometara, koji se proteže duž najjužnijeg kontinentalnog dela Italije. Iako se nastoji da se bergamot uzgaja i na drugim područjima, veliki procenat svetske proizvodnje dolazi iz Kalabrije. Jedini drugi važan proizvođač je afrička država Obala Slonovače.

Esencijalno ulje bergamota je tečnost zelenkastožute boje koja se dobija iz kore ovog voća. Prilikom tradicionalnog načina dobijanja ulja, voće se seklo na pola, a njegov mesnati deo se odstranjivao. Kora se zatim gnječila tako da je esencija prskala iz njenog obojenog spoljašnjeg omotača na sunđere. Da bi se dobilo tek nešto manje od pola kilograma esencije, bilo je potrebno oko 90 kilograma plodova. Danas se za dobijanje esencije najčešće koriste mašine sa abrazivnim diskovima, to jest valjcima pomoću kojih se struže kora celih plodova.

Malo poznat ali mnogo korišćen

Mada ova biljka nije toliko poznata van Kalabrije, jedan izvor navodi da je „bergamot za poznavaoce čarobna reč“. Njegov voćni miris ne koristi se samo u parfemima već i u proizvodima kao što su sapuni, dezodoransi, paste za zube i kreme. Kao sredstvo za poboljšanje arome, esencija bergamota se koristi u sladoledu, čajevima, slatkišima i napicima. Pošto pospešuje tamnjenje, ima je i u proizvodima za sunčanje. Poseduje antiseptička i antibakterijska svojstva, zbog čega se upotrebljava u farmaceutskim proizvodima za dezinfekciju u hirurgiji, oftalmologiji i dermatologiji. Pektin dobijen od bergamota deluje kao snažno sredstvo za želatiniziranje, pa se koristi za zaustavljanje krvarenja i u preparatima protiv dijareje.

Iz esencije bergamota izdvojeno je oko 350 komponenti koje doprinose njenoj jedinstvenoj aromi i ostalim brojnim kvalitetima. Sve to u samo jednoj voćki!

Bergamot verovatno nije bio poznat biblijskim piscima. Međutim, svako ko izdvoji malo vremena da sazna nešto više o odlikama ovog voća i o mudrosti njegovog Stvoritelja biće podstaknut da kaže isto što i psalmista: ’Hvali Jehovu... rodno drveće‘ (Psalam 148:1, 9).

[Fusnota]

a Kao što su neki ljudi alergični na polen trava ili na cveće, drugi su alergični na parfeme. Probudite se! ne preporučuje nijedan konkretan proizvod.

[Slika na 25. strani]

Esencija bergamota se dobija struganjem kore celih plodova

[Izvor]

© Danilo Donadoni/Marka/age fotostock