Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Pogled u svet

Prema jednom istraživanju, prilikom porođaja carskim rezom postoji više od tri puta veća opasnost da će majka umreti, nego prilikom porođaja prirodnim putem (OBSTETRICS AND GYNECOLOGY, SAD)

Naučnik Stiven Hoking postavio je sledeće otvoreno pitanje na Internetu: „Kako će ljudska rasa opstati narednih 100 godina u svetu u kom vlada haos u politici, društvu i životnoj sredini?“ Mesec dana kasnije, on je priznao: „Ne znam odgovor na to pitanje. Zato sam ga i postavio da podstaknem ljude da razmišljaju o tome i da budu svesni opasnosti s kojima se suočavamo“ (THE GUARDIAN, VELIKA BRITANIJA)

Od 37 miliona stanovnika u Tanzaniji, svake godine između 14 i 19 miliona oboli od malarije. „Ta bolest godišnje u zemlji odnese oko 100 000 života“ (THE GUARDIAN, TANZANIJA)

Ribe štite zalihe vode

Brojni severnoamerički gradovi koriste plavoškrgu sunčanicu, ribu koja je veoma osetljiva na hemikalije u svom okruženju, da bi kontrolisali kvalitet vode za piće. U izveštaju Asošiejted presa objašnjeno je: „Riba se nalazi u rezervoarima kroz koje neprestano cirkuliše voda koja je namenjena gradskoj potrošnji, dok senzori danonoćno prate promene u disanju, otkucajima srca i načinu plivanja plavoškrge sunčanice, do čega dolazi ukoliko se u vodi pojave otrovne materije.“ U izveštaju stoji da je jednom prilikom u Njujorku „ta riba dva sata pre... bilo kog drugog detektora reagovala na pojavu dizel-goriva u vodi“, i tako sprečila da otrovne materije dospeju u vodu namenjenu gradskoj potrošnji.

Količina nikotina u porastu

Dok su zdravstvene kampanje podsticale pušače da prekinu s tom navikom, kompanije za proizvodnju duvana „neprimetno su proizvodile cigarete koje stvaraju veću zavisnost“ povećavajući količinu nikotina u njima za „10 posto u poslednjih šest godina“, izveštava se u novinama The New York Times. Jedan novi test, za koji se smatra da realnije prikazuje stvarne navike pušača, otkrio je da duvanske kompanije pokušavaju da „pridobiju nove mlade pušače i da otežaju starijima da prekinu s pušenjem“. U testovima je „otkriveno da praktično sve marke [cigareta] oslobađaju količinu nikotina koja je dovoljna da prouzrokuje veoma jaku zavisnost“.

Veštačka ruka kojom upravlja mozak

Jedan čovek iz Sjedinjenih Država kome su nakon jedne nesreće obe ruke amputirane do ramena, sada koristi veštačku ruku koju pokreće putem misli. Može se penjati na merdevine, koristiti valjak za krečenje i čak može da zagrli svoje unuke. „Njegova leva ruka je bionički uređaj kojim upravlja njegov mozak“, objašnjava TV mreža CNN. „On pomisli: ’Stegni šaku‘ i električni signali koji se šalju kroz nerve preusmerene hirurškim putem izvršavaju naredbu.“ Elektrode registruju mišićnu aktivnost koja nastaje na osnovu signala iz mozga i prosleđuje te signale kompjuteru u ruci. Kompjuter aktivira mehanizam u veštačkoj ruci, tako da njeni delovi oponašaju pokrete pravog lakta i šake.

Hiljade novih vrsta!

Skoro 17 000 novih vrsta otkrije se svake godine, izveštavaju novine Fenua Info s Tahitija. Oko tri četvrtine tih novih vrsta su insekti, ali takođe ima oko 450 kičmenjaka, među kojima je 250 vrsta riba i 20 do 30 vrsta sisara. Dve trećine tih sisara su glodari i slepi miševi i „u proseku“, kaže se u novinama, „svake godine otkrije se jedan novi primat“, za šta naučnici kažu da je začuđujuće. Na spisku novootkrivenih vrsta nalaze se i drveće i biljke.