Пређи на садржај

Пређи на садржај

Управљање стварима ради испуњења Божје намере

Управљање стварима ради испуњења Божје намере

Управљање стварима ради испуњења Божје намере

„[Бог] управља свим стварима у складу са саветом своје воље“ (ЕФЕШАНИМА 1:11).

1. Зашто ће се све скупштине Јеховиних сведока састати 12. априла 2006?

 У СРЕДУ увече 12. априла 2006, око 16 милиона људи ће се окупити да би обележили Господову вечеру. На сваком месту на ком се буду састали, на столу ће бити постављени бесквасни хлеб, који представља Христово тело, и црно вино, које представља његову проливену крв. Пред крај предавања у којем се објашњава значење обележавања Исусове смрти, ови симболи — најпре хлеб, а потом и вино — биће пронесени између свих присутних. У релативно малом броју скупштина Јеховиних сведока, симболе ће узети једна или неколико особа. Међутим, у многим случајевима нико од присутних то неће учинити. Зашто тако мало хришћана, оних који се надају животу на небу, узима симболе, док већина, то јест они који се надају вечном животу на земљи, не узима симболе?

2, 3. (а) Како је Јехова стварао у складу са својом намером? (б) С каквом је намером Јехова створио Земљу и људе?

2 Јехова је Бог који остварује своје намере. Док то чини, он „управља свим стварима у складу са саветом своје воље“ (Ефешанима 1:11). Он је најпре створио свог јединорођеног Сина (Јован 1:1, 14; Откривење 3:14). Затим је преко тог Сина створио породицу духовних синова и на крају материјални свемир, укључујући и Земљу и људе на њој (Јов 38:4, 7; Псалам 103:19-21; Јован 1:2, 3; Колошанима 1:15, 16).

3 Јехова није створио Земљу као полигон помоћу којег би утврдио ко ће постати члан породице његових духовних синова на небу, као што научавају многе цркве хришћанског света. Он ју је створио са одређеном намером, да се „у њој настава“ (Исаија 45:18). Бог је створио Земљу за људе и људе за Земљу (Псалам 115:16). Требало је да цела планета постане рај и да буде испуњена праведним људима који ће је обрађивати и бринути о њој. Првом људском пару никада није била понуђена могућност да на крају оду на небо (Постање 1:26-28; 2:7, 8, 15).

Јеховина намера доведена у питање

4. Како је Јеховин начин испољавања суверенитета доведен у питање на почетку људске историје?

4 Један духовни Божји син се побунио и одлучио да осујети остварење Јеховине намере, злоупотребљавајући слободну вољу којом га је Бог обдарио. Он је нарушио мир који имају сви који се из љубави подлажу Јеховином суверенитету. Сатана је навео први људски пар да изабере независност од Бога (Постање 3:1-6). Он није порицао Јеховину моћ, него је довео у питање начин на који Бог испољава суверенитет, а тиме и Његово право да влада. Дакле, основно спорно питање Јеховиног суверенитета било је покренуто овде на Земљи, и то на самом почетку људске историје.

5. Које је још једно спорно питање постављено, и на кога се све оно односило?

5 С тим основним спорним питањем суверенитета над читавим свемиром уско је повезано и друго спорно питање које је Сатана поставио у Јовово време. Сатана је довео у сумњу потицаје из којих су створења подложна Јехови и из којих му служе. Сатана је индиректно указао да они то раде из себичних разлога и да ће се, ако буду искушани, окренути против Бога (Јов 1:7-11; 2:4, 5). Иако је упућен у повезаности с једним Јеховиним слугом на земљи, овај изазов је укључивао и Божје духовне синове, чак и Јеховиног јединорођеног Сина.

6. Како је Јехова остао веран својој намери и свом имену?

6 Веран својој намери и значењу свог имена, Јехова је проузроковао да постане Пророк и Спаситељ. a Он је рекао Сатани: „Метнућу непријатељство између тебе и жене, и између потомства [’семена‘, ДК] твога и потомства [’семена‘, ДК] њезина, и оно ће ти главу згазити, и ти ћеш га у пету уједати“ (Постање 3:15). У складу с тим, преко Семена своје „жене“, то јест небеског дела своје организације, Јехова ће одговорити на Сатанин изазов и пружити Адамовим потомцима наду у избављење и живот (Римљанима 5:21; Галатима 4:26, 31).

’Света тајна његове воље‘

7. Коју је намеру Јехова открио преко апостола Павла?

7 У свом писму хришћанима у Ефесу, апостол Павле је на диван начин објаснио како Јехова управља стварима да би остварио своју намеру. Павле је написао: „[Он] нам је обзнанио свету тајну своје воље. Она је у складу с оним што му је угодно, а што је намерио у себи за управљање стварима кад се наврше одређена времена, наиме, да се све поново састави у Христу, оно што је на небесима и оно што је на земљи “ (Ефешанима 1:9, 10). Јеховина славна намера јесте да у свемиру влада јединство и да буде настањен створењима која се из љубави подлажу његовом суверенитету (Откривење 4:11). Тако ће се његово име посветити, Сатана ће се показати као лажов, а Божја воља ће се вршити „како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10).

8. Шта значи реч која је преведена са „управљање“?

8 ’Оно што је угодно‘ Јехови, то јест његова намера, испуниће се путем ’управљања‘ стварима. Павле је употребио реч која дословно значи ’вођење домаћинства‘. Она не указује на неку владавину, као што је Месијанско Краљевство, него на начин вођења ствари. b Величанствен начин на који Јехова управља стварима да би остварио своју намеру обухвата и ’свету тајну‘ која је постепено откривана кроз векове (Ефешанима 1:10; 3:9).

9. Како је Јехова постепено откривао свету тајну своје воље?

9 Користећи низ савеза, Јехова је постепено откривао како ће се испунити његова намера с обзиром на Семе које је било обећано у Едену. Његов савез са Аврахамом открио је да ће обећано Семе доћи на земљу у Аврахамовој лози и да ће бити средство преко којег ће се благословити „сви народи земље“. Тим савезом је наговештено и то да ће други бити повезани с главним делом Семена (Постање 22:17, 18). Савез Закона који је склопљен с телесним Израелом открио је да је Јеховина намера била да има „краљевство свештеника“ (Излазак 19:5, 6). Савез с Давидом је показао да ће Семе заувек бити Поглавар Краљевства (2. Самуилова 7:12, 13; Псалам 89:4, 5). Пошто је савез Закона водио Јевреје до Месије, Јехова је открио даљње аспекте испуњења своје намере (Галатима 3:19, 24). Од људи који треба да буду повезани с главним делом семена настаће проречено „краљевство свештеника“ и с њима ће бити склопљен „нов савез“ као с новим, духовним Израелом (Јеремија 31:31-34; Јеврејима 8:7-9). c

10, 11. (а) Како је Јехова открио ко је проречено Семе? (б) Зашто је Божји јединорођени Син дошао на земљу?

10 У складу са остварењем Божје намере, дошло је време да се проречено Семе појави на земљи. Јехова је послао анђела Гаврила да каже Марији да ће она родити сина којем треба дати име Исус. Тај анђео јој је рекао: „Он ће бити велики и зваће се Син Свевишњега; и Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца, и он ће владати као краљ над Јаковљевим домом заувек, и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:32, 33). Тако је постало јасно ко је обећано Семе (Галатима 3:16; 4:4).

11 Јеховин јединорођени Син је морао да дође на земљу и буде искушан до крајњих граница. Савршен одговор на Сатанину оптужбу зависио је од њега. Да ли ће остати веран Оцу? То је било укључено у свету тајну. Апостол Павле је касније објаснио Исусову улогу: „Мора се признати да је света тајна ове оданости Богу велика: ’Показао се у телу, проглашен је праведним у духу, појавио се анђелима, био проповедан међу нацијама, у свету се веровало у њега, и био је подигнут у слави‘“ (1. Тимотеју 3:16). Да, непоколебљивом беспрекорношћу до саме смрти, Исус је пружио конкретан одговор на Сатанину оптужбу. Али још нису били откривени други детаљи свете тајне.

„Света тајна Божјег краљевства“

12, 13. (а) Који је један аспект ’свете тајне Божјег краљевства‘? (б) Шта је било укључено у Јеховино изабирање ограниченог броја људи који ће ићи на небо?

12 Током једног проповедничког путовања по Галилеји, Исус је указао да је света тајна тесно повезана с владавином његовог Месијанског Краљевства. Он је својим ученицима рекао следеће: „Вама је дано да разумете свете тајне небеског краљевства [„Божјег краљевства“, Марко 4:11]“ (Матеј 13:11). Један аспект те тајне укључивао је Јеховино изабирање ’малог стада‘ од 144 000 људи који ће бити повезани с његовим Сином као део Семена, како би владали с њим на небу (Лука 12:32; Откривење 14:1, 4).

13 Пошто су људи створени да би живели на земљи, било је потребно да неки од њих постану Јеховино „ново стварство“ како би отишли на небо (2. Коринћанима 5:17). Изражавајући се као један од оних који су изабрани за ту изузетну небеску наду, апостол Петар је написао: „Нека је благословљен Бог и Отац нашег Господа Исуса Христа, јер нам је по свом великом милосрђу дао ново рођење за живу наду ускрсењем Исуса Христа из мртвих, за наследство нераспадљиво и неокаљано и које не вене. Оно је сачувано на небесима за вас“ (1. Петрова 1:3, 4).

14. (а) Како су нејевреји били укључени у ’свету тајну Божјег краљевства‘? (б) Захваљујући чему можемо разумети те „дубоке ствари Божје“?

14 Још један део свете тајне с обзиром на будућу владавину Краљевства била је Божја воља да укључи нејевреје у тај мали број људи који ће бити позвани да владају с Христом на небу. Павле је објаснио тај детаљ Јеховиног ’управљања‘, то јест начина на који Он испуњава своју намеру: „У другим нараштајима ова тајна није била обзнањена људским синовима као што је сада духом откривена његовим светим апостолима и пророцима, наиме, да људи из нација треба да буду сунаследници и удови истог тела и с нама учесници обећања у Христу Исусу посредством добре вести“ (Ефешанима 3:5, 6). Разумевање овог дела свете тајне било је откривено „светим апостолима“. Слично је и данас — без помоћи светог духа, ми не бисмо разумели те „дубоке ствари Божје“ (1. Коринћанима 2:10; 4:1; Колошанима 1:26, 27).

15, 16. Зашто је Јехова изабрао људе за Христове сувладаре?

15 За „сто четрдесет и четири хиљаде“ оних који су виђени да стоје с ’Јагњетом‘ на небеској гори Сиону каже се да су „купљени са земље“, ’купљени између људи као првине Богу и Јагњету‘, Исусу Христу (Откривење 14:1-4). Јехова је изабрао првог од својих небеских синова да постане главни део Семена које је обећано у Едену. Али зашто је Христове сувладаре изабрао из човечанства? Апостол Павле објашњава да је овај ограничени број људи био ’одређен према [Јеховиној] намери‘, „у складу с оним што је угодно његовој вољи“ (Римљанима 8:17, 28-30; Ефешанима 1:5, 11; 2. Тимотеју 1:9).

16 Јеховина намера је да посвети своје велико и свето име и да оправда свој суверенитет над читавим свемиром. Показујући неупоредиву мудрост у начину ’управљања‘, то јест вођења ствари, Јехова је послао свог прворођеног Сина на земљу, где је био испитан до крајњих граница. Надаље, Јехова је одредио да у владавини Месијанског Краљевства на чијем челу ће бити његов Син буду и људи који ће такође до смрти подупирати Његов суверенитет (Ефешанима 1:8-12; Откривење 2:10, 11).

17. Зашто можемо бити радосни што су Христ и његови сувладари живели као људи?

17 Јехова је показао велику љубав према Адамовим потомцима тиме што је послао свог Сина на земљу и изабрао између људи оне који ће бити сувладари с њим у владавини Краљевства. Како то може користити другима који су били верни Јехови, од Авеља па наовамо? Будући да се рађамо као робови греха и смрти, нама је као несавршеним људима потребно да будемо духовно и телесно излечени и доведени до савршенства, у складу с Јеховином првобитном намером за људе (Римљанима 5:12). За све који очекују вечни живот на земљи заиста је утешно то што знају да ће њихов Краљ показати љубав и право разумевање према њима, баш као што је показао и према својим ученицима током своје службе на земљи! (Матеј 11:28, 29; Јеврејима 2:17, 18; 4:15; 7:25, 26). И заиста су охрабрени тиме што су они који владају с Христом као краљеви-свештеници на небу били верни мушкарци и жене који су се и сами борили са слабостима и на својој кожи осетили животне изазове, као што је то с нама случај! (Римљанима 7:21-25).

Јеховина сигурна намера

18, 19. Захваљујући чему нам је јасније оно што је Павле рекао у Ефешанима 1:8-11, и шта ће бити осмотрено у наредном чланку?

18 Сада можемо боље разумети значење Павлових речи упућених помазаним хришћанима које се налазе у Ефешанима 1:8-11. Он је рекао да им је Јехова обзнанио „свету тајну своје воље“, да су они „изабрани за наследнике“ с Христом, и да су „унапред одређени према намери онога који управља свим стварима у складу са саветом своје воље“. Ми примећујемо да се то уклапа у Јеховино величанствено „управљање“ стварима ради испуњења његове намере. То нам такође помаже да разумемо зашто тако мало хришћана који присуствују Господовој вечери узима симболе.

19 У следећем чланку ћемо видети шта обележавање Христове смрти значи оним хришћанима који имају небеску наду. Такође ћемо видети зашто милиони оних који имају наду у вечни живот на земљи треба да буду врло заинтересовани за значење тог важног догађаја.

[Фусноте]

a Божје име дословно значи „Он проузрокује да постане“. Јехова може постати било шта што је потребно да би остварио своју намеру (Излазак 3:14; види 1. поглавље, 8. одломак у књизи Приближи се Јехови, коју су издали Јеховини сведоци).

b Из Павлових речи се види да је „управљање“ већ функционисало у његово време, иако Свето писмо показује да Месијанско Краљевство није било успостављено до 1914.

c За детаљно разматрање савеза који су укључени у откривање Божје намере, види Кулу стражару од 1. јула 1989, стране 12-17.

За понављање

• Зашто је Јехова створио нашу планету и људе на њој?

• Зашто је било неопходно да Јеховин јединорођени Син буде искушан на земљи?

• Зашто је Јехова узео људе за Христове сувладаре?

[Питања за разматрање]