Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pismo Vodećeg tela

Pismo Vodećeg tela

Draga braćo i sestre,

Sigurno i sami znate da Božja Reč govori o mnogim muškarcima i ženama koji su verno služili Jehovi uprkos problemima. Bili su to obični ljudi, koji su imali ’ista osećanja kao i mi‘, a njihovi problemi se nisu mnogo razlikovali od onih koje mi danas imamo (Jakovljeva 5:17, fusnota). Neki su bili opterećeni teškoćama i životnim brigama. Drugi su bili duboko povređeni nečim što su uradili ili rekli članovi njihove porodice ili njihovi suvernici. A neke je mučilo osećanje krivice zbog sopstvenih propusta.

Međutim, oni nisu zbog toga prestali da vole Jehovu. Mnogi su bili poput psalmiste koji je u molitvi Jehovi rekao: „Lutam kao ovca izgubljena. Potraži slugu svoga, jer nisam zaboravio zapovesti tvoje“ (Psalam 119:176). Da li se i vi tako osećate?

Jehova ne zaboravlja svoje sluge koje su se udaljile od njegovog stada, već želi da im pomogne i to čini uglavnom preko njihovih suvernika. Na primer, razmislimo o tome kako je pomogao Jovu, koji je mnogo toga pretrpeo. Jov je najpre izgubio sve što je imao, zatim je ostao bez dece i na kraju se teško razboleo. Osim toga, oštro su ga kritikovali oni od kojih je očekivao podršku. Ali on nije okrenuo leđa Jehovi premda je neko vreme razmišljao na pogrešan način (Jov 1:22; 2:10). Kako je Jehova pomogao Jovu da ponovo stekne duhovnu stabilnost?

Između ostalog, učinio je to preko svog vernog sluge Elijuja. Kada je Jov govorio o tome koliko mu je teško, Elijuj ga je prvo saslušao i tek onda nešto rekao. Nije ga kritikovao niti je kod njega stvarao osećanje krivice i srama kako bi mu ukazao na to gde treba da se popravi. Ni u jednom trenutku se nije postavio tako kao da je bolji od Jova. Božji duh ga je naveo da kaže Jovu: „Pred istinitim Bogom ja sam isto što i ti, i ja sam od gline načinjen.“ Zatim ga je ohrabrio rekavši: „Nema u meni ničeg što bi te plašilo, težina reči mojih neće te satrti“ (Jov 33:6, 7). Elijuj nije otežavao Jovu ionako tešku situaciju, već mu je s mnogo razumevanja pružio savet i ohrabrenje, koji su mu bili preko potrebni.

Mi smo se zaista potrudili da ovu brošuru pripremimo u takvom duhu. Nastojali smo da najpre poklonimo pažnju onome što su rekla braća i sestre koji su se udaljili od Božjeg stada i da uzmemo u obzir okolnosti koje su dovele do toga (Poslovice 18:13). Zatim smo u Svetom pismu uz molitvu razmatrali zapise o tome kako je Jehova pomagao svojim slugama koje su se našle u sličnoj situaciji. Te biblijske stihove i primere Božjih slugu iz našeg vremena objedinili smo u ovoj brošuri. Zato vas iskreno molimo da poklonite pažnju mislima koje su ovde iznete. Budite uvereni da nam je zaista stalo do vas.

Vodeće telo Jehovinih svedoka