Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 3. DEO

Povređena osećanja — kada imamo „pritužbu na nekoga“

Povređena osećanja — kada imamo „pritužbu na nekoga“

„Jedna sestra iz skupštine optužila me je da sam joj ukrala novac. Drugi u skupštini su čuli za to i počeli su da staju na njenu ili moju stranu. Na kraju mi je ta sestra rekla da je saznala nešto što ju je uverilo da nisam uzela njen novac. Iako mi se izvinila, mislila sam da nikada neću moći da joj oprostim što me je tako povredila“ (Linda).

VEROVATNO možete razumeti kako se Linda osećala. Nažalost, neki su bili toliko povređeni tuđim postupcima da je to narušilo njihovo prijateljstvo s Jehovom. Da li se nešto slično i vama desilo?

Da li nas iko može „rastaviti od Božje ljubavi“?

Iskreno rečeno, nekada je zaista teško oprostiti suverniku koji nas je povredio. Na kraju krajeva, pravi hrišćani treba da vole, a ne da povređuju jedni druge (Jovan 13:34, 35). Bol i razočaranje zaista mogu biti veliki kada nas povredi neki član skupštine (Psalam 55:12).

U Bibliji piše da će Božje sluge ponekad imati pritužbe jedni na druge (Kološanima 3:13). Pa ipak, kada se tako nešto dogodi nama, možda nam je veoma teško da se izborimo s tim. Šta će nam pomoći? Razmotrimo tri biblijska načela.

Naš nebeski Otac sve vidi. Jehova sve vidi, uključujući i svaku nepravdu i patnju koje doživljavamo (Jevrejima 4:13). Osim toga, Jehova saoseća s nama kada patimo (Isaija 63:9). On nikada neće dozvoliti da nas išta ’rastavi od njegove ljubavi‘ — ni ’nevolja ni muka‘, pa čak ni neki njegov sluga (Rimljanima 8:35, 38, 39). Ni mi sigurno nećemo dozvoliti nikome i ničemu da se ispreči između nas i Jehove.

Oprostiti ne znači opravdavati nečije postupke. Oprostiti onima koji su nas povredili ne znači umanjivati niti opravdavati ono što su uradili. Nemojmo zaboraviti da Jehova nikada ne opravdava grehe, ali ih istinski oprašta kada postoji temelj za to (Psalam 103:12, 13; Avakum 1:13). Jehova želi da opraštamo drugima i da se tako ugledamo na njega. U Bibliji piše da se on neće „doveka gneviti“ (Psalam 103:9; Matej 6:14).

Za naše je dobro da ne budemo ogorčeni. Zašto je to dobro za nas? Zamislite da u ispruženoj ruci držite kamen težak jedan kilogram. Verovatno vam ne bi bio problem da ga držite neko vreme. Međutim, ako biste hteli da ga i dalje držite, koliko dugo biste izdržali? Nekoliko minuta, sat vremena ili duže? Nema sumnje da bi vam se ruka brzo zamorila! Jasno je da bi težina kamena ostala ista. Ali što biste ga duže držali, to bi vam on bio teži. Isto važi i za ogorčenost. Što smo duže ogorčeni, čak i ako nije reč o nekoj velikoj uvredi, tim više povređujemo sebe. S obzirom na to, sasvim je razumljivo što nas Jehova podstiče da ne budemo ogorčeni. Budimo sigurni da je za naše  dobro da se oslobodimo negativnih emocija (Poslovice 11:17).

Za naše je dobro da ne budemo ogorčeni

„Imala sam osećaj da Jehova govori lično meni“

Šta je pomoglo Lindi da se oslobodi ogorčenosti? Između ostalog, razmišljala je o biblijskim razlozima zbog kojih treba opraštati drugima (Psalam 130:3, 4). Na nju je posebno uticalo saznanje da će Jehova oprostiti grehe onima koji opraštaju drugima (Efešanima 4:32 – 5:2). Linda je rekla kako su te misli uticale na nju: „Imala sam osećaj da Jehova govori lično meni.“

S vremenom je uspela da savlada ogorčenost. Oprostila je sestri i sada su njih dve dobre prijateljice. Linda je nastavila da služi Jehovi. Budite sigurni da Jehova želi da pomogne i vama da uspete u tome.