Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | DA LI JE BOGU STALO DO NAS?

Bog nas razume

Bog nas razume

„Jehova, ti si proniknuo duboko u mene i poznaješ me.“ (PSALAM 139:1)

„Oči su tvoje videle dok sam zametak bio.“ (PSALAM 139:16)

ZAŠTO NEKI SUMNJAJU U TO. Mnogi misle da Bog ljude vidi samo kao grešnike nedostojne njegove pažnje. Kendra iz Sjedinjenih Država, koja je patila od depresije, bila je slomljena osećajem krivice zbog grešaka koje je pravila. Ona je rekla da je zbog svega toga prestala da se moli.

ŠTA KAŽE BOŽJA REČ. Jehova gleda iza naše nesavršenosti i razume našu suštinu. „On dobro poznaje građu našu“, kaže Biblija, „pamti da smo prah.“ Štaviše, on ne postupa s nama „po gresima našim“, već nam milosrdno oprašta kada se kajemo (Psalam 103:10, 14).

Osmotrimo primer Davida, izraelskog kralja kog smo pomenuli u uvodnom članku. On je u molitvi Bogu rekao: „Oči su tvoje videle dok sam zametak bio, u knjizi su tvojoj svi delovi njegovi bili zapisani [...] Pronikni u mene, Bože, i upoznaj srce moje“ (Psalam 139:16, 23). Iako je David grešio, ponekad čak vrlo ozbiljno, bio je uveren da Jehova u njegovom srcu može da vidi iskreno pokajanje.

Jehova nas razume bolje nego što bi to mogao ijedan čovek. „Čovek gleda ono što se očima vidi“, kaže Biblija, „a Jehova gleda ono što je u srcu“ (1. Samuilova 16:7). Bog zna zbog čega smo takvi kakvi jesmo — kako su tome doprineli genetika, detinjstvo, okruženje i naše karakterne crte. On vidi i ceni ono što želimo da budemo, čak i ako pravimo greške.

Zašto je utešno to što Bog može da pronikne u našu suštinu?