Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус Христ открива смисао живота

Исус Христ открива смисао живота

ДА ЛИ је Исус имао смисаон живот? Знамо да је одрастао у скромним условима и да није стекао много материјалних добара. За себе је рекао да „нема где да спусти главу“ (Лука 9:57, 58). Поред тога, имао је непријатеље који су га мрзели, оклеветали и на крају убили.

Можда мислите: ’Ја не замишљам тако смисаон живот!‘ Али постоји још много тога о Исусу што треба узети у обзир. Осмотримо четири важне ствари.

1. ИСУС ЈЕ ИМАО ОДРЕЂЕНУ СВРХУ У ЖИВОТУ — ВРШЕЊЕ БОЖЈЕ ВОЉЕ

„Моја је храна да вршим вољу онога који ме је послао.“ (Јован 4:34)

Исус је и речима и делима настојао да врши вољу свог небеског Оца, Јехове. * У томе је заиста уживао и чак је то упоредио са храном, што се види у цитираном стиху. Погледајмо у којим околностима је он то рекао.

Исус је те речи изговорио негде у подне (Јован 4:6). Пре подне је пешачио по брдовитом самаријском крају и нема сумње да је огладнео. Чак су га и ученици подстицали: „Учитељу, једи“ (Јован 4:31). У свом одговору, Исус је показао да га извршавање задатка који му је Бог поверио крепи и јача. Зар то нису речи човека чији живот има смисао?

2. ИСУС ЈЕ ВЕОМА ВОЛЕО СВОГ ОЦА

„Волим Оца.“ (Јован 14:31)

Исус је био изузетно близак са својим небеским Оцем. Дубока љубав га је навела да говори о њему — о његовом имену, намери и особинама. Речима, делима и ставовима, Исус је савршено одражавао Божју личност — до те мере да када читамо о Исусу, то је као да гледамо портрет његовог Оца. Зато је у одговору на Филипову молбу: „Покажи нам Оца“, Исус одговорио: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:8, 9).

Исус је толико волео Оца да му је био послушан до смрти (Филипљанима 2:7, 8; 1. Јованова 5:3). Та снажна љубав је давала смисао његовом животу.

 3. ИСУС ЈЕ ВОЛЕО ЉУДЕ

„Нико нема већу љубав од ове — да неко положи свој живот за своје пријатеље.“ (Јован 15:13)

Због наше несавршености, наша будућност изгледа суморно. Библија објашњава: „Преко једног човека [Адама] у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Сами никако не можемо избећи смрт као последицу греха (Римљанима 6:23).

На сву срећу, Јехова је с пуно љубави пружио решење за тај проблем. Допустио је да његов савршен и безгрешан Син пати и умре како би се обезбедила откупнина која је била потребна да би се човечанство ослободило греха и смрти. Исуса је покретала љубав према његовом Оцу, као и према људима, и зато је спремно дао свој савршени живот за нас (Римљанима 5:6-8). Због такве несебичне љубави његов живот је имао смисао. *

4. ИСУС ЈЕ ЗНАО ДА ИМА ЉУБАВ И ПРИЗНАЊЕ СВОГ ОЦА

„Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи.“ (Матеј 3:17)

Ове речи је Јехова изговорио с неба када се Исус крстио. Тако је отворено показао да воли и признаје свог Сина, Исуса. Зато је Исус с пуно поуздања могао да каже: ’Отац ме воли‘ (Јован 10:17). Пошто је знао да има љубав и признање свог Оца, храбро се суочио с противљењем и негативним реакцијама. Остао је уравнотежен и емоционално стабилан када се суочио са смрћу (Јован 10:18). Нема сумње да је сазнање да га Отац воли и признаје дало још већи смисао његовом животу.

Исусов живот је свакако био смисаон. Од њега можемо научити како да и ми водимо такав живот. У следећем чланку ћемо осмотрити неке савете које је Исус дао својим следбеницима.

^ одл. 6 Свето писмо открива да је Јехова Божје име.

^ одл. 15 Више детаља о вредности Исусове откупне жртве може се наћи у 5. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.