Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

„Молите, и даће вам се“

„Молите, и даће вам се“

„Господе, научи нас да се молимо“ (Лука 11:1). То је један Исусов ученик тражио од њега. У свом одговору, Исус је споменуо два поређења која нас уче како да упућујемо молитве које ће Бог чути. Ако сте се икада питали да ли Бог слуша ваше молитве, занимаће вас Исусов одговор. (Прочитајте Луку 11:5-13.)

Прво поређење говори о особи која се моли (Лука 11:5-8). У тој причи, једном човеку усред ноћи долази гост а он нема храну да изнесе пред њега. За домаћина је то озбиљна ствар. Упркос томе што је касно, одлази код свог пријатеља и пита да позајми мало хлеба. У почетку, пријатељ није вољан да устане зато што је са породицом већ легао. Међутим, упорни човек без оклевања тражи све док напокон не добија оно што жели. *

Шта нам ова прича открива о молитви? Исус нам поручује да треба да будемо упорни — да непрестано молимо, тражимо и куцамо (Лука 11:9, 10). Због чега? Да ли то значи да када се молимо, ми заправо лупамо на врата Богу који није рад да одговори? Не, Исусова поука је да Бог, за разлику од неодлучног пријатеља, жели да испуни прикладне молбе оних који се моле с вером. Та вера се види по нашој упорности. Ако непрестано молимо за нешто, тиме откривамо да нам је то заиста потребно и да снажно верујемо да Бог то може дати — уколико је у складу с његовом вољом (Марко 11:24; 1. Јованова 5:14).

Друго поређење је усмерено на Јехову, онога „који слуша молитве“ (Псалам 65:2). Исус је поставио питање: „Који би отац међу вама свом сину, ако га замоли за рибу, дао змију уместо рибе? Или ако га замоли за јаје, хоће ли му дати шкорпију?“ Одговор је очигледан — ниједан брижан отац неће свом детету дати нешто што би му шкодило. Потом, Исус објашњава поређење: Ако несавршени људи ’дају добре дарове‘ својој деци, „колико ће више Отац, који је на небу, дати светог духа“ својој деци, то јест људима који га моле за тај најбољи од свих дарова * (Лука 11:11-13; Матеј 7:11).

Бог жели да испуни прикладне молбе оних који се моле с вером

Шта из овог поређења учимо о Јехови, ономе „који слуша молитве“? Исус нас позива да на Јехову гледамо као на брижног Оца који једва чека да подмири потребе своје деце. Стога, они који му служе могу са свом слободом да му се обрате и изнесу оно што им је у срцу. Пошто знају да он жели само најбоље за њих, спремно ће прихватити његов одговор, чак иако то није оно што су очекивали. *

Предлог за читање Библије у априлу:

Лука 7–21

^ одл. 4 У Исусовом поређењу се спомињу обичаји из стварног живота. Јудејци су високо ценили показивање гостољубивости. Пошто су породице пекле хлеб за један дан, било је нормално да се позајми од других ако се потрошила залиха. Такође, ако је нека породица била сиромашна, било је уобичајено да сви спавају у једној соби.

^ одл. 6 Исус је често резоновао користећи израз „колико ће више“ — при чему је на основу нечег мањег помогао да се створи слика о нечем већем. Један библиста је објаснио: „Логика је једноставна, наиме, ’ако је А тачно, тим више ће и Б бити тачно‘.“

^ одл. 7 Више детаља о томе како треба да се молимо да би нас Бог чуо може се наћи у 17. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.