Пређи на садржај

Пређи на садржај

Смисаон живот — по узору на Исуса

Смисаон живот — по узору на Исуса

„Живи као што је он живео.“ (1. Јованова 2:6)

У ПРЕТХОДНОМ чланку смо видели да је Исус водио смисаон живот. Зато ако желимо да и наш живот буде испуњен, треба да опонашамо Исуса и примењујемо његове савете.

Јехова нас заправо подстиче да то чинимо, што се види из цитираног стиха. Живети као што је Исус живео значи да дозволимо да његов пример и учења обликују читав наш живот. Тако ћемо стећи Божје признање и имаћемо смисаон живот.

Исус је износио начела која нам могу помоћи да живимо као што је он живео. Многа од тих начела налазе се у његовој чувеној Проповеди на гори. Погледајмо нека од њих и како их можемо применити.

НАЧЕЛО: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба.“ (Матеј 5:3)

КАКО ОВО НАЧЕЛО ДОПРИНОСИ СМИСАОНОМ ЖИВОТУ:

Исус је указао на човекове урођене духовне потребе. Ми желимо да знамо одговоре на питања попут: Зашто смо овде? Зашто има толико патње? Да ли Бог заиста брине за нас? Има ли живота после смрти? Ти одговори су нам потребни да би наш живот имао смисао. Исус је знао да поуздане одговоре можемо наћи само на једном месту — у Божјој Речи. У својој молитви Оцу, Исус је рекао: „Твоја реч је истина“ (Јован 17:17). Може ли нам Божја Реч заиста помоћи да задовољимо своје духовне потребе?

ПРИМЕР ИЗ ЖИВОТА:

Еса је певао и свирао у популарном бенду и био је на добром путу да постане звезда. Па ипак, осећао је неку празнину. „Иако сам уживао свирајући у бенду, имао сам утисак да је мом животу недостајао прави смисао“, каже он. Међутим, касније је дошао у контакт с једним Јеховиним сведоком. „Засуо сам га питањима“, признаје Еса. „Његови логични одговори на темељу Библије пробудили су радозналост у мени. Зато сам одлучио да проучавам Библију с њим.“ Оно што је научио дубоко је утицало на њега и донео је одлуку да свој живот преда Јехови. „Раније сам само ишао из проблема у проблем, из једне кризе у другу“, каже он. „Сада мој живот има прави смисао.“ *

НАЧЕЛО: „Срећни су милосрдни.“ (Матеј 5:7)

КАКО ОВО НАЧЕЛО ДОПРИНОСИ СМИСАОНОМ ЖИВОТУ:

Милосрђе обухвата самилост према другима, доброту и обзирност. Исус је био милосрдан према онима који су патили. Дубока самилост га је подстицала да преузме иницијативу и ублажи патњу других (Матеј 14:14; 20:30-34). Када опонашамо Исуса у томе, бићемо срећни и наш живот ће имати смисао (Дела апостолска 20:35). Онима којима је потребна наша помоћ милосрђе можемо показати лепим речима и делима. Да ли ћемо се због тога заиста боље осећати?

Марија и Карлос

ПРИМЕР ИЗ ЖИВОТА:

Марија и њен супруг Карлос добар су пример у показивању милосрђа. Маријин отац је удовац и протеклих неколико година је везан за кревет. Марија и Карлос су га довели код себе и у потпуности преузели бригу о њему. Провели су многе бесане ноћи, често и у болници због компликација услед дијабетеса.  Њих двоје признају да су понекад заиста исцрпљени. Али као што је Исус рекао, они су срећни. Налазе велико задовољство у сазнању да Маријин отац добија све што му је потребно.

НАЧЕЛО: „Срећни су миротворци.“ (Матеј 5:9)

КАКО ОВО НАЧЕЛО ДОПРИНОСИ СМИСАОНОМ ЖИВОТУ:

Како нам то што настојимо да будемо миротворци може пружити смисао у животу? Примера ради, боље ћемо се слагати с другима. Добро је да следимо библијски савет: „Ако је могуће, колико од вас зависи, будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18). Међу тим „свим људима“ налазе се чланови наше породице и они који не деле наша веровања. Да ли ће наш живот заиста бити испуњен ако се трудимо да то радимо?

Наир

ПРИМЕР ИЗ ЖИВОТА:

Жена по имену Наир годинама се суочава са многим притисцима због којих јој није лако да сачува мир, посебно у породици. Откад ју је супруг напустио пре око 15 година, сама подиже децу. Један син је имао проблема са дрогом и често је губио контролу над собом и претио њој и својој сестри. Наир верује да јој је оно што је учила из Светог писма дало снагу да буде миротворац, чак и у тако тешким околностима. Труди се да се не препире и не свађа. Настоји да буде љубазна, саосећајна и да показује разумевање (Ефешанима 4:31, 32). Сигурна је да јој то што је научила да буде миротворац помаже да буде у најбољим могућим односима с породицом и другима.

ШТА НАМ ДОНОСИ БУДУЋНОСТ

Ако примењујемо Исусове мудре савете, бићемо срећни и задовољни. Међутим, да би наш живот имао прави смисао, морамо знати шта нам носи будућност. На крају крајева, да ли живот има смисла ако човека чека само старост, болест и смрт? Па ипак, то је сада реалност.

Али постоји добра вест! Јехова је припремио бројне благослове за оне који настоје да ’живе као што је Исус живео‘. Он обећава да ће ускоро успоставити нови праведни свет у ком ће верни људи вечно живети и имати савршено здравље — што је у складу с његовом првобитном намером. Божја Реч каже: „Ево Божјег шатора међу људима! Бог ће пребивати међу њима и они ће бити његов народ и сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било“ (Откривење 21:3, 4).

Марија, 84-годишња жена коју смо поменули у уводном чланку, једва чека да види испуњење ових речи. Да ли бисте и ви желели да сазнате више о „правом животу“ какав нас чека под влашћу Божјег Краљевства? (1. Тимотеју 6:19). Слободно се обратите Јеховиним сведоцима у вашем крају или пишите издавачима овог часописа. *

^ одл. 8 Комплетну Есину причу можете прочитати у чланку „Библија мења животе — ’Понашао сам се крајње безобзирно‘ “.

^ одл. 18 Књига Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци, помаже многима да тематски проучавају Свето писмо.