Пређи на садржај

Пређи на садржај

 БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

Библија мења животе

Библија мења животе
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1960.

  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ФИНСКА

  • У ПРОШЛОСТИ: ХЕВИ МЕТАЛ МУЗИЧАР

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одрастао сам у лучком граду по имену Турку, у крају где је углавном живела радничка класа. Отац је био боксерски шампион, а мој млађи брат и ја такође смо се активно бавили тим спортом. У школи сам се често тукао и никада се нисам устезао да употребим песнице. У тинејџерским годинама придружио сам се озлоглашеној банди, због чега сам постао још насилнији. Поред тога, почела је да ме привлачи хеви метал музика и сањао сам о томе да постанем рок звезда.

Купио сам бубњеве и основао бенд. Ускоро сам постао главни вокал. Волео сам да дивљам на бини. Због нашег изгледа и агресивног наступа, били смо све популарнији. Наступали смо пред већом публиком и снимили неколико албума, од којих је последњи наишао на позитивне критике. Крајем осамдесетих смо отпутовали у Сједињене Државе да бисмо промовисали своју музику. Имали смо неколико наступа у Њујорку и Лос Анђелесу, и пре повратка смо остварили контакт са неким професионалцима из домена музичке индустрије.

Иако сам уживао свирајући у бенду, имао сам утисак да је мом животу недостајао прави смисао. Разочарао сам се због немилосрдности у музичкој индустрији. Био сам незадовољан својим испразним животом. Сматрао сам да сам лоша особа и плашио сам се да ћу горети у паклу. Одговоре на питања која су ме мучила покушавао сам да пронађем у разним верским књигама. Такође сам се усрдно молио Богу за помоћ, иако сам осећао да му никада не могу угодити.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Зарађивао сам тако што сам радио у пошти. Једног дана сам сазнао да је један колега Јеховин сведок. Засуо сам га питањима. Његови логични одговори на темељу Библије пробудили су радозналост у мени. Зато сам одлучио да проучавам Библију с њим. Након неколико седмица, мој бенд је добио примамљиву понуду  за уговор о снимању, с могућношћу да издамо албум у Сједињеним Државама. Сматрао сам да је то била животна шанса.

Рекао сам Сведоку с којим сам проучавао да имам велику жељу да снимим још један албум и да ћу након тога свој живот ускладити са библијским начелима. Он ми није рекао своје мишљење већ ме је једноставно замолио да прочитам Исусове речи из Матеја 6:24. Тамо пише: „Нико не може робовати двојици господара.“ Остао сам без текста када сам схватио значење тих речи. Али након пар дана дошао је ред на мог учитеља Библије да остане без текста. Рекао сам му да сам напустио бенд да бих био Исусов следбеник!

Библија, то јест Свето писмо, била је попут огледала које је откривало моје мане (Јаковљева 1:22-25). Увидео сам да сам се понашао крајње безобзирно — био сам поносан, сувише амбициозан, псовао сам, тукао се, пушио и опијао. Када сам схватио колико се мој живот коси са библијским начелима, било је то као да ме је неко полио хладном водом. Ипак, био сам спреман да се мењам (Ефешанима 4:22-24).

’Наш небески Отац је милосрдан и жели да излечи ране оних који се кају за своје грешке‘

У почетку ме је веома оптерећивала савест због грешака из прошлости. Али много ми је помогао Сведок који је са мном проучавао. Показао ми је шта пише у Исаији 1:18: „Ако ваши греси буду као скерлет, постаће бели као снег.“ Библијски стихови као што је овај уверили су ме да је наш небески Отац милосрдан и да жели да излечи ране оних који се кају за своје грешке.

Када сам упознао Јехову и када је он за мене постао стварна особа, одлучио сам да му посветим свој живот (Псалам 40:8). Крстио сам се 1992. на међународном конгресу Јеховиних сведока у Санкт Петербургу, у Русији.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Међу Јеховиним слугама сам стекао много добрих пријатеља. С времена на време се окупимо и свирамо пристојне песме, уживајући у музици као дару од Бога (Јаковљева 1:17). Посебан благослов за мене је брак с мојом вољеном женом Кристином. С њом делим све — радости и изазове у животу, као и своја најдубља осећања.

Да нисам постао Јеховин сведок, можда данас не бих био жив. Раније сам само ишао из проблема у проблем, из једне кризе у другу. Сада мој живот има прави смисао и осећам да је све дошло на своје место.