Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како нам откупнина доноси спасење

Како нам откупнина доноси спасење

Како нам откупнина доноси спасење

„Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему“ (ЈОВ. 3:36)

1, 2. Који је био један од разлога зашто је Сионска Стражарска кула почела да излази?

 „НИЈЕДНОМ пажљивом истраживачу Библије не може да промакне важност која се придаје Христовој смрти“, наводи се у четвртом издању овог часописа од октобра давне 1879. Чланак се завршава следећим речима упозорења: „Чувајмо се свега што обезвређује или умањује важност Христове смрти као жртве помирења за грех.“ (Прочитати 1. Јованову 2:1, 2.)

2 Један од разлога зашто је Сионска Стражарска кула почела да излази у јулу 1879. била је одбрана библијског учења о откупнини. Њене странице пружале су „храну у право време“ јер је крајем деветнаестог века све већи број људи хришћанске вероисповести почео да доводи у питање да су греси могли бити откупљени Исусовом смрћу (Мат. 24:45). У то време, многи су поверовали у теорију еволуције, која је одбацивала чињеницу да је човек изгубио савршенство. Према еволуционистима човек се сам од себе с временом усавршава, због чега му откупнина није потребна. Зато је нарочито прикладан савет који је апостол Павле дао Тимотеју: „Чувај што ти је поверено, и клони се испразних разговора који скрнаве оно што је свето и противречног назовизнања. Због разметања таквим назовизнањем неки су одступили од вере“ (1. Тим. 6:20, 21).

3. Која ћемо питања осмотрити?

3 Сигурно си одлучан да не ’одступиш од вере‘. Због тога је добро да осмотримо следећа питања: Зашто нам је потребна откупнина? Колика је цена плаћена за њу? Како нам овај драгоцени дар помаже да будемо сачувани од Божјег гнева?

Сачувани од Божјег гнева

4, 5. Како знамо да Божји гнев остаје на садашњем злом свету?

4 Библија и суморне историјске чињенице показују да је од Адамовог пада у грех ’Божји гнев остао‘ на човечанству (Јов. 3:36). То се види по томе што ниједан човек не може избећи смрт. Супарничка власт Сатане потпуно је неспособна да заштити људе од невоља, а ниједна људска власт није успела да задовољи основне потребе свих становника (1. Јов. 5:19). Стога човечанство и даље погађају ратови, криминал и сиромаштво.

5 Дакле, јасно је да садашњи зли свет нема Јеховин благослов. Павле је рекао: „Божји гнев се излива с неба на сваку безбожност“ (Римљ. 1:18-20). Према томе, они који упорно живе на безбожан начин неће избећи последице свог понашања. Данас се Божји гнев обзнањује преко порука осуде које се попут невоља изливају на Сатанин свет и које су се често појављивале у нашим публикацијама темељеним на Библији (Откр. 16:1).

6, 7. Које дело предводе помазани хришћани и која се могућност још увек пружа људима који припадају Сатанином свету?

6 Да ли то значи да је прекасно да се неки људи ослободе Сатаниног утицаја и стекну Божју наклоност? Не, јер су још увек отворена врата која воде до помирења с Богом. Помазани хришћани, „посланици који заступају Христа“, предводе у служби проповедања, путем које се људи из свих народа позивају: „Помирите се с Богом“ (2. Кор. 5:20, 21).

7 Апостол Павле је рекао да нас Исус „избавља од гнева који долази“ (1. Сол. 1:10). Тај последњи израз Јеховиног гнева водиће до вечног уништења непокајничких грешника (2. Сол. 1:6-9). Ко ће преживети? Библија одговара: „Ко исказује веру у Сина, има вечни живот. Ко није послушан Сину, неће видети живот, него Божји гнев остаје на њему“ (Јов. 3:36). Сви који доживе крај овог света с вером у Исуса и откупну жртву избећи ће последице Божјег завршног дана гнева.

Шта откупнина значи

8. (а) Каква је дивна будућност очекивала Адама и Еву? (б) Како је Јехова доказао да је Бог савршене правде?

8 Адам и Ева су створени савршени. Да су остали послушни Богу, земља би сада била пуна њихових срећних потомака који би заједно с њима живели у Рају. Нажалост, наши прародитељи су свесно прекршили Божју заповест. Као последица тога били су осуђени на вечну смрт и избачени из првобитног Раја. Касније када су добили децу, људски род је већ био под грехом, а први човек и жена су с временом остарили и умрли. То је био доказ да Јехова увек поступа по својој речи. Штавише, он је Бог савршене правде. Он је упозорио Адама да ће умрети ако узме забрањени плод — и заиста је било тако.

9, 10. (а) Зашто Адамови потомци умиру? (б) Како можемо избећи вечну смрт?

9 Као Адамови потомци, наследили смо несавршено тело склоно греху и коначно смрти. Када је Адам згрешио, и ми смо постали грешници, будући да је тек требало да се родимо као његови потомци. Зато се смртна осуда односи и на нас. Да је Јехова поништио смртну казну без плаћања откупнине, не би био доследан својим речима. Зато је Павле на следећи начин изразио мишљење свих нас: „Знамо да је Закон духован, а ја сам телесан, продат у ропство греху. Јадан сам ти ја човек! Ко ће ме избавити од тела које ме води у такву смрт“ (Римљ. 7:14, 24).

10 Само Јехова Бог може обезбедити правни темељ на основу ког би могао опростити грехе и ослободити нас казне вечне смрти. Учинио је то тако што је послао свог вољеног Сина с неба да буде рођен као савршен човек који би могао дати свој живот као откупнину. За разлику од Адама, Исус је остао савршен. Заиста, он „никакав грех није починио“ (1. Петр. 2:22). Исус је зато могао постати отац савршеног људског рода. Међутим, дозволио је Божјим непријатељима да га убију како би могао усвојити Адамове грешне потомке и онима који исказују веру у њега пружити вечни живот. Свето писмо објашњава: „Један је Бог, и један је посредник између Бога и људи, човек, Христ Исус, који је себе дао као одговарајућу откупнину за све“ (1. Тим. 2:5, 6).

11. (а) С чиме се вредност откупнине може упоредити? (б) На кога се све примењује откупнина?

11 Вредност откупнине се може упоредити са ситуацијом у којој се налазе људи који су сву своју уштеђевину поверили банци која је проневерила тај новац, због чега су упали у дугове. Власници банке су праведно осуђени на више година затвора. Али, шта ће бити с недужним жртвама? Пошто су остали без ичега, једини излаз за њих је да неки добар и богат човек преузме банку и врати им сву уштеђевину, и тако их избави из дугова. На сличан начин, Јехова Бог и његов вољени Син откупили су Адамове потомке и поништили њихов дуг греха на темељу Исусове проливене крви. Зато је Јован Крститељ могао рећи за Исуса: „Ево Јагњета Божјег које односи грех света!“ (Јов. 1:29). Међу онима чији се грех односи нису само они који сада живе него и они који су умрли.

Колика је цена плаћена

12, 13. Шта можемо научити из Аврахамове спремности да жртвује Исака?

12 Готово је немогуће да у потпуности схватимо колико су велику цену платили наш небески Отац и његов вољени Син. Али, у Библији читамо о догађајима који нам могу помоћи да то себи дочарамо. На пример, замисли како се Аврахам осећао док је три дана путовао до Морије из послушности Божјој заповести: „Молим те, узми свог сина јединца Исака, кога толико волиш, иди у земљу Морију и тамо га принеси као жртву паљеницу на једном брду које ћу ти показати“ (Пост. 22:2-4).

13 Аврахам је на крају стигао на одређено место. Замисли како му се срце цепало када је везивао Исакове руке и ноге и положио га на олтар који је сам подигао. Какав је само бол осећао када је замахнуо ножем којим је требало да убије свог сина! Замисли како се Исак осећао док је лежао на олтару, очекујући оштар, продоран бол који претходи смрти. Јеховин анђео је зауставио Аврахама у правом тренутку. Оно што су они учинили том приликом помаже нам да схватимо колику је цену Јехова морао да плати када је дозволио Сатаниним заступницима да убију његовог Сина. Исакова спремност да послуша Аврахама верно осликава Исусову спремност да пати и умре за нас (Јевр. 11:17-19).

14. Који нам догађај из Јаковљевог живота помаже да разумемо колику је цену Јехова платио?

14 Колику је цену Јехова платио такође се може представити једним догађајем из Јаковљевог живота. Од свих својих синова највише је волео Јосифа. Нажалост, браћа су била љубоморна на њега и мрзела су га. Па ипак, он је био спреман да послуша оца и да оде и види како су његова браћа која су чувала стадо око 100 километара северно од свог дома у Хеврону. Замисли како се Јаков осећао када су се његови синови вратили с Јосифовом хаљином која је била умрљана крвљу. „То је хаљина мог сина!“, узвикнуо је. „Јосифа је сигурно прождрла нека опасна звер! Растргла га је на комаде!“ То је дубоко потресло Јакова, који је данима туговао за Јосифом (Пост. 37:33, 34). Наравно, Јехова не реагује баш онако како би реаговао један несавршен човек. Ипак, ако размишљамо о овом догађају из Јаковљевог живота, то нам може помоћи да донекле разумемо како се Бог осећао када је његов вољени Син као човек био злостављан и окрутно убијен.

Како нам откупнина користи

15, 16. (а) Како је Јехова показао да прихвата откупнину? (б) Како теби користи откупнина?

15 Јехова Бог је ускрснуо свог верног Сина као славно духовно биће (1. Петр. 3:18). Током 40 дана, ускрснули Исус се појављивао својим ученицима, јачао им веру и припремао их за велико дело јеванђелизирања које их је очекивало. Затим је узашао на небо где је живот који је жртвовао на земљи предао Богу у корист својих правих следбеника који исказују веру у откупну жртву. Јехова Бог је показао да прихвата Христову откупнину када га је овластио да излије свети дух на ученике који су се окупили у Јерусалиму на Педесетницу 33. н. е. (Дела 2:33).

16 Ти помазани Христови следбеници одмах су подстицали своје ближње да се крсте у име Исуса Христа за опроштење греха и тако избегну Божји гнев. (Прочитати Дела апостолска 2:38-40.) Од тог историјског дана па све досад, милиони људи из свих народа привучени су Богу на темељу вере у Исусову откупну жртву (Јов. 6:44). Сада је на месту да осмотримо још два питања: Да ли је ико од нас стекао наду у вечни живот захваљујући својим добрим делима? Да ли би се могло десити да изгубимо ту предивну наду?

17. Како треба да гледамо на диван благослов што можемо бити Божји пријатељи?

17 Откупна жртва је незаслужен дар. Исказивањем вере у њу милиони су данас постали Божји пријатељи и надају се вечном животу на рајској земљи. Међутим, то што смо Јеховини пријатељи није гаранција да ћемо и задржати такав однос с њим. Да бисмо избегли предстојећи дан Божјег гнева, морамо и даље показивати дубоку захвалност за ’откупнину коју је платио Христ Исус‘ (Римљ. 3:24; прочитати Филипљанима 2:12).

И даље исказуј веру у откупнину

18. Шта све обухвата исказивање вере у откупну жртву?

18 Водећи стих овог чланка, Јован 3:36, показује да исказивање вере у Господа Исуса Христа подразумева и послушност. Захвалност за откупнину треба да нас подстакне да живимо у складу са Исусовим учењима, укључујући и његове моралне поуке (Мар. 7:21-23). „Божји гнев долази“ на све који се непокајнички упуштају у блуд, простачке шале и ’сваку нечистоћу‘, где спада и навика гледања порнографије (Еф. 5:3-6).

19. На које начине можемо показати веру у откупнину?

19 Ако смо захвални за откупнину, бићемо заокупљени ’делима по којима се види да смо одани Богу‘ (2. Петр. 3:11). Одвојимо довољно времена за редовну и усрдну молитву, лично проучавање Библије, састанке, породично проучавање и ревно проповедање о Краљевству. Поред тога, ’не заборавимо чинити добро и делити с другима, јер се таквим жртвама угађа Богу‘ (Јевр. 13:15, 16).

20. Које благослове могу очекивати они који наставе да показују веру у откупну жртву?

20 Када се Јеховин гнев излије на овај зли свет, колико ћемо само бити срећни што смо исказивали веру у откупну жртву и показали захвалност за њу! У обећаном Божјем новом свету бићемо вечно захвални за овај диван дар који нас је спасао Божјег гнева. (Прочитати Јована 3:16 и Откривење 7:9, 10, 13, 14.)

Како би одговорио?

• Зашто нам је потребна откупнина?

• Колика је цена плаћена за откупнину?

• Како нам откупнина користи?

• Како исказујемо веру у Исусову откупну жртву?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Још увек су отворена врата која воде до помирења с Јеховом

[Слике на 15. страни]

Размишљање о догађајима из Аврахамовог, Исаковог и Јаковљевог живота помоћи ће нам да разумемо колику је цену Јехова платио