Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Тражите Јехову и његову снагу“

„Тражите Јехову и његову снагу“

„Тражите Јехову и његову снагу“

„Очи Јехове гледају по свој земљи да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему“ (2. ЛЕТОПИСА 16:9).

1. Шта је моћ, и како је људи користе?

 МОЋ може да значи пуно ствари, као што су поседовање контроле, власти или утицаја над другима; способности да се нешто учини или да се нешто оствари; поседовање физичке, душевне или моралне силе (снаге). Људи немају баш добар досије што се тиче употребе моћи. Историчар Лорд Актон је, говорећи о власти у рукама политичара, рекао: „Моћ обично квари, а апсолутна моћ апсолутно квари.“ Савремена историја обилује примерима који показују да су речи Лорда Актона у суштини тачне. У 20. веку, ’човек је владао над човеком, да га несрећним учини‘, и то као никада пре (Проповедник 8:9). Корумпирани диктатори су страшно злоупотребљавали своју моћ и убили на милионе људи. Моћ је опасна ако није обуздана љубављу, мудрошћу и правдом.

2. Објасни како друге Јеховине особине утичу на начин како користи своју моћ.

2 За разлику од многих људи, Бог своју моћ увек користи на добар начин. „Очи Јехове гледају по свој земљи да би показао силу своју према онима којима је срце цело према њему“ (2. Летописа 16:9). Јехова своју моћ усмерава на један контролисан начин. Стрпљивост задржава Бога да не погуби зле како би им дао прилику да се покају. Љубав га покреће да пусти сунце да сија свим људима — и праведнима и неправеднима. Правда ће га навести да на крају своју неограничену моћ употреби како би уништио онога који има могућности да изазове смрт, Сатану Ђавола (Матеј 5:44, 45; Јеврејима 2:14; 2. Петрова 3:9).

3. Зашто је Божја свемоћна сила разлог да се уздамо у њега?

3 Страховита моћ нашег небеског Оца је разлог за поуздање и поверење — како у његова обећања тако и у његову заштиту. Мало дете се осећа сигурно међу непознатим људима кад се чврсто држи за очеву руку, пошто зна да тата неће дозволити да му се догоди икакво зло. Слично томе, наш небески Отац, онај који ’има моћ да спасава‘, заштитиће нас од било ког трајног зла ако ходимо с њим (Исаија 63:1; Михеј 6:8). И као добар Отац, Јехова увек испуњава своја обећања. Његова неограничена моћ је гаранција да ће његова ’реч испунити његову намеру‘ (Исаија 55:11; Титу 1:2).

4, 5. (а) Какав је био исход кад се краљ Аса безусловно поуздао у Јехову? (б) Шта се може десити ако се ослањамо на људска решења за наше проблеме?

4 Зашто је толико важно да будемо одлучни да не изгубимо из вида заштиту нашег небеског Оца? Зато што се може десити да нас савладају извесне околности и да заборавимо где лежи наша права сигурност. То се види из примера краља Асе, човека који се у принципу уздао у Јехову. За време Асиног владања, етиопска војска од милион војника напала је Јуду. Свестан да је војна надмоћ на страни непријатеља, Аса се молио: „Јехова, ти сам можеш да помогнеш слабоме као и силноме. Помози нам, Јехова, Боже наш, јер се ми у тебе уздамо и у твоје име дођосмо против овог мноштва. Јехова, ти си Бог наш; не дај да човек буде јачи од тебе“ (2. Летописа 14:11). Јехова је услишио Асину молбу и дао му убедљиву победу.

5 Међутим, после много година верне службе, Асино поуздање у Јеховину спасоносну моћ је ослабило. Да би отклонио војну претњу коју је представљало северно краљевство Израела, за помоћ се обратио Сирији (2. Летописа 16:1-3). Иако је подмићивање сиријског краља Вен-Адада стварно довело до тога да Израел више не прети Јуди, Асин савез са Сиријом показао је недостатак поуздања у Јехову. Пророк Ананије га је конкретно питао: „Нису ли Етиопљани и Лувеји имали велике војске и врло много кола и коњаника?, и кад си се наслонио на Јехову, он ти их у руке даде“ (2. Летописа 16:7, 8). Међутим, Аса се оглушио о овај прекор (2. Летописа 16:9-12). Кад се суочимо с проблемима, немојмо се ослањати на људска решења. Уместо тога, показујмо поуздање у Бога, јер ће уздање у моћ људи неизбежно довести до разочарања (Псалам 146:3-5).

Тражи силу коју Јехова даје

6. Зашто треба да ’тражимо Јехову и његову снагу‘?

6 Јехова може оспособити своје слуге и може их заштитити. Библија нас подстиче да ’тражимо Јехову и његову снагу‘ (Псалам 105:4NW). Зашто? Зато што кад ствари обављамо снагом од Бога, своју моћ ћемо користити на добро других, а не на њихову штету. Нигде не можемо наћи бољи пример тога до у Исусу Христу, који је многа чуда извршио уз ’Јеховину силу‘ (Лука 5:17). Исус је могао да тежи к томе да постане богат, славан или чак свемогући краљ (Лука 4:5-7). Уместо тога, он је силу коју му је Бог дао користио да би обучавао и поучавао, да би помагао и лечио (Марко 7:37; Јован 7:46). Какав диван пример за нас!

7. Коју битну особину негујемо кад ствари обављамо снагом од Јехове, а не властитом?

7 Надаље, кад ствари обављамо уз ’снагу коју даје Бог‘, то нам помаже да останемо понизни (1. Петрова 4:11). Људи који траже моћ за себе постају дрски. Типичан пример је асирски краљ Есар-Адон, који је хвалисаво изјавио: „Ја сам моћан, ја сам свемоћан, ја сам херој, ја сам силан, ја сам горостасан.“ У супротности с тим, Јехова је „изабрао оно што је слабо у очима света, да посрами оно што је јако“. И зато, ако се прави хришћанин хвали, он се хвали Јеховом, јер зна да оно што је постигао није помоћу његове властите снаге. Ако се ’понизимо под моћну Божју руку‘, бићемо истински узвишени (1. Коринћанима 1:26-31; 1. Петрова 5:6).

8. Шта прво треба да урадимо да бисмо примили снагу од Јехове?

8 Како добијамо Божју снагу? Пре свега, треба да се молимо за њу. Исус је уверио своје ученике да ће његов Отац дати светог духа онима који га моле за то (Лука 11:10-13). Осмотримо како су Христови следбеници добили снагу кад су одлучили да више слушају Бога него верске вође, које су им наредиле да престану да сведоче о Исусу. Кад су се молили Јехови за помоћ, њихова искрена молитва била је услишена, и свети дух их је оспособио да са смелошћу наставе да проповедају добру вест (Дела апостолска 4:19, 20, 29-31, 33).

9. Наведи други извор духовне снаге, као и библијски пример који показује да је он ефикасан.

9 Као друго, духовну снагу можемо црпсти из Библије (Јеврејима 4:12). Моћ Божје речи била је очигледна у време краља Јосије. Иако је овај јудејски краљ већ био уклонио из земље паганске идоле, неочекивано откриће Јеховиног Закона у храму мотивисало га је да појача тај програм чишћења. a Кад је Јосија лично прочитао народу Закон, цела нација је склопила савез с Јеховом и покренута је друга, још енергичнија акција против идолопоклонства. Одличан исход Јосијине реформе био је да „свега века његова они не одступише од Јехове“ (2. Летописа 34:33).

10. Који је трећи начин да црпемо снагу од Јехове, и зашто је то битно?

10 Као треће, снагу од Јехове добијамо путем хришћанског дружења. Павле је охрабрио хришћане да редовно посећују састанке како би се ’подстицали на љубав и добра дела‘ и како би охрабривали једни друге (Јеврејима 10:24, 25). Кад је Петар чудом избављен из затвора, желео је да буде са својом браћом и зато је отишао право у кућу мајке Јована Марка, где су се „многи окупили и молили“ (Дела апостолска 12:12). Наравно, сви су они могли да остану код куће и тамо да се моле. Али одлучили су да се састану како би се молили и охрабривали једни друге у том тешком времену. При крају Павловог дугог и опасног путовања у Рим, он се у Путеолима срео с неком браћом и касније с другима који су му дошли у сусрет. Како је Павле реаговао? „Кад их [ове друге] Павле угледа, захвали Богу и охрабри се“ (Дела апостолска 28:13-15). Био је ојачан тиме што је поново са сухришћанима. И ми извлачимо снагу из дружења са сухришћанима. Докле год имамо слободу и док можемо да се дружимо, не смемо покушавати да сами идемо уским путем који води у живот (Пословице 18:1NW; Матеј 7:14).

11. Наведи неке околности у којима је посебно потребна „снага која надилази уобичајену“.

11 Преко редовне молитве, проучавања Божје Речи и дружења са суверницима, ми ’јачамо у Господу и у моћи његове снаге‘ (Ефешанима 6:10). Сви ми без сумње треба да се ’јачамо у Господу‘. Неки пате од исцрпљујућих болести, други од разорних последица старости или због губитка животног друга (Псалам 41:4). Други пак подносе противљење од брачног друга који није у вери. Родитељи, посебно они самохрани, могу установити да је посао с пуним радним временом уз истовремено подизање породице исцрпљујућа одговорност. Младим хришћанима је потребна снага да би се одупрли притиску вршњака и да би рекли „не“ дроги и неморалу. Нико не треба да оклева да моли Јехову за ’снагу која надилази уобичајену‘ како би се суочио с тим изазовима (2. Коринћанима 4:7).

„Он уморном снагу даје“

12. Како нас Јехова подржава у хришћанској служби?

12 Надаље, Јехова даје снагу својим слугама кад извршавају своју службу. У Исаијином пророчанству читамо: „Он уморном снагу даје и сусталом живот крепи... који се у Јехову уздају понављају снагу своју; ко орлови подигну се, залете се, не сустају, ходе и не уморе се“ (Исаија 40:29-31). Апостол Павле је лично примио снагу да би извршио своју службу. Због тога је његова служба била плодна. Хришћанима у Солуну је написао: „Јер се добра вест коју проповедамо није међу вама појавила само у речима него и у сили и у светом духу“ (1. Солуњанима 1:5). Његово проповедање и поучавање имало је ту силу да оствари велике промене у животу оних који су га слушали.

13. Шта је Јеремију ојачало да истраје упркос противљењу?

13 Кад се суочавамо с духом равнодушности на нашем подручју — на којем можда увек изнова проповедамо већ годинама уз слаб одазив — можемо клонути. Јеремија је на сличан начин осећао обесхрабрење због тога што је наилазио на противљење, ругање и равнодушност. „Нећу више [Бога] спомињати, нити ћу у име његово говорити“, рекао је себи. Али није могао да ћути. Његова порука је била ’огањ који му кости прождире‘ (Јеремија 20:9). Шта му је дало нову снагу упркос тако великим невољама? „Јехова [је] као силан јунак са мном“, рекао је Јеремија (Јеремија 20:11). Кад је разумео да су његова порука и задатак који је добио од Бога од животне важности, повољно је реаговао на Јеховино охрабрење.

Моћ да повреди и моћ да излечи

14. (а) Колико је језик моћно средство? (б) Наведи примере који показују штету коју може нанети језик.

14 Није сва моћ коју поседујемо директно од Бога. На пример, језик има моћ и да повреди и да излечи. „Смрт и живот јесу у власти језика“, упозорава Соломон (Пословице 18:21). Последице Сатаниног кратког разговора с Евом показују колику пустош могу да направе речи (Постање 3:1-5; Јаков 3:5). И ми можемо нанети доста штете нашим језиком. Заједљиве примедбе о телесној тежини неке девојке могу да је доведу до анорексије. Непромишљено понављање неке клевете може уништити дугогодишње пријатељство. Да, језик се мора контролисати.

15. Како свој језик можемо користити да бисмо изграђивали и лечили?

15 Међутим, језик може и да изгради и да уништи. Библијска пословица каже: „Неко који лакомислено говори као мач пробада, ал’ лек даје језик мудрих људи“ (Пословице 12:18). Мудри хришћани користе моћ језика да би тешили депресивне и ожалошћене. Саосећајне речи могу охрабрити тинејџере који се боре против штетног притиска вршњака. Промишљен језик може уверити старију браћу и сестре да су још увек потребни и вољени. Љубазне речи могу обасјати дан болеснима. Изнад свега, наш језик можемо користити да снажну поруку о Краљевству пренесемо свима који ће слушати. Објављивање Речи Божје је у нашој моћи ако је наше срце у томе. Библија каже: „Не одреци добра оном који на њих право има, кад му можеш учинити“ (Пословице 3:27).

Исправна употреба моћи

16, 17. Како старешине, родитељи, мужеви и жене могу опонашати Јехову кад примењују свој од Бога добијени ауторитет?

16 Иако је свемоћан, Јехова с љубављу управља скупштином (1. Јованова 4:8). Опонашајући њега, хришћански надгледници се с љубављу брину за Божје стадо — употребљавајући, а не злоупотребљавајући свој ауторитет. Истина, понекад надгледници треба да ’укоре, прекоре, подстакну‘, али то раде „са свом дуготрпљивошћу и уметношћу поучавања“ (2. Тимотеју 4:2). Зато старешине стално медитирају о следећим речима које је апостол Петар написао онима који у скупштини имају ауторитет: „Пасите Божје стадо које вам је поверено, не под присилом, него драговољно; нити из љубави према непоштеном добитку, него горљиво; нити као да господарите над онима који су Божје наследство, него будите примери стаду“ (1. Петрова 5:2, 3; 1. Солуњанима 2:7, 8).

17 Родитељи и мужеви такође имају ауторитет који им је доделио Јехова, и ту моћ треба да користе да би помагали, хранили и неговали (Ефешанима 5:22, 28-30; 6:4). Исусов пример показује да се ауторитет може ефикасно примењивати на један љубазан начин. Ако је дисциплина уравнотежена и доследна, деца неће постати потиштена (Колошанима 3:21). Брак се јача кад хришћански мужеви с пуно љубави примењују своје поглаварство и кад жене дубоко поштују свог мужа као поглавара, уместо да прекорачују од Бога дату сферу утицаја како би доминирале или постигле свој циљ (Ефешанима 5:28, 33; 1. Петрова 3:7).

18. (а) Како треба да опонашамо Јеховин пример што се тиче контролисања гнева? (б) Шта они који имају ауторитет треба да настоје да усаде у оне који су им поверени?

18 Они који имају ауторитет у породици и скупштини треба посебно да пазе да контролишу свој гнев, пошто гнев улива страх а не љубав. Пророк Наум је рекао: „Спор на гнев је Јехова, велик је силом својом“ (Наум 1:3; Колошанима 3:19). Контролисање нашег гнева знак је снаге, док је давање одушка гневу доказ слабости (Пословице 16:32). И у породици и у скупштини циљ је усадити љубав — љубав према Јехови, међусобну љубав, и љубав према праведним начелима. Љубав је најјача веза јединства и најјача мотивација да чинимо оно што је исправно (1. Коринћанима 13:8, 13; Колошанима 3:14).

19. Које утешно засигурање пружа Јехова, и како ми треба да реагујемо?

19 Познавати Јехову значи признавати његову моћ. Јехова је преко Исаије рекао: „Не знаш ли то, ниси ли то научио? Бог је, Јехова вечни, крајеве земље створио: не мучи се он нити сустаје“ (Исаија 40:28). Јехова има неисцрпну моћ. Ако се ослањамо на њега, а не на себе, он нас неће оставити. Он нас уверава: „Не бој ми се, јер сам ја с тобом, не плаши се, јер сам ја твој Бог, и ја тебе крепим и спасавам и својом те подржавам победном десницом“ (Исаија 41:10). Како треба да реагујемо на његову бригу пуну љубави? Тако што, попут Исуса, било коју моћ коју нам Јехова даје увек користимо да бисмо помагали другима и изграђивали их. Контролишимо свој језик како бисмо њиме лечили, а не повређивали друге. И будимо увек духовно будни, чврсто стојмо у вери, и јачајмо се у нашем Величанственом Створитељу, Јехови Богу (1. Коринћанима 16:13).

[Фуснота]

a Јевреји су очигледно открили изворни примерак Мојсијевог Закона, који је вековима раније остављен у храму.

Можеш ли објаснити?

• Како Јехова користи своју моћ?

• На које начине можемо добити Јеховину моћ?

• Како треба користити моћ језика?

• Како од Бога добијени ауторитет може бити благослов?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Исус је користио Јеховину снагу да би помагао другима

[Слике на 17. страни]

Објављивање Божје речи је у нашој моћи ако је наше срце у томе