Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли Библија и даље обликује твоју личност?

Да ли Библија и даље обликује твоју личност?

„Преобразите [се] обнављањем свог ума“ (РИМЉ. 12:2)

ПЕСМЕ: 61, 52

1-3. (а) С којим се манама можда боримо и након крштења? (б) Каква питања можда постављамо себи? (Видети слику на почетку чланка.)

КАДА је упознао библијску истину, Кевин [1] је више од свега желео да буде у добром односу са Јеховом. Међутим, он је годинама робовао пороцима као што су коцкање, пушење, опијање и дрогирање. Да би угодио Богу, морао је да прекине са свим тим лошим навикама. То је успео зато што се ослањао на Јехову и на његову писану Реч, која има снагу да промени нечији живот (Јевр. 4:12).

2 Да ли је Кевин након крштења престао да се мења? Не, он је и даље морао да ради на неким особинама које један хришћанин треба да има (Еф. 4:31, 32). На пример, изненадило га је то колико му је било тешко да контролише своју плаховиту нарав. Он је рекао да му је заправо било лакше да прекине с неким пороцима него да научи да контролише своју нарав. Усрдна молитва и редовно проучавање Библије умногоме су му помогли да се промени.

3 Многи од нас су попут Кевина пре крштења морали много тога да промене у свом животу како би удовољили основним библијским мерилима. Међутим, након крштења смо увидели да код себе треба да променимо још неке ствари, које можда и нису толико уочљиве, да бисмо се у што већој мери угледали на Бога и Христа (Еф. 5:1, 2; 1. Петр. 2:21). Примера ради, можда смо приметили да смо превише критични, да се плашимо шта ће рећи људи, да оговарамо или да имамо неке друге мане. Да ли ти је борба са оваквим слабостима тежа него што си очекивао? Ако је тако, можда се питаш: „Зашто ми је толико тешко да се мењам у неким малим стварима кад сам већ доста тога успео да променим у свом животу? Шта конкретно могу да урадим да би Библија и даље обликовала моју личност?“

БУДИМО РЕАЛНИ У СВОЈИМ ОЧЕКИВАЊИМА

4. Зашто је практично немогуће да у свакој ситуацији поступимо онако како би Јехова желео?

4 Сви ми који смо упознали и заволели Јехову сигурно свим срцем желимо да чинимо оно што је њему угодно. Али колико год да је та жеља у нама јака, због наше несавршености практично је немогуће да у свакој ситуацији поступимо онако како би Јехова желео. За све нас важи оно што је апостол Павле рекао о себи: „Способан [сам] да желим добро, али не и да чиним добро“ (Римљ. 7:18; Јак. 3:2).

5. Шта смо урадили пре крштења, а са чиме се и даље морамо борити?

5 Пре него што смо постали део хришћанске скупштине, престали смо да чинимо оно што Јехова мрзи (1. Кор. 6:9, 10). Па ипак, и даље смо несавршени (Кол. 3:9, 10). Зато није реално очекивати да ће неко након крштења — па чак ни након много година проведених у служби Јехови — престати да прави неке грешке, да више неће доживљавати падове или да се више неће борити са лошим мотивима или склоностима. С таквим стварима ћемо се можда борити још годинама.

6, 7. (а) Шта нам омогућава да будемо Јеховини пријатељи и поред тога што смо несавршени? (б) Зашто не треба да оклевамо да молимо Јехову да нам опрости грехе?

6 И поред тога што смо несавршени, ми можемо бити у пријатељству са Јеховом и служити му. На крају крајева, када нас је Јехова привукао себи, он је знао да ћемо понекад правити грешке (Јов. 6:44). Будући да Бог добро зна какве су наше карактерне црте и шта нам је у срцу, он је и те како био свестан тога које ће нам грешне склоности нарочито представљати проблем. Знао је и да ћемо с времена на време грешити, али је и поред тога хтео да будемо његови пријатељи.

7 Љубав је подстакла Бога да нам да непроцењиви дар — откупну жртву свог вољеног Сина (Јов. 3:16). Ако на основу тог непроцењивог дара тражимо Јеховин опроштај када погрешимо, можемо бити уверени да је Јехова и даље наш пријатељ (Римљ. 7:24, 25; 1. Јов. 2:1, 2). Да ли треба да оклевамо да на темељу откупне жртве молимо Јехову да нам опрости грехе, јер сматрамо да смо исувише грешни и нечисти? Наравно да не треба. То би било исто као када не бисмо хтели да користимо воду да оперемо прљаве руке. На крају крајева, откупнина и јесте намењена онима који се кају за своје грехе. Захваљујући њој, ми можемо бити Јеховини пријатељи и поред тога што смо несавршени. (Прочитати 1. Тимотеју 1:15.)

8. Зашто не би било у реду да се не обазиремо на своје мане?

8 Наравно, не би било у реду да се једноставно не обазиремо на своје мане. Да бисмо били у пријатељству са Јеховом, треба да се трудимо да се што више угледамо на њега и Христа и да постанемо онакве особе какве би они желели да будемо (Пс. 15:1-5). То такође значи да треба да држимо под контролом неисправне жеље, па чак и да их се ослободимо уколико је то могуће. Било да смо недавно крштени или смо Сведоци већ годинама, сви ми морамо да се стално исправљамо (2. Кор. 13:11).

9. Како знамо да у још већој мери можемо развијати особине које чине нову личност?

9 Неопходно је да стално радимо на томе да се исправљамо и да обучемо нову личност. То се види из савета који је апостол Павле дао суверницима: „Треба да скинете стару личност обликовану вашим ранијим начином живота, коју кваре њене преварне жеље, и да се обнављате у сили која покреће ваш ум и да обучете нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и верности“ (Еф. 4:22-24). Израз „да се обнављате“ указује на то да је облачење нове личности непрекидан процес. То је заправо утешна мисао, јер указује на то да увек можемо напредовати и у још већој мери развијати особине које чине нову личност, без обзира на то колико дуго већ служимо Јехови. Дакле, Библија и даље може обликовати нашу личност.

ЗАШТО ЈЕ ТОЛИКО ТЕШКО РАДИТИ НА СЕБИ?

10. Шта се од нас очекује уколико желимо да нас Библија обликује, али која се питања могу јавити?

10 Да би нам Божја Реч и даље помагала да обликујемо своју личност, потребан је велики труд с наше стране. Али зашто је то тако? Зар не би требало да наш духовни напредак буде лакши, будући да Јехова благосиља труд који у то улажемо? Зар Јехова не би могао да наше неисправне жеље једноставно сведе на ту меру да нам уопште није тешко да испољавамо добре особине?

11-13. Зашто Јехова од нас очекује да се боримо са личним слабостима?

11 Свемир је очигледан доказ да Јехова има огромну моћ. Примера ради, Сунце сваке секунде претвара пет милиона тона своје масе у енергију. Премда само мали део те енергије доспева до наше планете, та количина је сасвим довољна да обезбеди топлоту и светлост за живот на њој (Пс. 74:16; Ис. 40:26). Јехова својим слугама радо даје снагу када им је потребна (Ис. 40:29). Он би чак могао да нам да снаге да без много муке савладамо сваку своју ману и да не морамо да се учимо на сопственим грешкама. Али зашто то не чини?

12 Јехова нам је дао један непроцењиви дар — слободну вољу. Тиме што смо одлучили да вршимо Божју вољу и што улажемо велики труд у то, показујемо колико волимо Јехову и колико је велика наша жеља да му угодимо. На тај начин подржавамо и његово право да буде Врховни Владар. Сатана је довео у питање то Јеховино право. Зато можемо бити сигурни да наш милосрдни небески Отац веома цени то што спремно стајемо на његову страну (Јов 2:3-5; Посл. 27:11). Уколико би нас Јехова у потпуности поштедео борбе са нашом несавршеношћу, онда не би имало смисла рећи да смо се трудили да му останемо верни и да смо дали све од себе да га подржимо као свог Врховног Владара.

13 Јехова нас подстиче да се свесрдно трудимо да развијамо особине које су му допадљиве. (Прочитати 2. Петрову 1:5-7; Кол. 3:12.) Он очекује да озбиљно радимо на томе да држимо под контролом наше мисли и осећања (Римљ. 8:5; 12:9). Сигурно смо срећни кад год нам пође за руком да променимо нешто код себе, јер је то доказ да Божја Реч и даље обликује нашу личност.

НЕКА БОЖЈА РЕЧ И ДАЉЕ ОБЛИКУЈЕ ТВОЈУ ЛИЧНОСТ

14, 15. Шта конкретно треба да радимо да бисмо развили особине које су Јехови допадљиве? (Видети оквир „ Библија и молитва су их промениле“.)

14 Шта конкретно треба да радимо да бисмо развили особине које су Јехови допадљиве? Није довољно да само желимо да се променимо или да код себе поправимо неке ствари. Треба и да следимо Божје вођство, јер у Римљанима 12:2 пише: „Не дајте да вас и даље обликује овај свет, него се преобразите обнављањем свог ума, да утврдите шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено.“ Путем своје Речи и светог духа, Јехова нам помаже да разумемо шта је његова воља, да је вршимо и да своју личност обликујемо у складу с његовим мерилима. То значи да треба да свакодневно читамо Библију, дубоко размишљамо о оном што читамо и да се молимо за свети дух (Лука 11:13; Гал. 5:22, 23). Јехова нам тако помаже да схватимо шта му је угодно. Захваљујући томе, постаћемо сличнији Богу у свом начину размишљања, у речима и делима. Међутим, увек треба да будемо на опрезу како не бисмо попустили неким својим неисправним жељама (Посл. 4:23).

Корисно је подсећати се библијских стихова и чланака који нам помажу у борби с нашим манама (Видети 15. одломак)

15 Поред тога што свакодневно читамо Библију, треба и да је проучавамо помоћу публикација које имамо на располагању с циљем да у што већој мери испољавамо предивне особине које Јехова има. Неки сматрају да је корисно преписати одређене библијске стихове и издвојити неке чланке из Стражарске куле и Пробудите се! у којима се конкретно говори о неким особинама или о томе како да се ослободимо неких мана. Тако се с времена на време могу поново подсетити тих мисли.

16. Зашто не треба да се обесхрабримо ако нам се чини да споро напредујемо?

16 Уколико нам се чини да споро напредујемо, добро је да имамо на уму да је за то потребно време. Развијање добрих особина је непрекидан процес. Морамо бити стрпљиви. У почетку можда морамо натерати себе да радимо оно што Божја Реч каже да је исправно. Али с временом ће нам бити све лакше и природније да размишљамо и поступамо у складу с Јеховином вољом (Пс. 37:31; Посл. 23:12; Гал. 5:16, 17).

РАЗМИШЉАЈМО О НАШОЈ ПРЕДИВНОЈ БУДУЋНОСТИ

17. Каква нас будућност очекује уколико верно служимо Јехови?

17 Верне Божје слуге ће на крају имати част да вечно служе Богу као савршени људи. Тада нам испољавање добрих особина неће представљати никакав проблем већ ћемо уживати у томе. Међутим, захваљујући откупној жртви, можемо служити Јехови и док то време не дође. Наравно, неопходно је да Библија и даље обликује нашу личност.

18, 19. Шта нас може уверити у то да Библија и даље може обликовати нашу личност?

18 Кевин, ког смо поменули на почетку чланка, доста је радио на томе да контролише своју нарав. Дубоко је размишљао о неким библијским начелима, трудио се да их примени у свом животу и прихватио је помоћ и савет неких сухришћана. Након неколико година код њега се могао приметити знатан напредак. С временом је наименован за слугу помоћника, а последњих 20 година служи као скупштински старешина. Ипак, он је свестан тога да и даље мора да се бори са својим манама.

19 Кевиново искуство показује да Библија заиста помаже Божјим слугама да мењају своју личност набоље. Зато дозволимо Божјој Речи да и даље обликује нашу личност како бисмо били што ближи Јехови (Пс. 25:14). Када будемо видели како Јехова благосиља наш труд, бићемо све више уверени у то да Библија и даље може обликовати нашу личност (Пс. 34:8).

^ [1] (1. одломак) Име је промењено.