Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта знате о Јеховиним сведоцима?

Шта знате о Јеховиним сведоцима?

Можда сте нас видели док разговарамо о Богу с другима. Можда сте читали о нама или чули нешто од других. Али колико заправо знате о Јеховиним сведоцима?

ПРОВЕРИТЕ КОЛИКО НАС ПОЗНАЈЕТЕ

Означите сваку изјаву са тачно или нетачно.

ТАЧНО НЕТАЧНО

  1. Јеховини сведоци су хришћани.

  2. Јеховини сведоци су креационисти.

  3. Јеховини сведоци одбијају лекарску помоћ.

  4. Јеховини сведоци уважавају цело Свето писмо.

  5. Јеховини сведоци користе само свој превод Светог писма.

  6. Јеховини сведоци су изменили своје Свето писмо да би одговарало њиховим веровањима.

  7. Јеховини сведоци не утичу позитивно на друштво.

  8. Јеховини сведоци с омаловажавањем гледају на друге религије.

Одговоре потражите на наредним страницама.

  1. 1. ТАЧНО. Трудимо се да тесно следимо учења и живот Исуса Христа (1. Петрова 2:21). Међутим, на многе начине се разликујемо од других хришћанских религија. Примера ради, из Светог писма смо сазнали да је Исус Божји Син, а не део Тројства, то јест Свете Тројице (Марко 12:29). Не верујемо да је душа бесмртна нити смо у Светом писму нашли икаквог основа да верујемо да Бог мучи људе у паклу. Такође не мислимо да они који предводе у верским активностима треба да имају титуле и да се уздижу изнад других (Проповедник 9:5; Језекиљ 18:4; Матеј 23:8-10).

  2. 2. НЕТАЧНО. Верујемо да је Бог све створио, али се не слажемо с онима који верују у креационизам. Зашто? Зато што се многе креационистичке идеје косе са Светим писмом. Примера ради, неки креационисти кажу да су шест дана стварања били дословни дани од по 24 часа. Али „дан“ у Светом писму може означавати прилично дуг период (Постанак 2:4; Псалам 90:4). Поред тога, неки креационисти верују да је Земља стара свега неколико хиљада година. Међутим, Свето писмо указује на то да су Земља и свемир постојали много пре почетка шест дана стварања (Постанак 1:1). 1

  3. 3. НЕТАЧНО. Ми прихватамо медицинску негу. Заправо, неки од нас су лекари, као што је то био и хришћанин из првог века по имену Лука (Колошанима 4:14). Међутим, одбијамо свако лечење које се коси с библијским начелима. На пример, не прихватамо трансфузију крви, јер Библија забрањује уношење крви у тело (Дела апостолска 15:20, 28, 29).

    Па ипак, тражимо најбоље лечење за себе и своју породицу. Захваљујући томе, технике за спречавање и смањење губитка крви, које су примењиване на пацијентима који су Сведоци, сада се увелико користе и на другим пацијентима. Зато у многим земљама сваки пацијент може изабрати да не прими трансфузију крви, с којом су повезане болести које се преносе путем крви, као и имунолошке реакције и компликације услед неке људске грешке.

  4. 4. ТАЧНО. Верујемо да је цело Свето писмо „надахнуто од Бога и корисно“ (2. Тимотеју 3:16). Дакле, и Стари и Нови завет, како се најчешће називају његова два дела. Међутим, ми на њих указујемо као на хебрејски и грчки део Светог писма. На тај начин, избегавамо да пружимо утисак да је неки његов део застарео или да је неважан.

  5. 5. НЕТАЧНО. У изучавању Светог писма користимо многе преводе. Међутим, посебно ценимо превод Нови свет, и то због коришћења Божјег имена, због тачности и јасноће. Погледајмо, на пример, употребу Божјег имена, Јехова. У уводу једног библијског превода налази се списак имена 79 особа које су на неки начин учествовале у преводу. Па ипак, у истој Библији не појављује се име њеног Аутора — Јехове Бога! За разлику од тога, превод Нови свет на хиљаде пута користи Божје име тамо где је оно било у изворном тексту. 2

  6. 6. НЕТАЧНО. Када откријемо да се неко наше веровање не слаже у потпуности с Библијом, спремни смо да га изменимо. Много пре него што смо 1950. почели да издајемо превод Светог писма Нови свет, користили смо друге преводе и према њима формирали своја веровања.

  7. 7. НЕТАЧНО. Наше активности су друштвено корисне. Многима смо помогли да савладају штетне навике, као што су злоупотреба дроге и алкохола. Наши часови описмењавања помогли су хиљадама широм света да науче да читају и пишу. Такође пружамо и хуманитарну помоћ кад дође до неке природне катастрофе, и то како онима који су Сведоци, тако и онима који то нису. Пружамо им и емоционалну и духовну помоћ која им је тада веома потребна. 3

  8. 8. НЕТАЧНО. Ми се држимо библијског начела „свакога поштујте“, без обзира у шта он верује (1. Петрова 2:17). На пример, у неким земљама нас има на стотине хиљада, али никада не вршимо притисак на политичаре и законодавне власти да ограниче или забране деловање других религија. Такође се не залажемо за доношење закона који би друштву наметали наша морална и верска уверења. Уместо тога, толерантни смо према другима и ценимо када су они толерантни према нама (Матеј 7:12).

У овом чланку се налазе информације с нашег сајта, jw.org. Више тога можете наћи у делу О НАМА > УОБИЧАЈЕНА ПИТАЊА.

^ 1. Због тога, за разлику од неких креациониста, не одбацујемо призната научна истраживања која показују да је Земља можда стара милијардама година.

^ 2. Превод Нови свет се по још нечему издваја — бесплатан је. Због тога га милиони људи могу читати на свом језику. Сада је доступан на око 130 језика. Можете га читати на сајту www.jw.org.

^ 3. Део својих добровољних прилога одвајамо и за помоћ жртвама природних катастрофа (Дела апостолска 11:27-30). Пошто у тим хуманитарним акцијама учествују добровољци, онда се сва новчана средства користе за пружање помоћи, а не за административне трошкове.