Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Како се сипа камуфлира?

Како се сипа камуфлира?

СИПА има способност да мења боје и камуфлира се, тако да постаје готово невидљива за људске очи. У једном извештају се наводи да она „има неколико врста шара и може их променити готово тренутно“. Како то чини?

Размислите о следећем: Сипа мења боје помоћу посебних поткожних ћелија, познатих као хроматофоре. Оне се састоје од кесица пигмената окружених сићушним мишићима. Када сипа треба да се камуфлира, њен мозак шаље сигнал тим мишићима. Они се згрче и притискају кесице с пигментима које се шире и тако сипа брзо мења боју и шару. Ову способност она користи за камуфлажу и да би привукла потенцијалног партнера, а можда и за комуникацију.

Истраживачи са Универзитета Бристол, у Енглеској, направили су вештачку сипину кожу. Између малих уређаја који функционишу попут сипиних мишића ставили су дискове од црне гуме. Када су кроз ту вештачку кожу пустили струју, уређаји су притиснули дискове тако да су се они спљоштили и раширили. На тај начин су јој променили боју.

Према инжењеру Џонатану Роситеру, истраживања вршена на сипиним мишићима, „тим сићушним структурама које је природа тако добро направила“, могла би довести до производње одеће која би у делићу секунде могла да мења боју. Роситер каже да би то могло послужити у изради маскирних униформи или одеће коју би људи носили чисто због моде.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је сипина способност да мења боје настала еволуцијом или је дело Створитеља?