Пређи на садржај

Пређи на садржај

ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Небо

Небо

Постоје бројне претпоставке и контроверзе о томе шта небо представља у религиозном погледу. Па ипак, оно што Библија каже о тој теми у великој мери се разликује од оног чему су многи поучени.

Шта је небо?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Постоје разна тумачења о томе шта је небо и која је његова улога. На пример:

  • Многи који се изјашњавају као хришћани сложили би се с оним што стоји у једној енциклопедији, где се за небо каже да је оно „коначно одредиште благословених који умиру у Господу“ (New Catholic Encyclopedia).

  • Према речима рабина Бенцона Кравица, јудаизам се више усредсређује на садашњи живот, него на загробни. Али тај рабин каже да „душа на небу доживљава највеће могуће задовољство — већи степен просветљености и блискости с Богом“. Међутим, Кравиц признаје да „иако се у јудаизму верује у небо, Тора о томе веома мало говори“.

  • Хиндуси и будисти верују да небо има више духовних нивоа. То је привремена станица након које се особа или поново рађа или достиже нирвану — стање које је узвишеније од неба.

  • Неки одбацују све религиозне представе о небу и сматрају их неозбиљним фантазијама.

Постоје бројне претпоставке о томе шта небо представља

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији, реч „небо“ има више значења. На пример:

  • У Постанку 1:20 описује се стварање птица које „лете над земљом по небеском своду“. У овом случају, „небески свод“ се односи на атмосферу, небо које се може видети.

  • У Исаији 13:10 се помињу „небеске звезде“ и „њихова сазвежђа“ — оно што ми зовемо свемиром.

  • Библија каже да Бог пребива на небесима и да су „анђели на небу“ (1. Краљевима 8:30; Матеј 18:10). Вреди запазити да речи „небеса“ и „небо“ нису само метафоре већ означавају стварно место пребивања. *

„Погледај с неба и види из свог узвишеног пребивалишта, светог и дивног.“ (Исаија 63:15)

Да ли сви добри људи након смрти иду на небо?

Библија не научава да је земља само наш привремени дом у ком живимо док након смрти не одемо на небо. Она јасно показује да Бог никада није желео да људи умиру. Размислите о следећем:

  • Бог је првом људском пару рекао: „Рађајте се и множите се, напуните земљу“ (Постанак 1:28). Земља је требало да буде трајан дом у ком би људи вечно живели. Први човек и жена би умрли само ако би били непослушни Богу. Нажалост, то се и догодило (Постанак 2:17; 3:6).

  • Последица непослушности првог човека била је смрт, и то не само за њега и његову жену већ и за њихово потомство (Римљанима 5:12). Да ли то значи да за човечанство нема наде?

  • Библија каже да „по његовом [Божјем] обећању очекујемо нова небеса и нову земљу“ * (2. Петрова 3:13). Путем свог Краљевства, Бог ће обновити земљу и „смрти више неће бити“ (Откривење 21:3, 4). Да ли се овде говори о земљи или о небу? Нешто чега „више неће бити“ морало је прво да постоји. Међутим, смрт никада није постојала на небу. Зато је логично да овај стих говори о ономе што ће се догодити на земљи, која је одувек требало да буде настањена људима и на којој желимо да живимо окружени својим вољенима. Библија такође открива да ће мртви бити враћени у живот и поново се срести са својим најближима (Јован 5:28, 29).

Многим људима је веома значило када су сазнали шта Библија говори о небу. На пример, један некадашњи католик по имену Џорџ каже: „Библијско учење о вечном животу на земљи заиста је утешно. Такође је логичније него веровање у одлазак на небо.“ *

„Небеса — небеса Јехови припадају, а земљу је дао синовима људским.“ (Псалам 115:16)

^ одл. 13 Наравно, Бог је духовно, а не физичко биће (Јован 4:24). Према томе, место на коме он пребива мора бити духовно подручје, које нема везе с физичким свемиром.

^ одл. 19 Израз „нова земља“ не односи се на дословну нову планету; у питању је симболичан израз који се односи на људе које ће Бог наградити животом на земљи (Псалам 66:4).

^ одл. 20 Библија научава да ће под Божјим Краљевством само 144 000 људи бити изабрано да на небу влада са Исусом (1. Петрова 1:3, 4; Откривење 14:1).