Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Зашто постоји тако много хришћанских деноминација?

Зашто постоји тако много хришћанских деноминација?

Одговор из Светог писма

Људи су искористили учења Исуса Христа да би основали разне „хришћанске“ деноминације. Међутим, из Светог писма се види да постоји само један исправан облик хришћанства. Осмотрите следећа три разлога за такав закључак.

  1. Исус је рекао да је он поучавао истини, а и први хришћани су своју религију називали истином (Јован 8:32; 2. Петрова 2:2; 2. Јованова 4; 3. Јованова 3). То значи да они који научавају доктрине супротне ономе што је Исус научавао заправо не исповедају исправан облик хришћанства.

  2. Свето писмо подстиче хришћане да ’сви једно говоре‘ (1. Коринћанима 1:10). Међутим, многе хришћанске деноминације се не слажу око основних учења, на пример шта значи бити хришћанин. Немогуће је да је свака од њих у праву (1. Петрова 2:21).

  3. Исус је прорекао да ће многи тврдити да су хришћани, али неће поступати по његовим заповестима и зато ће их он одбацити (Матеј 7:21-23; Лука 6:46). Неке људе ће завести верске вође које ради своје користи изврћу истину о Богу (Матеј 7:15). Биће и оних којима ће одговарати лажно хришћанство јер ће више волети да слушају оно што им прија, него истину из Светог писма (2. Тимотеју 4:3, 4).

У свом поређењу о пшеници и кукољу, Исус је прорекао велику побуну (отпадништво) против правог хришћанства (Матеј 13:24-30, 36-43). Дуже време није било могуће разликовати право хришћанство од лажног. Десило се управо оно што је Исус прорекао и отпадништво је почело да цвета након смрти апостола (Дела апостолска 20:29, 30). Иако постоје разна отпадничка учења, сви облици лажног хришћанства заправо су „одступили од истине“ (2. Тимотеју 2:18).

Исус је такође прорекао да ће разлика између правог и лажног хришћанства с временом постати јасна. То се догађа у наше време, током ’свршетка овог поретка‘ (Матеј 13:30, 39).