Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Јеховини сведоци

српски

Када дође до невоље, љубав нас покреће на акцију

Када дође до невоље, љубав нас покреће на акцију

Јеховини сведоци пружају помоћ својим суверницима и другима кад год се појави потреба за тим. То раде из љубави, која је знак распознавања правих хришћана (Јован 13:35).

У наставку ћемо навести само неке од бројних земаља којима је пружена помоћ у периоду од средине 2011. до средине 2012. године. Иако се нећемо посебно осврнути на пружање духовне и емоционалне утехе, таква врста помоћи се увек подразумева. Одбори за хуманитарну помоћ које су оформиле наше подружнице имали су највећи удео у пружању помоћи. Локалне скупштине су такође притекле у помоћ.

Јапан

Јапан. Стотине хиљада људи осетило је последице земљотреса и цунамија који су 11. марта 2011. погодили северни део Јапана. Јеховини сведоци из свих делова света несебично су ставили на располагање свој новац, вештине и друга потребна средства. Погледајте видео-прилог о пружању помоћи жртвама земљотреса у Јапану.

Бразил. Поплаве, клизишта земље и блата однеле су стотине живота. Зато су Јеховини сведоци у погођено подручје послали 42 тоне некварљиве хране, 20 000 флаша воде, 10 тона одеће и 5 тона средстава за хигијену, као и лекове и друга неопходна средства.

Конго (Бразавил). Када је једно складиште муниције експлодирало, куће четири Јеховина сведока су уништене, а још 28 кућа Сведока је оштећено. Жртвама ове несреће дата је храна и одећа, а тамошњи Сведоци су пружили смештај породицама које су остале без дома.

Конго (Киншаса). Оболелима од колере су обезбеђени лекови. Одећа је послата онима који су погођени поплавом изазваном олујним кишама. Онима који су смештени у избегличким логорима указана је лекарска помоћ и послато им је семе разних пољопривредних култура, као и тоне одеће.

Венецуела. Обилне кише су изазвале поплаве и клизишта блата. Одбори за хуманитарну помоћ збринули су 288 Сведока. Изграђено је више од 50 кућа. Такође, ови одбори помажу онима који живе у подручју којем прети све виши водостај језера Валенсија.

Филипини

Филипини. Тајфуни су проузроковали поплаве у једном делу земље. Подружница је послала намирнице и одећу, а тамошњи Сведоци су помагали у рашчишћавању овог подручја након што се вода повукла.

Канада. Након великог шумског пожара у Алберти, скупштина у Слејв Лејку примила је великодушну финансијску помоћ од својих суверника из тог подручја. Пошто им није био потребан сав тај новац, скупштина је поклонила више од половине новца како би се помогло жртвама катастрофа у другим деловима света.

Обала Слоноваче. Пре, током и након рата који се водио у овој земљи, Сведоци су жртвама слали храну и обезбедили им привремени смештај и лекарску помоћ.

Фиџи. Велика поплава изазвана јаким кишама угрозила је 192 породице Сведока, од којих су већини уништена имања, њихов главни извор хране и прихода. Послате су им неопходне намирнице.

Гана. Жртвама поплаве у источном делу ове земље обезбеђени су храна, семе разних пољопривредних култура и привремени смештај.

Сједињене Државе. У три америчке државе торнада су оштетила 66 кућа Сведока, а 12 уништила. Иако је већина власника имала осигурање, обезбеђен је новац за обнову и поправке.

Аргентина. Скупштине Јеховиних сведока помогле су суверницима на југу ове земље чије је куће оштетио вулкански пепео.

Мозамбик. Више од хиљаду људи с подручја погођеног сушом добило је храну.

Нигерија. Двадесетак Сведока који су повређени у тешкој аутобуској незгоди добило је финансијску помоћ. Такође, помоћ је пружена и многима са севера ове земље који су остали без дома због етничких и религиозних сукоба.

Бенин. Лекови, одећа, заштитне мреже од комараца, пијаћа вода и смештај обезбеђени су жртвама великих поплава.

Доминиканска Република

Доминиканска Република. Након урагана Ајрин, тамошње скупштине помагале су око поправки кућа и пружиле су материјалну помоћ.

Етиопија. Два подручја су погођена сушом, а једно поплавом, тако да је жртвама послат новац да би се збринуле њихове потребе.

Кенија. Жртвама суше је дата финансијска помоћ.

Малави. Помоћ је пружена избеглицама у логору Дзалека.

Непал. Клизиште је озбиљно оштетило кућу једне Сведокиње. Обезбеђен јој је привремени смештај, а тамошња скупштина јој је пружила потребну помоћ.

Папуа Нова Гвинеја. Сведоци су организовали поновну изградњу осам кућа својих суверника које су вандали спалили.

Румунија. Неки Сведоци су због поплава остали без својих кућа. Суверници су им помогли да их поново изграде.

Мали. Сведоци из суседног Сенегала послали су финансијску помоћ онима који нису имали довољно хране због лоше жетве која је последица суше.

Сијера Леоне. Доктори из Француске који су Сведоци пружали су лекарску помоћ суверницима у ратом разореним подручјима.

Тајланд. Разорне поплаве су нанеле велику штету у неколико провинција. Тимови за пружање помоћи поправили су и очистили сто кућа и шест Дворана Краљевства.

Чешка. Након што су поплаве оштетиле неколико кућа у Чешкој, Сведоци из суседне Словачке су притекли у помоћ.

Шри Ланка. Хуманитарна акција која је започета након цунамија добрим делом је завршена.

Судан. Јеховини сведоци који су због рата у овој земљи напустили своје домове добили су храну, одећу, обућу и најлон.

Танзанија. Током великих поплава, 14 породица је изгубило своју имовину. Скупштине из тог подручја послале су одећу и потрепштине за кућу. Једна кућа је поново изграђена.

Зимбабве. Суша је проузроковала глад у једном делу те земље. Угроженима су послати храна и новац.

Бурунди. Избеглицама је пружена хуманитарна и медицинска помоћ.

 

 

Сазнајте више

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Да ли су природне катастрофе казна од Бога?

Осмотрите три фактора по којима се види да су пресуде које се спомињу у Светом писму биле од Бога.