Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о природним катастрофама?

Шта Свето писмо каже о природним катастрофама?

Одговор из Светог писма

 Бог није крив за природне катастрофе и стало му је до људи који доживе тако нешто. Под влашћу Божјег Краљевства неће бити природних катастрофа, као ни многих других ствари које људима наносе бол. Док то време не дође, Бог пружа утеху онима који пролазе кроз такве невоље (2. Коринћанима 1:3).

 Како знамо да Бог не користи природне катастрофе да би нас кажњавао?

 Из Светог писма сазнајемо да се природне катастрофе умногоме разликују од Божјих пресуда у којима је Бог користио природне силе.

  •   Природне катастрофе не бирају кога ће погодити. С друге стране, у библијским записима стоји да је Божја казна стизала само зле. Примера ради, када је Бог уништавао Содом и Гомору, поштедео је доброг човека Лота и његове две ћерке (Постанак 19:29, 30). Бог је видео шта је у срцу свих тих људи и уништио је само оне које је просудио као зле (Постанак 18:23-32; 1. Самуилова 16:7).

  •   Природне катастрофе се често не могу предвидети. За разлику од тога, Бог је упозоравао зле пре него што би искористио природне силе против њих. Они који су послушали та упозорења избегли су катастрофу (Постанак 7:1-5; Матеј 24:38, 39).

  •   Сам човек сноси део одговорности за природне катастрофе. Како то? Тако што загађује животну средину и насељава се на трусним или водоплавним подручјима или тамо где владају екстремни временски услови (Откривење 11:18). Не можемо Бога кривити за то што се људи одлучују на тако нешто (Пословице 19:3).

 Да ли су природне катастрофе знак да је крај близу?

 Јесу. Свето писмо каже да ће оне бити знак „свршетка овог поретка“, то јест да ће их бити у „последњим данима“ (Матеј 24:3; 2. Тимотеју 3:1). На пример, Исус је о нашем времену рекао: „Биће глади и земљотреса по разним местима“ (Матеј 24:7). Бог ће убрзо отклонити све што људима наноси бол и патњу, а у то спадају и природне катастрофе (Откривење 21:3, 4).

 Како Бог помаже онима који доживе природну катастрофу?

Јеховини сведоци пружају помоћ након урагана у Порторику

 Могу ли нам савети из Светог писма помоћи да се припремимо за природне катастрофе?

 Могу. Иако Свето писмо није приручник за понашање у ванредним ситуацијама, оно нам и тада може бити корисно. Ево неких савета:

  •   Припремите се. „Паметан човек види зло и склања се“ (Пословице 22:3). Мудро је разрадити план евакуације. То би значило унапред спаковати у ранац неопходне ствари, договорити се с члановима породице где да се нађете у случају катастрофе и затим то увежбати.

  •   Цените живот више него материјалне ствари. Свето писмо каже: „Ништа нисмо донели на свет, па не можемо ништа ни однети с њега“ (1. Тимотеју 6:7, 8). Морамо спремно оставити иза себе свој дом и ствари ако желимо да умакнемо опасности. Не смемо сметнути с ума да је живот важнији од било чега материјалног (Матеј 6:25).