Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о трансфузији крви?

Шта Свето писмо каже о трансфузији крви?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо каже да не смемо узимати крв. То значи да ни на који начин нећемо прихватати пуну крв нити њене основне компоненте, било путем хране или путем трансфузије. Размислите о следећим библијским стиховима:

  •   Постанак 9:4. Бог је након Потопа дозволио Ноју и његовој породици да једу и животињско месо, али им је заповедио да не једу крв. Бог је рекао Ноју: „Само не смете јести месо с његовом душом, то јест с његовом крвљу.“ Ова заповест се односи на све људе после Ноја, јер смо његови потомци.

  •   Левитска 17:14. „Не смете јести крв ниједног тела, јер је душа сваког тела његова крв. Ко је год буде јео биће истребљен.“ Бог сматра да је душа, то јест живот, сваког човека или животиње у крви и да припада њему. Иако је овај закон дат само израелском народу, из њега се види колико Бог озбиљно гледа на закон којим се забрањује једење крви.

  •   Дела апостолска 15:20. ’Уздржавајте се од крви.‘ Бог је хришћанима дао исту заповест као и Ноју. Историја показује да први хришћани нису хтели да узимају пуну крв, па чак ни да је користе као лек.

Зашто Бог заповеда да се уздржавамо од крви?

 Постоје основани медицински разлози због којих треба да избегавамо трансфузију крви. Међутим, још важнији разлог због ког Бог заповеда да се уздржавамо од крви јесте тај што је крв за њега света (Левитска 17:11; Колошанима 1:20).