Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | VAŠE NAVIKE SU U VAŠIM RUKAMA

1. Budite realni

1. Budite realni

Možda biste želeli da odjednom promenite mnogo toga. Kažete sebi: „Od danas okrećem novi list! Prestajem da pušim, psujem i kasno ležem. Počeću da vežbam, da se zdravije hranim i da se češće čujem sa svojima.“ Ali ako pokušavate da sve promenite odjednom, sigurno nećete uspeti ni u jednom.

BIBLIJSKO NAČELO: Mudrost je kod skromnih. (Poslovice 11:2)

Skromna osoba je realna. Ona je svesna svojih granica. Zato ne pokušava da promeni kod sebe sve odjednom, već to radi postepeno.

Ako pokušavate da sve promenite odjednom, sigurno nećete uspeti ni u jednom

ŠTA MOŽETE UČINITI

Postepeno menjajte navike. U tome vam može pomoći sledeće:

  1. Stavite na papir dobre navike koje želite da postanu deo vas, kao i loše, kojih želite da se rešite. Slobodno napišite sve čega se setite.

  2. Poređajte po važnosti stavke koje ste napisali.

  3. Odaberite samo jednu ili dve navike sa oba spiska i usredsredite se na njih. Tek nakon toga pređite na sledeću naviku.

Ubrzajte proces time što ćete lošu naviku zameniti dobrom. Primera radi, na spisak loših navika ste stavili da previše gledate TV, a na spisak dobrih da hoćete češće da se čujete sa dragim osobama. Mogli biste to rešiti tako što nećete odmah uključiti TV kad se vratite s posla već ćete pozvati telefonom nekog člana porodice ili prijatelja.