Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 GLEDIŠTE BIBLIJE

Lepota

Lepota

Pridavanje prevelike pažnje fizičkom izgledu može nas učiniti nezadovoljnima.

Odakle nam osećaj za lepotu?

Naučnici još uvek u potpunosti ne razumeju na koji način ljudski mozak zapaža lepotu. Ni Biblija to ne objašnjava, ali nam otkriva odakle nam osećaj za lepotu — Bog nas je obdario njime (Postanak 1:27; Propovednik 3:11). On je ljudsko telo stvorio tako da dobro funkcioniše, ali i da lepo izgleda. Jedan drevni poeta je u vezi s tim rekao: „Hvalim te [Bože] i pun sam strahopoštovanja što sam tako divno stvoren“ (Psalam 139:14).

Danas se preveliki akcenat stavlja na fizički izgled, što je trend koji promovišu modna industrija i mediji. Istraživanja u mnogim Zapadnim kulturama pokazuju da „naš fizički izgled ima najveći uticaj na to kako doživljavamo sebe“, kaže se u knjizi Body Image. Takvo površno gledište nas dovodi u opasnost da izgubimo iz vida ono što je važnije — kakve smo osobe, to jest šta nam je u srcu (1. Samuilova 16:7).

U mnogim kulturama se preveliki naglasak stavlja na fizički izgled i seksualnu privlačnost

Pored toga, u prvi plan se stavlja seksualna privlačnost žena. U izveštaju Američkog udruženja psihologa od 2007. stoji: „U gotovo svim medijima, najveći naglasak se stavlja na seksualnost žena.“ Biblija nas s dobrim razlogom upozorava da se ne povodimo za takvim trendovima (Kološanima 3:5, 6).

„Neka vaš ukras ne bude u spoljašnjosti [...] nego neka to bude tajna osoba srca odevena u neraspadljivo ruho mirnog i blagog duha, koji je dragocen u Božjim očima.“ (1. Petrova 3:3, 4)

Zašto je važno imati uravnoteženo gledište?

U mnogim kulturama, devojke od ranog uzrasta počinju da misle da je „važno da budu poželjne i da će ih drugi vrednovati u zavisnosti od toga kako izgledaju“, zaključuje Američko udruženje psihologa. Takvo gledište može veoma štetno uticati na zdravlje i društveni život osobe. Prema pomenutom izveštaju,  to može voditi do mnogih emocionalnih problema, kao što su teskoba, nisko samopoštovanje, gađenje prema sebi, poremećaji u ishrani, depresija ili neraspoloženje.

„Ukloni bol od srca svoga, i udalji nevolju od tela svoga, jer su mladost i najlepše godine života ispraznost.“ (Propovednik 11:10)

Kako biti uravnotežen?

U Bibliji je razboritost, to jest sposobnost da se ispravno gleda na stvari, usko povezana sa skromnošću (1. Timoteju 2:9). Skromna osoba nije površna, uobražena niti opsednuta svojim izgledom već ima uravnoteženo mišljenje o sebi. Ona uzima u obzir tuđa osećanja, čime zavređuje ljubav i poštovanje drugih. Što je još važnije, na taj način stiče Božje odobravanje (Mihej 6:8). Takva osoba će pre steći prave prijatelje i privući partnera koji će biti zainteresovan za nju zbog njene ličnosti, a ne samo zbog fizičke privlačnosti.

Zaista ima mnogo razloga zbog kojih nas Biblija podstiče da se usredsredimo na unutrašnju lepotu, na „tajnu osobu srca“ (1. Petrova 3:3, 4). Ona je neprolazna. Štaviše, nečija ličnost s vremenom može postati još lepša. „Seda je kosa predivna kruna kad se nalazi na putu pravednosti“, stoji u Poslovicama 16:31. Dakle, bez obzira na to da li smo stari ili mladi, ako imamo Božje gledište o lepoti, bićemo zadovoljni sobom i sačuvaćemo svoje dostojanstvo.

„Ljupkost može biti lažna i lepota isprazna, ali žena koja se boji Jehove zaslužuje hvalu.“ (Poslovice 31:30)